Galéria

Biztos, hogy a válás a legjobb döntés?

Forrás:

Minden utat végigjártál?

Elolvastad a fellelhető szakirodalmat, részt vettél házassági tanácsadáson? Feltetted a kérdést, magadnak, hogy mi volt a szereped a kapcsolat megromlásában?

Idézd fel magadban, hogy milyen volt a házasságod, amikor még jól működött! Mikor romlottak el a dolgok és miért?

Az, amiért most harcolsz (nézetkülönbségek, vágyott függetlenség, esetleg egy másik kapcsolat, stb.) megéri-e, hogy felbontsd a házasságodat?

Te mit akarsz valójában? Szándékodban áll-e még erőfeszítéseket tenni, hogy a kapcsolat működjön?


Forrás: Akkor állsz készen a válásra, amikor legtisztább a tudatod, amikor azt tudod mondani, hogy megbékéltem a döntésemmel megbékéltem magammal, megbékéltem azzal, hogy elkezdődik életem következő fejezete.
Ha ki tudsz sétálni az ajtón harag, frusztráció és fájdalom nélkül, akkor készen állsz.

Ha nem tudsz a partnered szemébe nézni gyűlölet és neheztelés nélkül, akkor nem állsz készen a válásra. Ne hozz ilyen fajsúlyú döntést emocionális örvény közepén, hiszen nagyon intenzívek az érzelmeid. Először nyugodj le, hogy jobban ráláss a problémára!

Tedd fel a kérdést újra és újra: még mindig szereted-e társadat vagy tudnád-e még szeretni őt? Meg vagy-e bántva, mérges vagy-e? Össze vagy-e zavarodva? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, megbuktál a teszten. Még nem vagy kész arra, hogy meghozd ezt a döntést!
Forrás: Mert a válás komplikált, felölel olyan kérdéseket, mint a vagyonmegosztás, a gyerekek felügyelete, a gyerekek eltartása, a feleségtartás (férjtartás), és az sem mellékes, hogy maga a per is pénzbe kerül. Tisztázott-e számodra, hogy mekkora bankszámla és vagyon fölött rendelkeztek közösen? Mekkora a házastársad valódi jövedelme? Milyen házassági vagyonra vagy jogosult? Legalább három ügyvéddel konzultálj! Felkészültél arra, hogy vannak olyan gazdasági és jogi racionalitások, amik számodra nem lesznek kedvezőek?
Forrás: Nem terhelheted meg a gyerekeket a helyzet érzelmi súlyával! Nem hozhatod olyan helyzetbe őket, hogy nekik kelljen hogy támogatniuk abban, hogy túléld az érzelmi vihart, vagyis nem veheted el a gyerekkorát! Az eddig felsorolt kérdéseket mind tisztáznod kellett magadban ahhoz, hogy a gyereked azt érezhesse, képes vagy megbirkózni a válás terheivel.
Forrás: Ha van közös gyereketek, akkor csak a házasságotok fog véget érni a válással, a kapcsolatotok a szülőtársaddal nem. Félre kell tenned az érzelmeidet a gyerekek érdekében. Ha ki akarsz lépni egy házasságból, meg kell dolgoznod a szabadságodért. Mozgass meg minden követ, keress meg minden utat a helyreállításhoz, hogy amikor a gyerek megkérdezi, hogy miért kellett elvált szülők gyerekeként felnőnie, ne kelljen azt mondanod, hogy csak úgy elváltunk… Ha nyugodt szívvel tudod neki azt mondani, hogy mindent megtettél, amit csak lehetett, hogy elmentél tanácsadásra, elolvastad a fellelhető szakirodalmat,  beszélgettél olyanokkal akik már keresztülmentek ezen, és a végén mégis úgy érezted: mindenkinek így lesz a legjobb. Hogy az exeddel szeretetben fogjátok őt – immár megváltozott körülmények között - felnevelni. Ha ezt nem mondhatod békével a szívedben, nem állsz készen a válásra.