Galéria

Ezekkel a módszerekkel üzen a kutyád, ha nem érzi jól magát

Forrás: Egészségügyi problémára utalhat, ha a kutyád csak beleeszik a kajába, de nem fejezi be az egészet, unott marad a kedvenc étele láttán is, vagy sokkal kevesebb vizet iszik, mint általában. Sőt, szakértők szerint arra is érdemes figyelni, hogy próbál-e más kaja- vagy vízforrást találni (például a spájzból valamit megenni, vagy az itatótálja helyett vödörből inni). Ezek mind valamilyen egészségügyi gondra utalnak, és érdemes kivizsgáltatni, mert bár van, hogy csak apróság (valamit összeevett), de sajnos komolyabb bajt (vesegondokat, gyomorpanaszt) is rejthet magában.
Forrás: Észrevetted, hogy a kutyád energikusból teljesen álmataggá vált? Korábban órákig tudott volna futkározni, most pedig tíz perc után csak feküdni akar? Természetesen mindenkivel megesik, hogy rosszabb napja van, fáradtabb, és ez alól a kutyák sem számítanak kivételnek, ezért érdemes 24 órás megfigyelés alatt tartanod. Ha ennyi idő alatt sem áll vissza minden a megszokott kerékvágásba, kérdezd meg egy szakértő véleményét is!
Forrás: A kutyád máskor rögtön az öledbe veti magát, de mostanában távolságtartóbbá vált? Talán nem gondolnád, de ez is utalhat egészségügyi problémára. Sok esetben ha egy kutyának fájdalmai vannak, vagy betegséggel küzd, távolságot tart a gazdájától is, és csak feküdni szeretne egész nap. De ugyancsak jelentkezhet ez a viselkedésbeli változás akkor is, ha nincs eléggé lemozgatva, vagy ha nem kap elegendő élelmet.
Forrás: Figyeld meg, hogy a mozgása változott-e. Amikor egy kutyának valamelyik testrészével van problémája, azt kétféle módon mutatja ki. Egyrészt sántíthat, vagy megpróbálja teljesen mozdulatlanul tartani a testrészét (például a mancsára nem áll rá), másrészt pedig összehúzza magát, megrándul, ha ott simogatod meg, ahol fáj neki. Nem kell természetesen megijedni, hiszen van, hogy nagyon apróságról van szó, és csak egy rossz mozdulat áll a háttérben. Ha azt látod, hogy amúgy nincs gondja a jövés-menéssel, de néha kicsit furcsán sántít, 24 órán át figyeld meg. Ha rosszabbodik, irány az állatorvos!
Forrás: A kutyád már régóta szobatiszta, de mostanában többször is becsúszott nála egy kis "baleset"? Általában ilyenkor valamilyen segítségre van szüksége, hiszen a kutyák megszokják a rutint, és ezt csak akkor nem tartják be, ha valami nem stimmel. Lehet, hogy fertőzést kapott el, esetleg valamilyen emésztőszervi problémája van, de megesik, hogy az étrendjében bekövetkező változás áll a háttérben. Ha viszont egyre gyakoribb, minél előbb menj el állatorvoshoz!
Forrás: A szeparációs szorongás sok kutyánál jelentkezik, ezért fontos tudnod, hogy ha egyedül hagyva megrágja a cipődet, esetleg a berendezést, úgy biztos, hogy nagyon rosszul viseli a hiányodat. Ez senkinek sem tesz jót, épp ezért javasolják, hogy ha a kutyusod teljesen pánikba esik nélküled, minden nap fordíts figyelmet a lefárasztására és a mentális stimulációra. Reggel indítsatok egy alapos sétával és játékkal, hogy a munkában töltött időt jól bírja, és erre este is keríts sort. Ha ez sem segít, akár kutyanapköziben is gondolkodhatsz, hiszen így más kutyusokkal együtt, társaságban lehet akkor is, ha te egész nap dolgozol!