Galéria

3 lehetséges ok, amiért akárhogy edzel és diétázol, nem lesz laposabb a hasad

Forrás:

A szakértők újra és újra elmondják, hogy a hasi zsír csökkentéséhez elsősorban az erősítő edzésre és a kardióra kell fókuszálni. Az erősítő edzés segít a zsírégetésben és ezzel párhuzamosan az izomépítésben is. Az izom metabolikusan aktívabb eszköz, mint a zsír; minél több izmod van, annál magasabb a nyugalmi anyagcseréd (RMR, resting metabolic rate – ez a mutató azt jelzi, hány kalóriára van szükséged egy nap, hogy a légzés- és agyi funkciók biztosítva legyenek). Az izmok segítenek abban, hogy a szervezet több kalóriát égessen el akkor, amikor pihen.

Az ideális eredményért kardióedzéseket is be kell iktatni a heti edzéstervbe. Egyes szakértők szerint azonban nem érdemes túlzásba vinni a kardiózást, mert azzal egy idő után nem csak zsírt, hanem izomtömeget is veszíthetünk. Egy kardióedzés tartson maximum 30 percig és legyen intervall, azaz váltakozó intenzitású.


Forrás:

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a stressz természetes velejárója a sok munkának és annak, hogy folyton tetriszeznünk kell a munkára, illetve magánéletre fordított órákkal. A túl magas stressz-szint azonban magas kortizoltermelést eredményezhet, ami negatívan hathat az anyagcseréhez is: többet eszünk, kevesebbet alszunk és megbolondul az inzulinszintünk. Az utóbbi különösen rossz jel, mert azt üzeni a testnek, hogy raktároznia kell, nem pedig égetnie.

A stresszcsökkentés nem könnyű feladat, de minden apró lépésnek örülni lehet. Lélegezz mélyeket, meditálj, jógázz és ki ne hagyd az edzéseket, mert azok is rengeteg fölös érzelmi tehertől szabadíthatnak meg.


Forrás:

Hajnali 7-kor már az edzőteremben nyomod a fekvőket? Minden estét salátával zársz? Tudatosan kezeled a stressz-szintedet? És még mindig ott vannak azok a fránya zsírpárnák a hasadon? Elképzelhető, hogy egyéb hormonális problémák gyötörnek. Lehet szó menopauzáról (ilyenkor csökken az ösztrogénszint), PCOS-ről (amikor a szervezet túl sok férfihormont termel), metabolikus szindrómával vagy akár diabéteszről is. Az orvosoddal konkrét, személyre szabott tervet dolgozhattok ki, amelyek az egészségedet veszik célba.