Galéria

Terepfutók legszükségesebb és "nem árt, ha van" holmijai

Forrás:

A milyen futócipőt vegyek, ha szeretném kipróbálni a terepfutást tartalmú kérdést felejtsd el! Az évnek ebben az időszakában simán elindulhatsz bármilyen futócipőben a legtöbb hazai útvonalra. Ha azonban komolyra fordul a dolog, érdemes beszerezned legalább egy általános terepfutó cipőt, amiben a legtöbb terepes edzésedet megejtheted, illetve sáros, havas időszakra javaslunk egy kifejezetten markáns talpmintázatú, jól kapaszkodó modellt. Aszfaltos edzőcipő és terepfutó cipő közti különbségek a talpmintázatban és a cipő külső anyagában érhető tetten. Az aszfaltos cipők jóval szellősebbek, míg egy terepfutó cipő anyaga erősebb, a lábujjak környékén vastagabb. Terepfutó cipőknél csak neutrális változatok kaphatók, a terep egyenetlenségei miatt a lábfej ide-oda billen, nincs létjogosultsága egy stabil cipőnek.


Forrás:

Ha rendszeresen futsz terepen idővel nagy szükséged lesz egy jó órára és nem pusztán azért, mert rögzíti a futásod paramétereit, hanem komoly segítséget nyújt a tájékozódásban. Olyan órát válassz, amelyre tudsz útvonalat tölteni. A komolyabb, korszerűbb darabok az útvonalat térképre helyezik rá, nem csak egy fekete vonalat látsz, ám utóbbi is jól használható, még ha nem is olyan színes és látványos. Enélkül mobil internettel rendelkező telefonodra tudsz online térképet vagy alkalmazást tölteni, ám ez a megoldás olyan hegyvidéki területeken, ahol nincs térerő, nem nyújt valós segítséget. Persze, ha minden kötél szakad egy jó turistatérkép is megteszi.


Forrás:

Ha nem városközeli, kutakkal, településekkel (vásárlási lehetőséggel) sűrűn övezett területen futsz tuti, hogy szükséged lesz egy táskára, övtáskára vagy úgynevezett beltre, amiben a holmijaidat viheted. Nagyjából ez a három tárolóeszköz létezik terepfutók számára, mindegyiknek van előnye és hátránya, a lényeg, hogy találd meg a számodra legkényelmesebb darabot. Ha vannak az ismeretségi körben terepfutók jó, ha kölcsönkérsz tőlük mindenféle változatot, hogy kipróbálhasd, milyen érzés futni úgy, hogy valami a hátadon, vagy a derekadon van. Pakolj bele minél több holmit és kísérletezz! Terepen a tempó jóval lassabb lehet, nyáron a melegben, már akár 1 órás futáshoz is jól jön némi folyadék. Léteznek víztartályos zsákok és olyanok, amelyeknek zsebeiben lehet elhelyezni úgy nevezett szoft, vagyis puhafalú kulacsokat (merev falú kisebb PET palackokat is, ám futáshoz kényelmesebbek a puhafalúak). Másfél-2 órás időtartam is összejöhet terepen, 10-15 km-en főleg nehéz, technikás útvonalon, érdemes inkább fölül, mint alul tervezni a szükséges folyadékot és egyéb frissítést, mert igen kellemetlen helyzeteket lehet megélni, ezek hiányában, hiszen az erdő mélyén nem tudsz beugrani a kisboltba.


Forrás:

Vízálló és szélálló: ezek a legfontosabb paraméterek, ha futókabátot választasz. Ha netán még könnyű is az nagy előny, de nem feltétel. Ez a ruhadarab legyen nálad mindig, ha hosszabb futásokra mész és olyan helyre, ahol nagy szintkülönbségeket teszel meg völgyek és hegycsúcsok között, illetve bármikor, amikor változékony időjárásra van kilátás. Kiválóan szigetel, ha hirtelen fázni kezdesz, pillanatok alatt tudsz komfortosabb állapotba kerülni, ha felveszed.


Forrás:

Ugyan nem alaptartozék, de a hazai erdőségeken is jól jöhet, ha hosszabb edzésekre indulsz. Felfelé is és lefelé is tehermentesítheti a lábaidat, ha megtanulod jól használni. Ebben net-es videók, de egy pár órás tanfolyam is segítséget nyújthatnak.


Forrás:

Mindig, de főként a korai sötétedés időszakában szükséges legalább egy jó minőségű fejlámpa. Egyébként is nagy élmény az esti erdő, persze leginkább társaságban vagy versenyen. Ugyanaz az útvonal sötétben teljesen átváltozhat.


Forrás:

Speciális kiegészítő vagy cipő, amit az év csupán néhány hetében, jegesedéskor használhatsz, akkor viszont óriási nagy szükség van rájuk. Nélkülük konkrétan komoly sérüléseket lehet összeszedni a csúszkálás vagy esés miatt, vagy dönthetsz úgy, hogy néhány hétig, míg le nem olvadnak az ösvények, elkerülöd az erdőt. A hólánc abból a szempontból praktikusabb, hogy több cipőre is felhúzható, hosszú éveken át jó szolgálatot tehet telente, ára viszont aránylag csekély egy futócipőhöz képest.


Forrás:

A kamásli bokára és a cipőhöz rögzíthető, használatával megelőzheted azt, hogy apró kövek, botok, föld menjen a cipődbe, ragadjon a zokniba. Bosszantó, amikor folyamatosan azért kell megállnod, hogy kiszórd, kipiszkáld a cipőből az erdő apró tartozékait.


Forrás: Ez az, amit nem tudsz megvásárolni, ám megélni annál inkább. A hűs, árnyat adó lombok védelmében, a színpompás őszi avartengerben, a szikrázó téli fehérségben vagy a zsenge tavaszi levelek táncában róni a kilométereket, miközben végtelen nyugalom és csend vesz körül, s ha ráadásul mindezt számodra élvezetes társaságban töltheted el… Véleményünk szerint kevés ennél nagyszerűbb privát sportélményben lehet részed futóként.

Nos…leszel terepfutó?!