Galéria

5 ok, amiért imádok dokumentumfilmeket nézni

Forrás:

Ilyen például a Mignon című magyar film (rendezte: Oláh Kata és Csukás Sándor). Főhőse, a nyolcvan körüli Marika, aki élettársával és rengeteg plüssállattal él együtt, imád táncolni és olthatatlan szenvedély fűzi a süteményekhez. Marikának nincs utódja, ami nem a sors akarata vagy puszta véletlen: az ok megrázó, az alig félórás filmből pedig egy szomorú, szeretet nélküli gyerekkor mozaikjai bontakoznak ki. A Mignon egy olyan nő története, akinek alig engedték, hogy gyerek lehessen, s ezért – teljes joggal – kárpótolni szeretné önmagát azért, ami soha nem lehetett az övé.


Forrás: Az Üres szoba című izraeli film (rendezte Shirly Berkovitz) Irit és Asher történetét meséli el. A házaspár néhány órával azután, hogy megkapta fiának, az Izraeli Haditengerészet tisztjének halálhírét, lefagyasztatta Omri spermáját, és egy béranya segítségével új életet szeretnének a világra hozni. A vidám természetű, több gyereket és számos háziállatot nevelő pár esete teljesen egyedülálló a világon, és természetesen állandó jogi és morális falakba ütközik. A film nem ítélkezik az események felett, inkább a nézőre bízza, hogy tiszta szívvel Iritéknek szurkol-e, vagy a lehetséges fogantatás zavarba ejtő körülményei miatt inkább a távolságtartást választja.
Forrás:

A Tisztogatók hősei a mélyen vallásos fülöp-szigeteki fővárosban, Manilában élnek, és az a dolguk, hogy kipucolják a social mediából az agresszív vagy pornográf tartalmakat. Mindezt természetesen nem hivatalosan teszik, és miközben szinte nyomorban élnek, a látott borzalmak (25 ezer kép naponta!) a lelküket is széthorzsolják. A német-brazil film alkotói (rendező Hans Block) a digitális guberálókon kívül olyan emberekkel is beszélgettek, akiknek az online tisztogatás közvetlenül érinti az életét, valamint sikerült kamera elé csábítani a Facebook és a Google egykori fejeseit. A végeredmény egy lebilincselő film, amely komplex képet ad arról, mennyiben felelősek a közösségi szájtok az álhírek, az erőszak, a terrorizmus vagy az illegális pornó terjedéséért. Vigyázat, nagyon felkavaró.


Forrás:

A BIDF egyik vetítésén a közönség nagyon megosztóan reagált az egyedülálló humorral dolgozó vizsgálóbírónő, Anne Gruwez mindennapjairól szóló filmre. Volt, aki indulatosan kikérte magának a bevándorlókat (szerinte) sztereotip módon bemutató képsorokat, mások észre se vettek benne hasonlót. A belga Isten engem úgy segéljen című film (rendező Jean Libon) a fesztivál kínálatának üdítő színfoltja, egy polkorrektséget sutba vágó, szórakoztató dokuvígjáték bűnfilmekbe illő fordulatokkal és egy remek komikai hajlamokkal megáldott hősnővel megspékelve. Ha azt várod a doksiktól, hogy megnevettessenek, a brüsszeli bírónő ügyeit neked találták ki.


Forrás:

Gettó Balboa, azaz Szabó Zoltán a nyolcadik kerületből küzdötte fel magát magyar bokszbajnokká, Bogdán Árpád filmjének mégsem ő, hanem edzője és felfedezője, Sipos Mihály a főhőse. Az egykori bűnöző, aki egy túlélt fegyveres támadást követően megtért istenhez, azóta is sporttal küzd a drog és az elkallódás ellen: ingyenes bokszedzéseket tart fiataloknak, így fedezte fel Zolit is. Bogdán fekete-fehér sportfilmje dinamikus képsorokban és nyers közeliken mutatja meg a valóságot: azt a miliőt, ami már régóta a városi folklór részévé vált, amihez rémhírek, legendák, féligazságok sora kapcsolódik, és ahonnan van kiút, ha az ember egyszer komolyan elhatározza.