3 recept görögdinnyehéjra
Hozzávalók: 1 kg görögdinnyehéj (a vörös pépes rész és a kemény zöld külső rész is), 3 csészényi kristálycukor, 1/2 csészényi méz, 2 csík citromhéj vagy 2 kis darabka hámozott friss gyömbér, 4 egész kardamom, 2 ek. citromlé
Elkészítése: Vágd fel a dinnyehéjat 0,5-1 cm széles, 3-4 cm hosszú csíkokra, majd tedd fel főni egy lábas hideg vízzel. Ha felforrt, vedd lejjebb alatta a gázt és főzd 30 percig. Szűrd le, tegyél félre a főzőléből 3 csészényit, majd tedd félre a héjakat. Tedd vissza a főzőlevet a tűzhelyre, öntsd bele a cukrot, a mézet, a citromot és/vagy gyömbért, tedd bele a kardamomot és forrald fel. Tedd vissza bele a dinnyehéjakat, majd főzd az egészet újabb 30 percen keresztül. Pihentesd egy éjszakán át, majd újra forrald fel, add hozzá a citromlevet és várj, míg be nem sűrűsödik a leve, majd tedd át üvegekbe. Tárold hűtőszekrényben!
Hozzávalók: 4 csészényi víz, 1 ek. durva só, 2 csészényi hámozott görögdinnyehéj (1,5 x 5 cm-es darabokra vágva), 3/4 csészényi kristálycukor, pár szem szegfűbors, 1/2 csészényi almaecet, 4 szem egész bors, 4 egész szegfűszeg, 1/2 tk. savanyúság fűszerkeverék, 1 ujjnyi friss szeletelt gyömbér, 1/4 tk. zellermag
Elkészítése: Forralj vizet egy lábasban, sózd meg, tedd bele a felszeletelt héjakat, főzd 5 percig, majd tedd át őket egy fémtálba. Minden mást tegyél át egy lábasba és hevítsd addig, míg a cukor el nem olvad, majd tedd bele a dinnyehéjakat úgy, hogy lehetőleg minden darabot elfedjen a lé. Forrald fel, majd tegyél rá egy fedőt és hagyd kihűlni. Tedd át befőttesüvegekbe, majd pedig a hűtőbe. Ez a savanyúság két hétig áll így el, ebben a formában.
1.nap/
Hozzávalók: 6 csészényi megpucolt, felcsíkozott dinnyehéj, 6 csészényi víz, 1 ek. só
Elkészíts: Tegyél mindent egy tálba, fedd le, majd hagyd állni egy éjszakán át. Másnap vedd ki belőle a héjakat, tedd át egy serpenyőbe, öntsd fel hideg vízzel, forrald fel és főzd egy órán keresztül.
2.nap/
Hozzávalók: 3 csészényi víz, 3 csészényi cukor, 1 citrom (felszeletelve)
Elkészítése: Forralj vizet és cukrot egy lábasban, majd add hozzá a dinnyehéjakat és a citromkarikákat. Főzd 20 percen keresztül, majd tedd át a héjakat egy zsírpapírral bélelt tepsibe és (néhányszor megforgatva) hagyd száradni 36–48 órán keresztül.