Galéria

Egy párkapcsolati tanácsadó 10 tippje a sikeres összeköltözésért

Forrás:

Túlságosan sok embert láttam már, akik azt gondolták, hogy az összeköltözés az ásó–kapa–nagyharang előszobája, és ezért elfelejtették megkérdezni a társukat arról, hogy mi is a céljuk a kapcsolattal. Mivel egyes emberek nem annyira alkalmazkodóak, vagy nem szeretnek az elköteleződésről gondolkodni, elképzelhető, hogy az összeköltözés nem ugyanazt jelenti számukra, mint neked. Hogyha te házasságot akarsz, erről teljesen nyíltan kell beszélned. Amennyiben nem akarsz a közeljövőben esküvőt (vagy akár soha sem!), ezt az álláspontodat is ki kell fejezned. Semmi sem rosszabb annál, mint amikor a kommunikáció hiánya vagy sikertelensége miatt azt hiszed, félrevezettek, átvertek. Megsértődni nem kell: egyszerűen csak beszéljétek át alaposan ezt a témát, még jóval az összeköltözés előtt.


Forrás:

Amikor azt érzed, hogy a jövőben talán lenne kedved összeköltözni a társaddal, legyetek olyan sok időt egymással, amennyire csak lehetséges. Töltsetek el közös hétvégéket. Csináljatok hétközi ottalvós randikat. Utazzatok el 5-6 napra kettesben. Az ilyen rövidtávú utaknak van egy olyasfajta intimitásuk, amit a hagyományos randik soha nem fognak tudni helyettesíteni. Látni fogod a partneredet váratlan vagy kellemetlen szituációkban, stresszhelyzetben. Hogyha a kapcsolatotok akkor is el tud mélyülni, amikor nem a legjobb arcotokat mutatjátok egymásnak, az összeköltözés sikeres lehet.


Forrás:

Sok embert megijeszt az együttélés ötlete. Félnek, hogy esetleg elveszítik a függetlenségüket, hogy a kapcsolatuk kiüresedetté válik, vagy hogy előbb-utóbb szakítani fognak, és mindent újra elölről kell kezdeni. Ezek a félelmek teljesen normálisak, és nagyon fontos beszélni róluk. El kell ismerni a kockázatok létét, és akár elő lehet állni tervekkel a legrosszabb esetre felkészülve. Néha már az is segíthet legyűrni a félelmeiteket, ha megbeszélitek, mit csinálnátok szakításkor, mit tehettek a függetlenségetek megőrzéséért, vagy ha vannak terveitek arra, ha valami balul sül el.


Forrás:

Lehet, hogy pazarlásnak hangzik, de igazán megéri kipróbálni, milyen tényleg együtt élni a társunkkal. Az egy hónap szerintem megfelelő időtartam: elegendő, hogy szépen letelepedjetek, megismerjétek a másik fél mindennapos működését, és elhagyjátok a védekező mechanizmusaitokat. Hogyha tudni szeretnéd, milyen lehet nap mint nap a párod mellett felébredni, ez a tökéletes teszt. Milyen érzés, amikor összevesztek valamin, és egyszerűen nem engedhetitek meg magatoknak, hogy pár napra távol legyetek egymástól? Hogyan viselkedik a párod, amikor nincs jó formában, és ezt nem tudja elrejteni előled? Mit csinál egy olyan estén, ami nem randi? Amit nem látsz, azt nem ismered, és ebben a helyzetben mindent látni fogsz. Hogyha kipróbáljátok ezt a próba-összeköltözést, és élvezitek ezt az időt, akkor hajrá! Amennyiben ijesztő akadályokba ütköztök, beszéljetek róluk, és próbáljatok megoldást találni rájuk.


Forrás:

Akár te költözöl a társadhoz, akár ő hozzád, fontos, hogy a hely mindkettőtöké legyen. Ez jelentheti azt például, hogy a második hálószobát átalakítjátok dolgozószobává, mivel a párod sok van home office-ban, és ilyenkor szüksége van saját térre. Vagy hogy kirakod a saját dekorációs elemeidet a társad lakásába, hogy ne érezd úgy, hogy te laksz a társadnál. Esetleg állapodjatok meg abban, hogy átfestitek vagy átrendezitek a lakást. Ez egy igazán élvezetes kihívás is lehet; egyszerűen csak engedjétek el a fantáziátokat, és teremtsétek meg az életetek következő fejezetének színterét.


