Galéria

Fesztiválbetegségek, persze a közönséges másnaposságon túl

Forrás:

Létezik ez a fesztiválnáthának csúfolt tünetegyüttes, amely torokfájással, orrfolyással, köhögéssel, esetleg hőemelkedéssel jár. Egy kiadós fesztiválozás után könnyen a kollégák agyára lehet menni a szűnni nem akaró köhögési rohamokkal és orrfújással.

Hogyan előzzem meg? Szedj vitaminokat, ha teheted, aludj eleget és két adag alkohol között igyál meg egy nagy pohár vizet.

Hogyan kúráljam? Szedj vitaminokat, aludj eleget, igyál sok folyadékot.


Forrás:

A vécék előtt kígyózó sorok, a mérsékelt higiénia és az óvatlanság (ami a tömeg és az alkohol hatása alatt valójában magától értetődő) együtt okozhatja ezt a nehezen múló betegséget. Ha fájdalmas a pisilés, esetleg erős hátfájdalom gyötör és nehezen állsz a lábadra, kezdhetsz gyanakodni.

Hogyan előzzem meg? Igyál sok folyadékot, használj eldobható papír vécéülőkét, vécézés és szex után tisztálkodj alaposan és védekezz minden óvszerrel akkor is, ha monogám kapcsolatban élsz. (Szex közben ugyanis „idegen” baktériumok juthatnak a szervezetbe.) Ne használj illatosított törlőkendőt vagy vécépapírt és hordj pamut fehérneműt.

Hogyan kúráljam? Igyál sok vizet. Ne igyál azonban alkoholt, kávét vagy olyan folyadékot, ami irritálhatja a húgyhólyagot. Általában néhány nap alatt elmúlnak a tünetek, de ha mégsem, fordulj orvoshoz, aki antibiotikum-kúrát is előírhat.


Forrás:

Egyre nagyobb veszélyt jelent a zajszennyezés, persze nem csak fesztiválokon – elég az állandósult városi motorzúgásra gondolni. Egyes szakértők szerint az X, Y, Z generáció tagjai közül többeknek lesz szüksége hallókészülékre, mint valaha. Egy fesztiválon azonban, ahol gigaerősítők között megy a buli és a tömegben sokszor nem is lehet odébb menni, bárkivel előfordulhat, hogy zúgó füllel megy haza.

Hogyan előzzem meg? Amennyire lehet, kerüld a hangfalakat. Ha vége van egy koncertnek, ne dugd be rögtön a füledet vagy ne kezdj el valamelyik partysátorban bulizni, hanem keress egy csöndes helyet (például jógasátrat) és tarts egy-két óra szünetet. Aludj füldugóval. Sőt, utóbbi alkalmatosság a koncerteken sem árt, ha nagyon érzékeny a füled – tompítja a zenét, de teljesen nem szűri ki.

Hogyan kúráljam? Fordulj orvoshoz, amilyen gyorsan csak lehet.


Forrás:

Az egyik leggyakoribb fesztiválbetegség, mivel rengetegen észre sem veszik, hogy már három órája tartózkodnak a tűző napon. Fáradtságérzettel, szédüléssel jár. A napszúrás is gyakori velejárója.

Hogyan előzzem meg? Menj árnyékba, igyál sok vizet (illuminált állapotban is, sőt főleg akkor), viselj fejfedőt. Irgumburgum.

Hogyan kúráljam? Igyál sokat, egyél C-vitamint, használj naptejet, aludd ki magad. Ha leégtél, az aloé a legjobb és leghatékonyabb gyógyszer (a patikákban kapható készítményeken kívül persze). Zuhanyozz le alaposan.


Forrás:

A fesztivál utáni depresszió jelensége viccesnek hangzik, ellenben úgy tűnik, hogy létező problémával állunk szemben: egyre több fesztiválozó számol be depresszióra utaló tünetekről. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a napok óta magas endorfinszint „leesik”, illetve hogy a veled együtt partizó többezres tömeg szédszéled, te pedig magadra maradsz.

Hogyan előzzem meg? Ne menj fesztiválra LOL. De komolyra fordítva: az mindenképp segít, ha kerülöd a tudatmódosító szereket.

Hogyan kúráljam? Próbálj tudatosan visszaszokni a hétköznapokba, nézd a kedvenc sorozatodat, menj edzőterembe (vagy amilyen sportot szeretsz), aludj eleget. Esetleg gyógyíthatod a kutyaharapást szőrivel: keress valami kedvedre való koncertet a közelben. Sőt, akár el is kezdheted tervezni, hogy milyen fesztiválokra mész jövőre...