Galéria

10 hiba, amit lehet, hogy te is elkövetsz kertészkedés közben

Forrás:

Gyakran látható a házak kertjében, sokszor szakemberek által épített kertekben is, hogy a fák, vagy cserjék törzsét túl magas mulcshalmokkal veszik körbe. A mulcs feladata elsősorban a talaj kiszáradásának lassítása, ám pont ez, a mulcs nedvesség megtartó ereje okozza a problémát is. Ha túl magas a mulcshalom a fa törzse körül, azzal tökéletes táptalajt biztosítasz a különböző kórokozók burjánzásának. Sőt, még a gyökerek fejlődésében is okozhat némi problémát.

Tipp: Legfeljebb 5 – 10 cm vastag mulcsréteget használj és a fák törzsénél csökkentsd ezt a vastagságot, vagy teljesen távolítsd el a törzs közvetlen közeléből.


Forrás:

A növények nagy részének bizony beporzásra van szüksége ahhoz, hogy gyümölcsöt és magokat teremjen. És bár vannak növények, amelyek önporzók, de a legtöbb ehető növénynek méhekre, legyekre, bogarakra, darazsakra, illetve pillangókra van szüksége ahhoz, hogy a hímivarsejteket tartalmazó virágport eljuttassák növényről növényre.

Tipp: Könnyítsd meg ezeknek a kis szorgos szárnyasoknak a dolgát, és ültess a kertedbe beporzó-barát növényeket! Jó ötlet lehet például macskamenta, a méhbalzsam, a levendula és az olyan fűszernövények, mint a kakukkfű, édeskömény, kapor vagy oregánó ültetése.


Forrás:

Lehet, hogy a csodálatos - és ahogy a neve is mutatja árnyékkedvelő - árnyékliliom tökéletesen mutatna a bejárati ajtód mellet, de biztosan nem fog sokáig életben maradni, ha folyamatos napfénynek van kitéve. Hasonló a helyzet az árnyékba ültetett napimádó növényekkel: fény híján nem fognak növekedni, virágozni.

Megfelelő növényt a megfelelő helyre” – ez egy gyakori mondás a kertészek körében, nem véletlenül. Még a vásárlás előtt feltétlenül olvasd el a növény címkéjét, vagy leírását és gondolod végig, hogy tudsz-e neki megfelelő helyet találni a kertedben. 

Tipp: A teljes árnyékot igénylő növényt közvetlen napsütés nem érheti. A félárnyékos helyet kedvelő növényeknek kb. 3 óra közvetlen napsütésre van szükségük, míg a fényigényes növények napi hat órát meghaladó közvetlen napfényt igényelnek.


Forrás:

Az új cserjéd látványosan fejlődött és majd kicsattant az egészségtől egész nyáron? Ez eddig tökéletes, de ha nem figyelsz rá ellégé, akkor a következő tavaszra csak néhány száraz, barna ágacska marad majd belőle.

Tipp: Mielőtt új növényt vásárolnál, mindig jól olvass utána a szükségleteinek és gondold végig, hogy a teleltetésére vonatkozó előírásokat be fogod-e tudni tartani. Semmi értelme pénzt kiadni egy olyan növényre, amelynek áttelelését úgysem tudod megoldani.


Forrás:

Te sem szeretsz kis helyen összezsúfolva élni, ugye? Nos, a növények sem! Legyen szó akár egy cserjéről, vagy éppen egy tő paradicsomról, a növényeknek is szükségük van arra, hogy a levegő körbejárja őket, hogy legyen helye az ágaiknak és gyökérzetüknek is fejlődni. A szoros ültetés nem csak a betegségek megjelenésének kockázatát növeli, de a terméshozamra is negatív hatással van. Igaz ez akkor is, ha szabad földbe, és akkor is, ha cserepekbe vagy konténerekbe ültetsz.

Tipp: Keresd a címkén, vagy a leírásban az ajánlásokat az ültetési távolságra és tartsd is be ezeket.


