Galéria

Alternatívák cukor helyett

Forrás: Manapság a kókuszból származó ételek igen népszerűek, így persze a kókuszcukor is. Ez a cukor feldolgozatlan, nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, nem savasít, nem lúgosít, és alacsony a glikémiás indexe is. Magas inulintartalma miatt jót tesz a bélrendszernek, magas az aminosavtartalma is. Tényleg remek alternatíva, de ne feledd, mértéktelen fogyasztása ennek sem ajánlott: 
egy evőkanálnyi kókuszvirágcukor 48 kalóriát és 12 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Forrás: A mézhez hasonlóan a juharszirup is egy teljesen természetes édesítőszer, amit a juharfa leveléből állítanak elő. Érdemes a 100%-ban juharszirupot tartalmazó készítményt választani, mert elég sok gyártó ad még hozzá a juharsziruphoz extra kukoricaszirupot vagy nádcukrot. A juharszirup egyébként nem olyan édes, mint a sima cukor, de a különleges íze miatt nagyon népszerű. 1 evőkanálnyiban 52 kalória van és 13 gramm szénhidrát. 
Forrás: A mézet nagyrészt gyümölcscukor és szőlőcukor alkotja,  ám ezek mellett számtalan fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin is találhatóak benne. A méz kicsit több szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor, viszont édesebb is, így sokkal kevesbeb kell belőle, ha mondjuk a reggeli futás előtti zabkásádra teszel belőle. Emellett a mézet futás közben is sokan használják, mivel gyorsan ad extra energiát: egy evőkanálnyiban 64 kalória és 17 gramm szénhidrát található. 
Forrás: A stevia leveléből származó édesítőszer 2-300x édesebb a cukornál, ez azt jelenti, hogy közel sem kell belőle annyi, mint a cukorból. Az elég csábítóan hangzik, hogy 1 evőkanálnyiban 0 kalória van és 1.5 gramm szénhidrát, viszont ez még egy nagyon új édesítőszer, így a szakértők szerint nem áll a rendelkezésünkre elég adat a hatásaival kapcsolatban. Ízesített vizekhez és édességekhez is gyakran használják a steviát, ám nem árt, ha tudod, hogy korábbi kutatások szerint az, hogy kalória nincs benne, még nem jelent automatikusan gyors fogyást, és voltak kísérletek, amikben a steviafogyasztók étvágyát bizony növelte a steviára épülő cukormentes élet.
Forrás: A cukorhoz hasonlóan 4 kalória van 1 gramm aszpartantánban is. Általában diétás üdítőkbe használják. Alacsony kalória tartalma miatt népszerű is lehetne, viszont már több tanulmány is készült azzal kapcsolatban, hogy ennek az édesítőnek lehetnek rákkeltő hatásai, ez derült ki többek között a Harvard 2012-es kutatásából is. Persze ha időnként megiszol egy aszpartánnal ízesített szénsavas italt, még nem lesz baj, de napi szinten lehetőleg ne fogyassz ilyesmit!
Forrás: A boltokban manapság kapható agavé nektárokról és szirupokról érdemes tudnod, hogy ez valójában egy két évtizede kifejlesztett édesítőszer, és ha ilyet veszel, nem épp azt kapod, amit évszázadokkal ezelőtt Mexikóban fogyasztottak - innen származik ugyanis az agavé. A baj az az agavéval, hogy nagyrészt fruktózt tartalmaz, ezért inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén egyáltalán nem érdemes fogyasztani. A diétádba is csak mértékkel illeszd bele: egy evőkanálnyiban 63 kalória és 15 gramm szénhidrát van.