Galéria

Ezeket a hibákat ne kövesd el az esküvői beszédedben

Forrás:

Nem pont egy esküvőn kell kikísérletezned, mennyire vagy jó a rögtönzésben, s hogy vajon milyen nagyívű beszédet fogsz tudni „kivágni” fejből. Nem biztos, hogy sok köszönet lesz benne ugyanis. Egy alaposan átgondolt, megtervezett; lehetőség szerint egy gondolat köré felépített beszéd viszont nagyot "szólhat". Szakértők azt tanácsolják, hogy jegyezz le minden apróságot, emléket, gondolatot a pár mindkét tagjáról egy ideig; ez is segíthet abban, hogy a végeredmény igazán személyes legyen, tényleg róluk szóljon.


Forrás:

Az esküvői beszédek egyik legtipikusabb hibája, hogy túlságosan el vannak nyújtva; ahogy az illető szóhoz jut, csak mondja és mondja; képtelen abbahagyni. A beszéded megtervezésekor muszáj egyebek mellett azt is figyelembe venned, hogy utánad még mások is el szeretnék mondani a magukét.


Forrás: Te csak egy nagyon megható, személyes és vicces beszédet akartál mondani, miközben teljesen megfeledkezel arról, hogy ez az alkalom legkevésbé sem rólad kell szóljon. Mindent, amit elmondasz, az ifjú párért  öntsd szavakba; ne azért, hogy a saját képességeidet, személyedet csillogtasd. Tiszteld meg őket azzal, hogy nem akarod magad túlzottan az előtérbe tolni!
Forrás:

Ezt nem is igazán szükséges túlmagyarázni; senki sem arra kíváncsi, hogy mit hablatyolsz össze kapatosan, beszéd címén. Ezért - a kínos perceket elkerülendő - a legbiztosabb az, ha teljesen józan maradsz, míg rád nem kerül a sor. Lesz még elég időd koccintani az ifjú pár egészségére az este folyamán.


Forrás:

Csínján bánj az olyan sztorik, viccek, anekdoták felemlegetésével, amikről tudni lehet, hogy csak néhány fogják érteni. Mert bár legfőképp a párnak szól a beszéded, azt is számításba kell venned, hogy a násznép is jelen van; így egy szélesebb közönséggel, általában több generációval osztod meg a mondandódat. Azok számára, akik emiatt nem értik, nem tudják követni, hogy miről is van szó; bántó lehet, ha úgy érzik, „kihagyod” őket. A humor, a túlzó személyeskedés ilyen formán könnyen visszaüthet.


Forrás: Ne feledd, az ifjú pár két tagból áll! Nem szerencsés, ha a beszéded kizárólag az egyikükhöz szól. Még akkor sem, ha történetesen a menyasszonyt ismered jobban, s úgy érzed, leginkább róla tudnál beszélni. Vedd a fáradtságot és találj ki valami olyan megoldást, hogy a másik fél se érezze kirekesztve magát.
Forrás:

Nem kell száz százalékosan betanulnod a beszédedet; de az egészet agyon csaphatja, ha a telefonodat, vagy a papírodat bámulva olvasod föl a mondataidat. Az lenne a legjobb, ha csak akkor néznél le a „puskádra”, amikor tényleg muszáj. Minden ilyen pillanatban ugyanis elveszted a kapcsolatot a hallgatóságoddal. Összefüggő mondatok helyett próbálj meg inkább csak vázlatpontokat leírni; azt is inkább papír alapra, mindenféle kütyük helyett. Sokat segíthet az is, ha előzőleg gyakorlod a beszédedet, hogy ne élesben próbáld meg elmondani először.


Forrás: Gyakori hiba, hogy a beszéd nem áll másból, mint régi anekdoták összefüggéstelen felidézgetéséből. Amik nyilván egy pontig viccesek, a hallgatóság viszont hamar elveszti a fonalat. A legjobb beszédek azok, amik tudatosan egy téma, egy gondolat köré épülnek fel; a vicces sztorikat pedig erre fűzi föl a beszélő. Mielőtt nekiülsz megírni a mondandódat, érdemes azt is átgondolnod, hogy miről szeretnél beszélni? A menyasszonyról és a vőlegényről külön-külön? Inkább a kapcsolatuk alakulásáról? Előszöris az alapot találd ki, minden más csak azután következzen.
Forrás:

A régi poénok, vicces sztorik felelevenítése soha nem mehet az ifjú pár rovására: nem hozhatod őket kínos helyzetbe a násznép, vagy akár egymás előtt. Tiszteld meg őket azzal, hogy  bármennyire is humorosnak tartod, nem nem hozakodsz elő ciki történetekkel, amik zavarba hozzák őket a nagy napjukon. Gondolkozz el, te vajon szívesen hallanál-e hasonló történetet magadról a saját esküvődön.


Forrás:

Szakértők óva intenek attól is, hogy az ifjú házasok leendő gyermekeiről essen szó az esküvői beszédben. Gondold csak végig, hogy a friss házasok lehet, hogy utána évekig küzdenek azért, hogy gyermekük szülessen; netán kiderül, hogy meddők. Hogyan esne nekik visszanézni az esküvői videót, ahol lelkesen épp azt emlegeted, hogy „alig várom, hogy csodás gyermekeitek szülessenek”?