Forrás:

Egy óriás tujasor ültetésével szeretnéd megakadályozni, hogy a kíváncsi szempárok belássanak a kertedbe? Bár az igény teljesen érthető, azt tudnod kell, hogy a monokultúrás ültetés nem túl jó ötlet. A kártevők és betegségek az azonos fajtájú növényeken nagyon gyorsan elterjednek, aminek vagy az lesz a vége, hogy az egész tujasorod szépen lassan kipusztul majd, vagy ami talán még rosszabb: néhány növény itt, néhány amott pusztul majd el…Borzalmas látvány hagyva maguk után.

Tipp: A fákat és cserjéket másfajta növényekkel csoportosan, vagy váltakozó sorban ültesd. A kerted látványát is feldobja majd, ráadásul így egy változatos élőhelyet tudsz majd létrehozni a hasznos madarak és rovarok számára.


Forrás:

Valószínűleg ez az egyik leggyakrabban elkövetett olyan hiba, ami miatt a növényeid idő előtt meghalnak.

Tipp: Áss a cserépnél, illetve gyökérlabdánál 2 – 3-szor szélesebb gödröt, de a növényt ugyanolyan mélyen ültesd, ahogy a cserépben, illetve korábbi helyén volt. Vagy ha tervezel mulcsozni (ajánlott, hiszen kiválóan tartja a nedvességet és meggátolja a gyomok fejlődését) akkor akár 5 centivel meg is emelheted korábbi szintjéhez képest. A fákra különösen oda kell figyelni: a törzshöz képest kissé kiszélesedő gyökértörzsnek a föld felszínén kell lenni - hiszen egy fa nem nézhet ki úgy, mint ahogy egy villanyoszlop áll ki a földből.


Forrás:

Az a kicsi, most csak alig 25 – 30 centis cserepes növény, illetve facsemete egyszer bizony meg fog nőni… Ha pedig mindez számodra váratlanul történik, akkor szembe kell nézned a kellemetlen következményekkel: túlságosan közel kerülhet a házhoz, vagy a szomszéd növények elől veszi el az életteret, akadályozva a növekedésüket - és még a gondozása is problémássá válhat.

Tipp: Ismét a már bevált módszert tudjuk javasolni: olvasd el a címkét, vagy a növény leírását és vedd figyelembe kifejlett korának jellemző méreteit. Csak magadnak csinálsz a jövőre nézve több unkát, ha mindezt nem veszed figyelembe.  


Forrás:

Egy hosszú tél után természetes, hogy alig várod, hogy végre nekiállhass formára vágni a bokrokat. De óvatosan! Míg egyes virágzó cserjék az öreg, előző évek hajtásain hoznak virágot, mások a friss, idei hajtásaikon. Vagyis, ha nem vagy elég elővigyázatos, a korai metszéssel akár az idei év leendő virágait is lenyisszanthatod. 

Tipp: Legyél türelmes! Ha tudod, hogy a cserjéd az idei évi hajtásain hozza a virágait, akkor teljesen rendben van, ha kora tavasszal visszavágod kicsit. De ha nem vagy biztos benne, hogy milyen fajtáról van szó, jobban jársz, ha megvárod, amíg elvirágzik és csak ekkor vágod formára.


Forrás:

Az a régi gyakorlat, miszerint virágfölddel, vagy tőzeggel kell feltölteni a frissen ültetett fa, vagy cserje ültetőgödrét, ma már nem javasolt. Több kutatás is igazolta, hogy ez a módszer nem,hogy nem használd, de még vízelevezési problémákat is okozhat, és arra ösztönözheti a növény gyökerét, hogy a gödrön belül fejlődjön csak, ahelyett hogy szétterjedne a környező talajba. 

Tipp: Amikor ültetsz, áss 2-3-szor szélesebb gödröt, de csak olyan mélyet, mint az edény, amiből kiülteted. Állítsd be a növényt az ültetőgödörben és töltsd fel a gödröt kizárólag az onnan korábban kiásott földdel. Ne adj hozzá se virágföldet, se tőzeget, se egyéb adalékanyagot. Végső soron a növényednek az eredeti talajban kell növekednie, tehát ne kényeztesd el és tedd gyengévé.