Galéria

Mindent, amit a pórusaidról hittél, megcáfol a tudomány

Forrás:

A pórusok apró nyílások a bőrünk felületén. Kétféle van belőlük: az egyik típuson keresztül a veríték, a másikon keresztül a faggyú kerül a felszínre (ez egyben a szőrcsatorna is) – bár csak az utóbbi látható, ez is leginkább akkor, ha sminktükörben szemrevételezed az orrodat és az álladat. Ezek szabályozzák a faggyúkiválasztást és juttatják a bőr felszínére, hogy egészséges, ruganyos és hidratált legyen. A verítékmirigyekből hasonló módon távozik a veríték a pórusokon át a bőr felszínére, így hűtve le a testedet.


Forrás:

Bár elterjedt ez a hiedelem, ám a mitesszerek – akár feketék, akár fehérek – valójában nem szennyeződések. A pórusokat a fokozott faggyútermelés és az elhalt hámsejtek idézik elő. A legtöbb ember tapasztalja ezt a teljesen normális folyamatot, amikor az elhalt hámsejtek és a faggyú eltömítik a pórus nyílását. Amikor a faggyú eléri a bőrfelszínt, oxidálódik és elfeketedik – így lesz belőle fekete mitesszer.


Forrás:

Teljesen mindegy, hányféle szérumot és krémet vásárolsz össze: a pórusaid méretén nem tudsz változtatni. A pórusok mérete alapvetően öröklődik, tehát ha a szüleidnek tág pórusai vannak, akkor valószínűleg neked is ezzel kell küzdened egész életedben. A helyzet azért nem teljesen reménytelen: van néhány dolog, amivel minimalizálhatod a pórusaid méretét, például a rendszeres (de nem túlzásba vitt) arcradírozás, a retinol alkalmazása, lézeres vagy mikrotűs kezelés. Ám fontos tudni, hogy ezek közül egyiknek sem tart örökké a hatása. Ezek ugyanis a kollagéntermelődést serkentik a bőrszövetben, ami a szőrcsatorna falait összébb nyomja, így kisebbnek tűnnek a pórusok nyílásai. Ahhoz, hogy ezt hatást fenntartsd, rendszeresen fel kell keresned a kozmetikust.


Forrás:

Talán neked is mondta az anyukád kamaszkorodban, hogy napoztasd egy kicsit az arcod, mert akkor majd elmúlik az aknéd vagy összehúzódnak a pórusaid. Ám ez a generációkon át öröklődő jótanács nem is állhatna távolabb az igazságtól. Ha hagyjuk, hogy az UV-sugarak simogasság az arcunkat, igazából ártunk a bőrünknek. Idővel ez a szokás éppen ellenkező hatást érhet el. A napfény csökkenti a kollagén mennyiségét, amitől nagyobbnak tűnhetnek a pórusok, mert a szőrcsatorna nyílását nem nyomja össze a kollagén. Ha pedig a bőr elveszíti a rugalmasságát, akkor megint csak nagyobbnak tűnnek a pórusaid.


Forrás:

Ha aknétól szenvedsz, akkor valószínűleg tűnődtél már azon, hogy a sminktől lesz-e pattanásos a bőröd, és javasolták már azt neked, hogy “hagyd a bőrödet egy kicsit fellélegezni”. Úgy tűnhet, ebből a helyzetből nincs kiút: szeretnéd elfedni a bőrhibáidat, hogy magabiztosnak érezhesd magad, de attól félsz, hogy a sminktől csak még pattanásosabb lesz a bőröd. De nem szükséges lemondanod a sminkről, ha odafigyelsz a termékleírásra. Bár az igaz, hogy bizonyos összetevők irritálhatják a bőrt, ha nem-komegodén (vagyis nem mitesszerképző) termékeket választasz, akkor nyert ügyed van. A nem-komegodén készítmények nem tömítik el a pórusokat és nem idézik elő a mitesszerek kialakulását.


Forrás:

Mielőtt sminkelni kezdesz, megmosod az arcod hideg vízzel, hogy összehúzd a pórusaid? Sajnáljuk, ha csalódást kell okoznunk, de ezzel semmire sem mész, még ha jégkockával dörzsölöd is az arcod. A pórusok nem izmok, a körülöttük lévő bőr és szövet alkotja a falukat. Úgyhogy nem fognak reagálni a hidegre. Ha a zuhanyzás végén gyorsan hideg vízre váltasz, akkor nem lesz olyan piros és puffadt a bőröd (mivel a hideg víz átmenetileg összehúzza az ereidet), de az nem módosít a pórusaid méretén.


Forrás:

A kozmetikusok legtöbbször gőzöléssel kezdik az arckezelést. A legtöbben azt hiszik, hogy ez azért történik, hogy a pórusaid kitáguljanak és minél jobban beszívják a krémeket és pakolásokat. Ám nem egészen ez a helyzet. A hő kitágítja a bőr felületi ereit, ezáltal átmenetileg felpuffad a bőr, amitől a pórusok átmérője kisebb lesz, egészen addig, amíg a bőr újra le nem hűl.


Forrás:

Ha megjelenik az arcodon egy idegesítő (és akár fájdalmas) pattanás, akkor az első ösztönös reakciód az lehet, hogy megmosd az arcod. Hiszen valami beszorult oda, amit megpróbálnál kitessékelni, nem igaz? Az, hogy hajlamos vagy-e a mitesszerekre, egy csomó tényezőtől függ: a bőrtípusodtól, a hormonoktól és még a genetikától is. Az, hogy milyen gyakran tisztítod a bőrödet, nem játszik (nagy) szerepet. Közvetett módon elkerülheted a pórusok eltömődését, ha arcmosással és radírozással eltávolítod a faggyút és az elhalt hámsejteket és így igyekszel megelőzni a mitesszerek kialakulását. De ne vidd túlzásba. A túl gyakori arcmosás irritálhatja és kiszáríthatja a bőrödet. Ez pedig csak fokozhatja a bőrhibák megjelenését.