Galéria

6 dolog, amit sose csinálj vihar alatt

Forrás: Ha odakint dörög és villámlik, inkább várj a zuhannyal! Szakértők szerint ezzel ugyanis nagy veszélynek teheted ki magad: ha épp becsapna a házba a villám, a víz miatt akár te is áramütést szenvedhetsz. Az Állítólag… című sorozatban tesztelték is, mi történne, ha zuhanyozás közben belecsapna a villám az épületbe. A végeredmény? Tűz ütött ki! Ugyanebből kifolyólag egyébként a mosogatást is érdemes a vihar utánra időzíteni.
Forrás: Ha lecsap a vihar, és te épp egy parkban vagy, jó ötletnek tűnhet behúzódni a fa alá, de valójában ez kimondottan veszélyes lehet. Nagy eséllyel ez a fa kiemelkedik a környezetéből, így valószínűbb, hogy belecsap a villám. A gond, hogy a fa nem olyan jó áramelvezető, mint az emberi test, ezért amikor a villám megközelíti a fát, e helyett esélyesebb, hogy beléd fog csapni!
Forrás: Tudtad, hogy az USA-ban a villámok okozta sérülések jelentős része abból származik, hogy a vihar alatt az emberek épp vezetékes telefonon beszélgettek? A falba épített kábelek ugyanis nagyon jól vezetik a villámot, így ha épp használod a készüléket, amikor becsap egy, komoly sérüléseket szenvedhetsz. Ebből kifolyólag nem szabad bedugva használni ilyenkor a laptopot, és érdemes mindent kihúzni a konnektorból.
Forrás: Bár tényleg érdekes látvány figyelni a villámokat, még ezzel is veszélynek teszed ki magad. Az ablaküveg önmagában nem vezeti az áramot, így ettől nem kell félned, ám ha épp ide csapna be a villám, az apróra tört szilánkok súlyosan megsebesíthetnek! A legbiztonságosabb mindig az, ha inkább a szoba közepére vonulsz el.
Forrás:

Sosem szabad kiülni a medencébe, úszni még két kört, vagy szimplán csak lógatni a lábad a Balatonba, ha épp vihar készül lecsapni. A víz köztudottan gyorsan vezeti az áramot, így ha belecsap a villám, életveszélyes sérüléseket szenvedhetsz. Nem véletlenül küldenek ki mindenkit a strandokon is a medencékből!


Forrás: Ha épp kirándulás közben csap le a nagy vihar, villámokkal és dörgéssel, először mindig azt ellenőrizd, hogy van-e a hátizsákodon fém. Ha igen, és nem tudsz zárt helyre menekülni, a legjobb, amit tehetsz, hogy leveszed magadról a hátizsákot, és távolabb tedd le. A legideálisabb, ha 30 méter van közted és a táska között, hogy ha belecsapna a villám, te ne szenvedj sérülést.