Galéria

8 alkalom, amikor a királyi család feladta a leckét II. Erzsébetnek

Forrás:

A királynő húga beleszeretett Peter Townsend kapitányba, a légierő tisztjébe. Mivel a férfi egyben királyi istállómester is volt, sok időt töltött a hercegnővel és hamarosan egymásba szerettek. Az egyetlen probléma az volt, hogy a Margitnál 16 évvel idősebb férfi nős volt. 1953-ban elvált feleségétől és feleségül kérte Margitot. A hercegnő azonban nem mehetett hozzá, mert az anglikán egyház törvényei nem engedélyezték azt, hogy a királyi család tagja olyan elvált emberhez menjen feleségül, akinek korábbi házastársa még életben van. Bármennyire is támogatta volna tehát II. Erzsébet nővérként Margit hercegnőt, uralkodóként és az egyház fejeként be kellett tartatnia vele a törvényt: a páros így 1955-ben szakított.


Forrás:

Nem sokkal azután, hogy Townsend kapitánnyal szakított, Margit hercegnő feleségül ment Anthony Armstrong Jones fotóshoz. Néhány évvel később azonban a házasságuk köznevetség tárgyává vált. Veszekedtek a nyilvánosság előtt, Margit hercegnő hosszú vakációkra utazott a férje nélkül, a pletykák pedig arról szóltak, közeli barátságot ápol egy nála 17 évvel fiatalabb férfival. 1976-ban aztán a pár bejelentette, hogy különválnak, két évvel később a válás hivatalos itt lett. Az 1550-es években uralkodó VIII. Henrik óta Margit volt a királyi család első tagja, aki elvált. Bármennyire nehéz is lehetett erre rábólintania II. Erzsébetnek, nyilván az sem volt vonzó opció, hogy a botrányos frigy folytatódjon.


Forrás:

A királynő egyetlen lánya 1973-ban ment feleségül Mark Phillips díjlovagló olimpikonhoz. A házastársak azonban sok időt töltöttek külön és nem tűntek különösebben boldognak. 1989 tavaszán aztán egy brit napilap megszerezte Anna hercegnő leveleinek másolatát. A levelek Timothy Laurence tengerésztiszthez szóltak. Bár a tartalmuk nem került nyilvánosságra, a bulvárlapok azt nem mulasztották el megírni róluk, hogy rendkívül intim jellegűek voltak és túl pikánsak voltak ahhoz, hogy leközöljék őket. 1992-ben Anna bejelentette, hogy elválik Phillipstől – és hogy tervei szerint hozzámegy Laurence-hez. Ők ketten azóta is együtt vannak, így a királynőnek azóta legalább lánya nem okoz fejfájást.


Forrás:

A trónörökös és felesége miatt éveken át főhetett II. Erzsébet feje. 1992-ben a lapok megjelentették egy telefonbeszélgetés szövegét: a párbeszéd Diana és állítólagos szeretője, James Gilbey között zajlott. Diana egy interjúban elismerte, hogy a beszélgetés valóban megtörtént, de tagadta, hogy házasságtörő jellegű lett volna. Nem sokkal később Károly herceg egyik telefonbeszélgetését is kiszivárogtatták – természetesen Camilla Parker Bowles-szal. A beszélgetés megerősítette azt, amiről a pletykák szóltak: Károlyt romantikus szálak fűzik a szintén házas Kamillához. Károly és Diana még abban az évben bejelentették, hogy különválnak. 1995-ben azonban még nagyobb botrány kerekedett: Diana tévéinterjút adott, amiben mindent kipakolt. Beszélt a rá nehezedő hatalmas nyomásról, szülés utáni depressziójáról, bulimiájáról és elmondta azt is, hogy tudott Károly és Kamilla viszonyáról, valamint bevallotta, hogy ő maga is hűtlen volt, beleszeretett James Hewitt katonatisztbe. Néhány héttel később a királynő maga sürgette fiát és menyét, hogy váljanak el, ami a következő évben hivatalosan meg is történt.


Forrás:

A herceg már az 1990-es években is szerzett néhány nehéz évet édesanyjának, amikor házassága mindössze hat év után válságba került: felesége, Sarah Ferguson ugyanis egy amerikai pénzügyi tanácsadóval vakációzott, amit a bulvárlapok szorgosan dokumentáltak. Többek között egy olyan fotóval is, amelyen a férfi Sarah lábujját szopogatja. András herceg és Sarah ugyanabban az évben, 1992-ben váltak külön, amikor Károly és Diana, négy évvel később pedig a válás hivatalossá vált.


Forrás:

De András nemcsak a válásával vetett rossz fényt a királyi családra: 2001-től 2011-ig az Egyesült Királyság nemzetközi kereskedelmi és befektetési különmegbízottja volt, ám le kellett mondania posztjáról, mert egyre jobban kritizálták személyes kapcsolatait, különösen barátságát Jeffrey Epstein üzletemberrel és elítélt szexuális bűnelkövetővel. 2019-ben újabb vádak merültek fel: egy Virginia Roberts-Giuffre nevű nő azt állította, hogy 17 évesen Epstein és barátnője arra kényszerítették őt, hogy szexeljen York hercegével. András katasztrofális interjút adott a BBC egyik műsorának, amelyben tagadta a vádakat, négy nappal később azonban bejelentette, hogy visszavonul a közügyektől. A királynő – bár nyilván ő is ezt tartotta helyes döntésnek – valószínűleg nem volt ettől túl boldog: a döntést éppen 72. házassági évfordulójának napján kellett jóváhagynia.


Forrás:

Harry-nek nem a mostani lépése volt az első, amivel nehéz napokat okozott nagymamájának. Fiatalabb korában sorban követte el a botlásokat, amik igen rosszt fényt vetettek a királyi családra. 17 évesen például bevallotta édesapjának, Károly hercegnek, hogy kipróbálta a marihuánát, ezután pedig egy napot egy londoni rehabilitációs klinikán töltött. Négy évvel később náci egyenruhában parádézva kapták lencsevégre egy jelmezbálon, a fotót leközölte a The Sun című bulvárlap. 28 évesen sem nőtt be a feje lágya: ekkor olyan fotók készültek és jelentek meg róla, amelyeken meztelenül látható. A herceg Las Vegasban egy privát partin, a szállodai lakosztályában dobta le ruhadarabjait.


Forrás:

Január 9-én Sussex hercege és hercegnéje bejelentették, hogy visszavonulnak kötelezettségeiktől és a továbbiakban nem kívánnak a királyi család aktív, szenior tagjaiként élni és tevékenykedni. Bár szerették volna, ha az adófizetők pénzéből folyósított apanázs nélkül is képviselhetik a királynőt és a koronát, végül az a döntés született, hogy tisztább és egyértelműbb lesz a helyzet mindkét fél számára, ha ez nem így történik. Harry és Meghan nem használhatják hát tovább az Ő Királyi Fensége címet (bár nem veszik el tőlük, mint annak idején Harry édesanyjától, Diana hercegnőtől a válás után) és le kell mondaniuk arról is, hogy a királynőt hivatalos minőségben támogathassák. A királynő megértően, de fájó szívvel bocsátotta útjára unokáját: “Jobban örültünk volna, ha teljes körű, aktív tagjai maradnak a királyi családnak, de tiszteletben tartjuk és megértjük azt az óhajukat, hogy családként függetlenebb életet szeretnének élni, miközben megbecsült tagjai maradnak a családunknak.”