Galéria

4 különleges recept banánhéjból a zero waste jegyében

Forrás: Hozzávalók:
- 2 túlérett bio banán héja
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek juharszirup
- 1/2 tk füstölt paprika
- 1/2 tk fokhagymapor
- 1 ek olaj (ha igényli, növelhető a mennyiség)

Elkészítése:
A jól megmosott héjakról kanállal kaparjuk le a fehéres belső részt és szakítsuk őket körülbelül 4 csíkra! Készítsük el a páclevet, majd áztassuk benne őket 1-2 órán át! Ha letelt az idő, egy serpenyőben hevítsünk olajat közepes lángon és pirítsuk rajta aranybarnára a szeleteket! Ne ijedjünk meg ha pici füst keletkezik és elkezdenek hólyagosodni, ez így normális. A megmaradt páclevet, érdemes elrakni pár napra a hűtőbe, hogy további adagokat készíthessünk!
Forrás: Hozzávalók:
- 2 sárga bio banán héja
- 1/2 tk mustármag
- 5-6 mogyoróhagyma szeletelve
- 2 szárított piros chili
- 1/2 marék curry levél vagy 1 tk currypor
- 1/4 tk kurkuma
- 1/2 tk köménymag
- 2 zöld chili
- 3/4 csésze reszelt kókuszdió
- ízlés szerint só
- 2 ek kókuszolaj

Elkészítése:
A megtisztított, fehér részektől eltávolított héjakat vágjuk csíkokra, majd tegyük félre egy vízzel teli tálban! Közepes lángon hevítsünk egy serpenyőben olajat és dobjuk rá a mustármagokat! Ha már pattognak, mehet bele a mogyoróhagyma, a vörös chili, a curry, a kurkumapor fele és pirítsuk tovább pár percig! Ezután tegyük rá a lecsepegtetett banánhéjakat, sózzuk és percenkénti forgatás mellett hagyjuk főni 10 percig alacsony fokozaton. Közben aprítóban dolgozz össze a maradék kurkumát, a reszelt kókusszal, a zöld chilivel és a köménymaggal. Ha ez kész, adjuk hozzá a banánhéjhoz és keverjük össze jó alaposan! Fedő alatt főzzük 2-3 percig, ezután ismét keverjük össze és hagyjuk lefedve 1 percig a tűzről levéve! Rizzsel isteni fogás lesz.
Forrás: Hozzávalók:
- 2 sárga bio banán héja
- 1,5 ek olívaolaj
- 1 tk csípős füstölt paprika
- 3/4 tk chilipor
- 3/4 tk porrá tört mustármag
- 3/4 tk fokhagymapor
- 3/4 tk hagymapor
- 1/4 tk kömény
- ízlés szerint só
- 2 ek BBQ szósz

Elkészítése:
A megmosott héjakról távolítsuk el a fehéres részeket! Ezután egy villával szabdaljuk fel kis csíkokra és vágjuk ketté! Fűszerezzük őket a leírtak szerint, majd mehet egy serpenyőbe. Adjunk hozzá egy kevés vizet és pirítsuk őket közepes lángon 5-10 percig, míg meg nem puhulnak. Ezután mehet rá ízlés szerint só, a BBQ szósz és pirítsuk kb. 1 percig, hogy átjárhassa az újabb íz. Már csak a tálalás van hátra: tehetjük szendvicsbe, tortillába, tésztára, különféle feltétekkel, kinek mihez van éppen kedve.
Forrás: Hozzávalók:
- 4 bio banán héja
- 1/2 csésze víz
- 2 tk vanília kivonat
- 80 g vaj
- 4 tojássárgája
- 2 csésze sima liszt
- 1/4 csésze lenmagliszt
- 1/4 csésze reszelt kókuszdió
- 1/2 ek sütőpor
- 2 tk fahéj

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra és kenjük ki a sütőformát egy kevés vajjal! Turmixoljuk össze az előkészített banánhéjakat a vízzel, majd ezt az egyveleget egy nagy tálban keverjük krémesre a vaníliával, a vajjal és a tojássárgájával! Adjuk hozzá a liszteket, a kókuszdió reszeléket, a sütőport, a fahéjat és dolgozzuk össze, amíg tészta állagú nem lesz. Öntsünk át a formába, és süssük 45-50 percig! Hagyjuk hűlni és utána szeletelhető is.