Forrás:

Az együttélés nem jelenti azt, hogy mindent együtt kell csinálnotok. Elég gyakori, főleg az összeköltözést követő időszakban, hogy az ember azt hiszi, a partnere most mindenhol és mindig vele lesz. Pedig ez a folyamatos együttlevés akár társfüggőséggé is alakulhat, ami hosszú távon barátok, hobbik és egyéni igények elveszítésével jár. Igenis legyen hetente egy-két napod, amikor azt csinálsz, amit te akarsz, legyen szó egy vacsiról a barátaiddal, vagy egy kis lustálkodásról és netflixezésről. Még ha ugyanabban a házban, lakásban vagytok is, lehettek más szobákban, és élvezhetitek az egyedüllétet. Ráadásul ez után még jobban fogjátok élvezni az együtt töltött időt is


Forrás:

Hogyha még soha nem költöztél össze senkivel, hajlamos lehetsz azt hinni, hogy minden olyan lesz utána, mint előtte. Ez bizonyos szempontból rendben van (például nyugodtan találkozzatok a barátaitokkal, vagy hódoljatok a szenvedélyeiteknek), de más szempontból egyáltalán nem oké. Tiszteletben kell tartanod a társad határait. Ha nem vagy velük pontosan tisztában, kérdezd meg őt. Egyes embereknek nem okoz problémát, ha a társuk baráti köre egyszer csak váratlanul beállít egy grillpartira, de mások számára ez egy igazi kiakasztó, fárasztó, idegesítő élmény lehet. El sem tudod képzelni, hányszor történnek ilyen jellegű dolgok egy együttélés első évében, úgyhogy inkább legyetek preventívek, és kommunikáljatok. A társadnak meg kell értenie, hogyha számodra valami nem oké. Egyes emberek tervek szerint élnek, mások inkább spontán módon, és a tapasztalataim azt mondatják velem, hogy ebben a kérdésben hajlamosak vagyunk az ellentétünket vonzani. Úgyhogy készüljetek fel a kellemetlen meglepetésekre, és beszéljetek a határaitokról.


Forrás:

Ha van kutyátok, osszátok fel magatok között a felelősséget. Egyikőtök vigye el sétálni reggel, a másikotok pedig este. Ha mindketten otthonosan mozogtok a konyhában, tervezzétek meg, hogy mikor főztök együtt, egyedül, egymásnak vagy csak magatoknak. A kedvenc tippjeim egyike a randikat kiváltó „minőségi időtöltés” estéje. Ezen az estén kizárólag a kapcsolatotokra szabad összpontosítanotok, semmi másra. Nem kell feltétlenül nagy terveket szőni, az is elég, ha elmentek egy sétára, vagy sorozatot néztek. Ez a módszer segít megőrizni az intimitást, és visszacsempészi a románc érzetét a mindennapokba. Elég könnyű azt gondolni, hogy az összeköltözés után már nincs szükségetek randikra, de ez nem igaz! Nem kell ugyanúgy kinézniük, mint akkor, amikor összejöttetek, de igenis helyet kell kapniuk a naptáratokban. Összpontosítsatok a közös szokásokra, alakítsatok ki egy közös életformát, és tanuljátok meg, hogyan tudtok ebben arányosan részt venni. Így könnyebb lesz kommunikálnotok, közelebb érzitek majd magatokat egymáshoz, és nőni fog a kölcsönös empátiátok.


Forrás:

Amikor együtt élsz a szíved választottjával, könnyű azt hinni, hogy már mindent tudsz róla. Pedig az ember folyamatosan fejlődik, és ezt figyelembe kell venni akkor is, hogyha már összeköltöztetek. Kérdezd meg a társadat, mire van szüksége, és hogy hogyan változnak a szükségletei a közös élet folyamán. Mit vár a jövőtől? Esetleg el akarna költözni, vagy munkát akarna váltani? És miért? Hogyan segíthetsz neki elérni a következő célját? Mik az álmai? Egy stabil kapcsolat kiépítése sokféleképpen hozzájárulhat a saját önbizalmad épüléséhez is. Bátorítsd a partnered, hogy nyíljon meg, ásson mélyebbre a saját lelkében, és építsen egy utat a jövőbe veled együtt.


Forrás:

Nagyon határozottan azt gondolom, hogy addig nem tudhatjátok előre, vajon működne-e a kapcsolatotok hosszú távon, amíg össze nem költöztök. Vagy tetszeni fog az együttműködésetek, vagy rájössz, hogy nem érdemes ezen a kapcsolaton többet dolgozni – de mindkét eset csak akkor derülhet ki, ha tényleg 0-24 a másik emberrel vagy. Rettenetes érzés lesz, ha rosszul sül el az összeköltözés, és szakítotok. Ugyanakkor ez a negatív tapasztalat is fontos tapasztalat – tehát hozzájárulhat ahhoz, hogy egy érettebb, bölcsebb személlyé válj. Úgyhogy a kudarctól való félelem ne tántorítson el semmitől! Cserébe egy sikeres összeköltözés csodálatos élmény. Egy mély kapcsolat igazán megéri a kockázatot, ráadásul megtehetsz számos megelőző lépést, hogy bebiztosítsd az együttélés szilárd alapjait. Hogyha készen álltok rá, vessétek bele magatokat, és induljatok el a közös utatokon. Lehetséges, hogy így a szerelem egy teljesen új formáját fedezitek fel.