Galéria

Savannah, Isla, Mia és Lena – Te ismered Erzsébet királynő „eltitkolt” dédunokáit?

Forrás:

A 10 éves Savannah Phillips a királynő legidősebb dédunokája. A kislány édesapja Peter Philips, Erzsébet szintén legidősebb unokája, édesanyja pedig Autumn Phillips.

Savannah a 16. helyet foglalja el a trónra várók sorában, királyi cím viszont már nem jutott neki. A kislány azért nem örökölte meg édesapja nemesi címét, mert valójában neki sem volt. Anna brit királyi hercegnő – aki Peter édesanyja - nem akarta, hogy fiának királyi címe legyen, mert félt, hogy a rang rossz hatással lesz majd Peter karrierjére. A kis Savannah tehát egy teljesen átlagos civil életet él a család londoni otthonában. Persze a legfontosabb királyi eseményeken azért így is részt szokott venni. 


Forrás:

Isla egy évvel fiatalabb a nővérénél, és értelemszerűen neki sincs királyi rangja. A kislány teljes neve egyébként Isla Elisabeth – tisztelegve ezzel a dédnagymama előtt. Isla jelenleg a 17. a trónra várók sorában.


Forrás:

Vilmos és Katalin elsőszülött fia, aki egyben a királyi trón várományosa is, kétségtelenül a leghíresebb az összes dédunoka közül. A 7 éves György nagypapája Károly herceg és édesapja Vilmos után a harmadik helyet foglalja el az öröklési sorban. A kisfiú jelenleg a londoni Thomas's Battersea magániskolába jár, az iskolában pedig csak George Cambridge néven ismerik. (A Cambridge vezetéknév a kisfiú királyi titulusából származik, ami nem más, mint György cambridge-i herceg) A kis herceg egyik cuki ismertetőjegye, hogy mindig szeret vicces arcokat vágni, mikor szüleit elkíséri egye-egy nyilvános eseményre.


Forrás:

A 7 éves Mia Grace Tindall az egykori rögbi játékos Mike Tindall és Zara Tindall elsőszülött gyermeke. Zara pedig nem más, mint Anna királyi hercegnő lánya, tehát Erzsébet unokája. A kis Mia sem kapott királyi rangot, ugyanazon okok miatt, mint szintén civil unokatestvérei. Már édesanyja, Zara sem kapta meg a hercegnői titulust, tehát neki sem járt. Az öröklési sorban ettől függetlenül neki is van helye, jelenleg a 19.


Forrás:

A 6 éves hercegnő már csak a születésével is történelmet írt. A brit királyi család hagyományai alapján korábban a férfiak mindig megelőzték a nőket a trónutódlásban, egy 2013-as törvénymódosítás után azonban változott az örökösödési rend, ami miatt ma már nemtől független a brit koronára várók sorrendje. Hogy pontosan mit jelent ez a gyakorlatban? Ha 2013 előtt egy hercegnőnek öccse született, akkor a herceg azon nyomban be is előzte nővérét az öröklési sorrendben. A törvénymódosítás után viszont Charlotte megtarthatta a pozícióját, a kis Lajos nem happolhatta el ezt előle. Charlotte tehát most nagyapja, apja és bátyja után 4. a trónutódlásban. A kislány egyébként a kensingtoni Willcocks magán óvodába jár.


Forrás:

A 3 éves kis herceg teljes neve Lajos Artúr Károly, azaz Louis Arthur Charles, ezzel tisztelegve nagyapja, Károly walesi herceg és Lajos Ferenc battenbergi herceg előtt. A kis Lajos két évvel ezelőtt április 23-án született, csak néhány héttel Harry herceg és Meghan Markle nagyszabású esküvője előtt, ezért történhetett meg, hogy a legifjabb cambridge-i herceg nem lehetett ott a nagy napon. Túl fiatal volt még hozzá.


Forrás:

Lena Elizabeth Tindall 2018. június 18-án született, Mike Tindall és Zara Tindall második lányaként. Ahogy nővérének, úgy neki sincs királyi címe. A trónra várók sorában a kislány jelenleg a 20. 


Forrás:

A kis Archie 2019. május 6-án született, jelenleg pedig szüleivel együtt ő is az Egyesül Államokban, Los Angelesben él. Archie helyzete annyiban érdekes, hogy bár szüleinek az ő születésekor még megvolt a királyi titulusa, ő mégsem lett herceg. V. György király 1917-es rendelkezése szerint ugyanis kizárólag az uralkodó legidősebb unokájának jár automatikusan a hercegi cím. Utána pedig továbbra is az elsőszülöttek öröklik azt. A többi utód: a fiatalabb unokák, illetve az ő leszármazottaik kizárólag akkor lesznek hercegek vagy hercegnők, ha az aktuális uralkodó, jelen esetben a királynő úgy dönt, nekik adományozza a címet. Így volt ez Vilmos és Katalin második és harmadik gyermeke esetében is, Charlotte és Lajos is II. Erzsébettől kapta a címét. 

Harry és Meghan azonban úgy döntött, hogy nem szeretnének kisfiúknak királyi címet és mint tudható időközben ők maguk is hátrahagyták nemesi címüket.


Forrás: Eugénia hercegnő kisfia alig néhány hónapja jött világra, és neki sincs már királyi címre. Szülei viszont ezt nem bánják, hiszen így viszonylag átlagos életet élhet gyermekük.