Galéria

Ezt ne edd, ha puffadással küzdesz

Forrás: A laktózintolerancia sokkal gyakoribb betegség, mint hinnénk. A laktózérzékenyek vékonybeléből hiányzik az az enzim (laktáz), ami a laktózt glükózzá alakítja és ez okozza a hasfájást, puffadást. Mivel a laktázhiány eltérő mértékben jelenik meg, sokan nem gyanakodnak a laktózérzékenységre. Hogyha valaki gyakori puffadással küzd érdemes egy időre hanyagolni a tejtermékeket és megfigyelni, hogy tapasztalunk-e változást.

 


Forrás:

A keresztesvirágúak, mint a brokkoli, a karfiol vagy a kelkáposzta nagyon egészséges zöldségek. Magas a tápanyag tartalmuk, c vitamin dúsak és kevés kalóriát tartalmaznak. Emellett azonban raffinóz is van bennük, ami egy nehezen emészthető szénhidrát. Ezeket a zöldségeket inkább párolva vagy grillezve fogyasszuk, így nem fognak puffadást okozni.

 

 


Forrás:

A só a legalapvetőbb ízesítőnk, amire a szervezetünknek nagy szüksége van. A túlzott sófogyasztás miatt viszont a testünk több vizet akar majd benntartani, ami puffadáshoz vezet. Kerüljük a magas sótartalmú és előre elkészített ételeket.  

 


Forrás:

A rostban és fehérjében gazdag hüvelyeseket sokan szeretik. A vegetáriánusok és vegánok körében nagyon népszerűek, hiszen kiváló húspótlók. A hüvelyeseket viszont nehéz megemészteni a túlzott fogyasztásuk puffadáshoz vezet. Fogyasszuk a hüvelyeseket könnyen emészthető gabonafélékkel pl.: rizs vagy quinoa és felhasználás előtt áztassuk vízbe őket.

 


Forrás:

A szénsavas italoknak erőteljes a puffasztó hatása. A szénsavas víz is kerülendő, de a cukros üdítőitalokat kell mindenképp hanyagolnunk. A cukros italok nem oltják a szomjunkat, ezért még többet fogunk inni belőlük és ez együtt a szénsavval puffadáshoz vezet.

 


Forrás: Sokan preferálják a mesterséges édesítőszereket, hiszen kalóriamenetesek. Megemészteni viszont nem mindenki tudja a laborban előállított szénhidrátokat, ezért érdemes őket elkerülni.

 


Forrás: A kávé magas savtartalma miatt irritálhatja az emésztőrendszert. Reggel üres gyomorra semmiképp ne fogyasszunk kávét és ha a tejeskávétól is puffadunk próbáljunk ki a laktózmentes vagy a növényi tejek valamelyikét.
Forrás:

A pattogatott kukorica az egyik kedvenc rágcsálnivalónk, de érdemes valami másra váltani. A popcorn a nagy térfogata és a magas sótartalma miatt puffadáshoz vezethet. Helyette jó alternatíva lehet a zöldség chips vagy a friss gyümölcs.