Galéria

A párkapcsolatok 11 típusa

Forrás: Azok tartoznak ebbe a típusba, akik ragaszkodnak függetlenségükhöz, és ezt nem szeretnék beáldozni a kapcsolatukban sem. Ők azok, akik gyakran szerveznek külön programokat, akár nyaralásokat, ritkán kérnek egymástól segítséget, és inkább mindent egyedül oldanak meg. Bár a függetlenség alapjáraton jó dolog, egy kapcsolatban ez akár romboló erejű is lehet, hiszen így nem igazán tudtok erős kapcsolatot kialakítani, és könnyedén eltávolodhattok egymástól.
Forrás: A ragaszkodók lényegében a függetlenek ellentétei. Azokra illik ez a kategória, akik mindig, mindent együtt csinálnak, és maximum a munkaidőre válnak külön. Még egy baráti találkozóra is párosban érkeznek, folyton csak többesszámban beszélnek, és az ismerőseik fel sem tudnák idézni, mikor látták őket utoljára külön. Ez legalább annyira káros, mint a túlzott függetlenség, hiszen a szociális életet, családi és baráti kapcsolatokat erősen negatív irányba viszi el.
Forrás: Sajnos ilyen kapcsolatok is léteznek, és sok esetben nem egyszerű kilépni belőlük, mindegy, hogy egy kívülálló számára egy mennyire magától értetődő lépés lenne. Ez az a felállás, amikor az egyik fél irányítja a másikat, ő hoz döntéseket, sosem köt kompromisszumot, a párja pedig emiatt teljesen elnyomottá válik a kapcsolatban. Nincs jelen sem függetlenség, sem bizalom, de még csak megértés sem, ami lelki szempontból rendkívül mérgező mindkét félre!
Forrás: Ma már egyre többször látjuk azt, hogy az emberek a nyitott kapcsolatoknak is esélyt adnak. Valószínűleg nem is kell nagyon taglalnunk, ez mit jelent: amikor a határok kitolódnak, a megcsalás fogalma is teljesen megváltozik, és a felek számára engedett, hogy másokkal is randizgassanak, ismerkedjenek. Akik ilyen felállásban élnek, meglehet, hogy érzelmileg nem állnak készen az elköteleződésre, de ugyanakkor egyedül sem szeretnének lenni, ezért ezt a harmadik megoldást választják.
Forrás: Ebbe a kategóriába tartoznak azok a kapcsolatok, ahol az egyik (vagy akár mindkettő) személy folyamatosan változtatni kényszerül magán. A stílusán, az öltözködésén, a baráti körén, esetleg a hobbiján, csak azért, mert az a párjának nem tetszik. Ugyanez visszafelé is igaz lehet. Persze egy kapcsolatban eleinte mindenki változik egy kicsit, de ha konkrétan egymást akarjátok átalakítani saját kedvetekre, valószínűleg nem tartoztok össze!
Forrás: Sajnos sokan ismerjük ezt a felállást. Amikor két ember mágnesként vonzódik egymáshoz, és bár tudják, hogy egyszerűen nem fog működni a kapcsolatuk (nem ugyanazt akarják, teljesen más a véleményük fontos kérdésekben, vagy egymás szöges ellentétei), újra és újra esélyt adnak a kapcsolatnak. Általában ők azok, akik se veled, se nélküled viszonyban vannak egymással, és a barátok egy idő után már nem is tudják komolyan venni a legújabb szakításukat, mert tudják, hogy úgyis kibékülnek majd minden tanács ellenére. Ez viszont nagyon mérgezővé válik rájuk és a környezetükre egyaránt.
Forrás: Ez általában két olyan emberből áll össze, akik jól érzik magukat együtt, de semmi komolyat nem terveznek. Leginkább csak sodródnak az árral, és mindenkinek annyit mondanak, hogy "majd meglátjuk, mi lesz", mert nem tudják még ők sem. Ebben a kapcsolatban a lényeg a szórakozáson van, és általában az első nagyobb probléma után le is zárják a közös románcot. Sokan egy fájdalmas szakítás után vállalják be ezt a felállást, amikor még gyógyulóban vannak, és nem akarnak rögtön komoly kapcsolatban bonyolódni.
Forrás: Megesik, hogy egy kapcsolatból eltűnik az intimitás az évek előrehaladtával, ilyenkor pedig inkább barátivá válik a viszony, mintsem szerelmivé. Ez a két személy jól elvan egymással, bármiről beszélgethetnek és egy hullámhosszon vannak, de a szex, a vonzalom és minden, ami ezzel jár, már nincs jelen. Csakhogy ez fontos része egy komoly kapcsolatnak, és még ha egy darabig meg is felel nekik a baráti viszony, előbb-utóbb szakítás lehet a vége. Pláne, ha egy harmadik személy is belép valamelyikük életébe.
Forrás: Hasonló az átmeneti kapcsolatokhoz, de itt kifejezetten csak a szexen van a hangsúly. Sokan barátság extrákkal viszonynak is nevezik ezt, hiszen két ember lényegében csak azért jön össze, hogy kielégítsék vágyaikat, és nem vágynak komolyabb kötődésre. Elmaradnak a közös programok, a mélyebb beszélgetések is, ezért nem is igazán kötődnek egymáshoz, sőt, sok esetben csak egy esti buliból rácsörögnek a másikra, hogy otthon van-e, így előre megbeszélt randik sincsenek. Ennek ellenére megesik, hogy valakinél érzelmek alakulnak ki, de ha a másik fél ezt már a kezdetekkor kizárta, akkor sajnos folytatása nem lehet egy ilyen kapcsolatnak.
Forrás: Mindannyian ismerjük a távkapcsolatokat. A legtöbb esetben sajnos ezeknek megvan a lejárati idejük, pláne, ha éveket kényszerültök külön tölteni. Ritka, hogy két ember között annyira erős legyen a szerelem, hogy ilyen hosszú időt is kibírjanak minimális személyes találkozás mellett, hiszen a fizikai érintések, a személyes beszélgetések és a közös élmények hiánya a legerősebb érzéseket is képes elmúlasztani.
Forrás: És a legvégére tartogattuk a legjobbat! Ha az előző pontokban nem ismertél magadra és a pasidra, könnyen lehet, hogy szerencsés vagy, mert a 10. pont igaz rátok. A kompatibilis kapcsolat jellemzője, hogy megértésen, szereteten és bizalmon alapszik, két olyan ember között, akik tisztelik egymást, és mindenben számíthatnak a párjukra. Megvan itt minden, ami kell: intimitás, őszinteség, mély beszélgetések és közös célok, és bár természetesen viták is vannak, ezeket képesek megoldani anélkül, hogy bármelyikük sérülne. Ez az, amit mindenkinek keresnie kéne, és nem lenne szabad beérni kevesebbel!