Galéria

Ősrégi konyhai praktikák, amiket érdemes újratanulnod

Forrás:

Ha tojásfőzés közben egy evőkanál ecetet adsz a vízhez, azzal megakadályozhatod a tojáshéj megrepedését. Az ecet abban segít, hogy a tojásfehérje gyorsabban megszilárduljon a főzés során, így ha netán mégis megrepedne a héj, mégsem fog majd kifolyni a tojás a réseken. De azért túlzásokba sem szabad esni: ha túl sok ecetet teszel a vízbe, a tojás átveheti az illatát és az ízét is.


Forrás:

Nincs is jobb egy vekni friss, ropogós házi kenyérnél – csak egyetlen probléma van vele, a szeletelés. Ember legyen a talpán, aki képes belőle szép, vékony, szabályos szeleteket varázsolni. De szerencsére van megoldás! Ha a szeletelő kést előzetesen forró vízbe mártjuk, sokkal könnyebben és egyenletesebben tudjuk majd felvágni a legpuhább kenyeret is.


Forrás:

Szeretnéd, hogy a főtt krumplid olyan ízletes legyen, mint amilyet nagymamád csinált gyerekkorodban? Krumplifőzés közben, ha már forr a víz, egy csipetnyi cukrot (nem többet!) szórj a fazékba. Aztán ha puhára főtt a krumpli, öntsd le róla a vizet, a burgonyával teli lábast pedig tedd vissza pár percre a lángra, időnként rázogasd meg és voila: kész a tökéletesen ízletes főtt krumpli.


Forrás:

Egy kis hagymával minden étel finomabb lesz, az viszont tény, hogy a hagymaszagtól nem könnyű megszabadítani a konyhát. De nagymamáink trükkjei most is segíthetnek! Mérsékelheted a hagyma jellegzetes szagát, ha felszeletelés előtt a hideg víz alá tartod. Ha pedig a kezedről szeretnéd eltüntetni a hagymaszagot, akkor szeletelés után dörzsöld át az ujjaidat nedves sóval.


Forrás:

Hogyan tudod könnyedén meghámozni a főtt tojást? Ha a tojások megfőttek és kihűltek, fogj egy befőttes üveget, rakj bele egy tojást és kezd el rázni. A tojás gyakorlatilag magától fog meghámozódni.


Forrás:

Akkor sem kell kétségbe esni, ha siettedben kicsit túlsóztad a levest. A megoldás: önts hozzá igény szerint néhány pohár vizet, és fűszerezd is egy kicsit újra – a sót hagyd ki! Végül addig forrald, amíg a felesleges víz távozik. Habart levesek esetén egy-két kanál tejföl is segíthet, így ráadásul a végeredmény is krémesebb lesz.


Forrás:

Gyorsan le kellene hűtened egy üveg bort? Csak egy vastag anyagú törölközőre, vagy ruhára van szükséged (jó ötlet lehet a flanel), tekerd bele az üveget és állítsd be egy kád hideg vízbe. Nagyjából 10 perc és a bor már kellemesen hűs, fogyasztásra kész lesz.


Forrás:

Szkeptikus vagy a bolti termékekkel, és meg szeretnél bizonyosodni arról, hogy valóban azt kaptad-e, amit a csomagolásra írtak? Egy egyszerű trükkel meg tudod állapítani, hogy valóban vajat eszel-e, vagy kevertek bele egy kis margarint is. Dörzsölj egy papírkára kicsit a vajból, majd fogj egy gyufát vagy öngyújtót, és gyújtsd meg. Ha tényleg vajat eszel, akkor égés közben finom illatot fogsz érezni, ha viszont margarin is van benne, akkor feltűnően kellemetlen lesz a szaga.


Forrás:

Mai fejjel nehéz lehet elképzelni, de bizony volt, hogy nagyanyáink asztalára csak a vasárnapi ebédkor került húsos fogás. Ez a példa pedig nem csak az egészségügyi és környezetvédelmi szempontok miatt lehet követendő – ha visszafogod a húsfogyasztásod, még spórolhatsz is kicsit.