Galéria

Milyen most a nyaralás a koronavírus árnyékában a spanyol tengerparton?

Forrás: 1. A légitársaságok elvileg mindenkinek megküldik azt az angol (vagy spanyol) nyelvű nyomtatványt, amit az országba lépés előtt ki kell tölteni. Ezt fontos még otthon kinyomtatni és ha valaki nem tud elég jól angolul, érdemes segítséget kérnie, mert a reptéren félreállítják azokat, akik nem jól töltötték ki a részeket. A tömegben pedig lehet várakozni, míg végre valaki elmagyarázza, mi a gond.

2. Ha a papírt elfogadják, akkor jön egy utolsó check point, itt fotó készül a belépőről és hőmérőzik is.
Forrás: 3. A maszk mindenhol kötelező. A tengerparti részeken júliusban és augusztusban 38-42 fokra lehet számítani, én kipróbáltam többféle maszkot is (mert végtelen fajtát lehet kapni, a 80 centestől a 20 eurósig), de sajnos ilyen hőségben egyik sem bizonyult könnyű viseletnek. Érdekes módon a legnagyobb komfortérzetet a legvastagabb, kétrétegű vászonmaszk (gyógyszertárban vettem) biztosította, mivel a papír elázott a verejtéktől, a műszálas “lélegző” anyagról pedig visszacsapódott a pára az arcomra. Ha néha megpróbáltam legalább az orromat kilógatni kicsit alóla, viszonylag hamar rám szólt valaki. Maszkot nem magunknál tartani nem csak az egészségre nézve kockázatos, de a pénztárcára is, mert tényleg bírságolnak érte, nagyjából 100 euróra.
Forrás: 4. Bármilyen nyilvános helyre belépve azonnal használni kell a kitett kézfertőtlenítőt. Ennek elmulasztását is szóvá teszik. Ha valaki kerthelyiségben üldögél és szeretné használni a benti mosdót, vissza kell vennie a maszkot, és belépéskor fertőtlenítenie kell a kezét. Egyes helyeken akár hőmérőzhetnek is, bár én ezzel a jelenséggel csak egyetlen értteremben találkoztam, és azokat érintette a dolog, akik bent szerettek volna leülni.
Forrás: 5. A gyalogos haladási irányokat mindenhol felfestették a járdákra, de egyelőre nem kérik számon, ki melyik oldalon közlekedik.
Forrás: 6. A strandon úgy kell helyet keresni, hogy meglegyen a legalább 2-2 méter távolság, mert ezt is ellenőrzik, és elhajtják azokat, akik túl közel merészkednek a szomszédos napozókhoz.

7. A strandra készülve érdemes megérdeklődni, vajon szabad-e ott napozni/fürdeni, mert a nagy forgalmú strandokat esetenként már lezárják.
Forrás: 8. Bár összehasonlíthatatlanul kevesebb a turista, a nagyon forgalmas látványosságokra most is érdemes előre helyet foglalni online, ami azért is praktikus, mert egyszerűbbé teszi a belépést.