Galéria

Gyakori hibák, amiket sok futó elkövet nyújtásnál

Forrás:

Carroll szerint ezt mindenképp érdemes kerülni, mivel ronthat a futás gazdaságosságán. Inkább dinamikus nyújtást végezz futás előtt, 5-10 percen keresztül. Ha van problémás területed, arra szánj több időt, hogy ne sérülj le!


Forrás:

Ha vannak olyan testrészeid, melyeknél enyhe feszülést érzel, érdemes még egyszer lenyújtanod őket este, hogy éjjel ne ébredj izomgörcsökre.


Forrás:

A statikus nyújtások, melyeket 1 percnél tovább tartasz, negatívan hatnak a teljesítményre Perkins szerint. Fél perc általában bőven elég, de az is jó megoldás, ha 10-20 mp-ig tartod a pózokat és két-háromszor megismétled a kört.


Forrás:

Ennek lényege, hogy egy pillanatra a mozgástartománynál nagyobb kilendülésre készteted a végtagjaid, vagy akár az egész tested. Ez a típus elég sérülésveszélyes, helyette inkább végezz dinamikus bemelegítést!


Forrás:

Ha a nyújtás fájdalmat okoz (persze a tipikus diszkomfortérzeten kívül), lehet, hogy sérüléssel küzdesz. Ebben az esetben kérj orvosi segítséget és ne nyújts!


Forrás:

Jelenleg még nem bizonyított, hogy a nyújtás csökkenti a sérülések kockázatát, azonban ennek ellenkezőjére sincs biztos adat. Az előbb említett esetben viszont - ha fájdalmad van -, nem érdemes  nyújtani.


Forrás:

Nem minden szövetnek van szüksége nyújtásra Perkins szerint. Az izmok feszességét pedig okozhatja idegrendszeri panasz is, melyre például nem megoldás a nyújtógyakorlat. A feszesség ellen érdemes keresztedzéssel felvenned a harcot, de sosem árt, ha megmutatod egy orvosnak is a fájó területet.