Galéria

Ételek, amik károsak a bélflóra egészségére

Forrás:

A hús, a tojás és a tejtermékek fogyasztásának sok előnye van, ezek ugyanis fehérjében és kolinban is nagyon gazdagok. Viszont az állati fehérjék túlságosan gyakori fogyasztása nincs jó hatással a bélrendszerre: kutatások szerint komoly gyulladásokat okozhat ezen a területen. Sőt, tavaly az is kiderült, hogy a vörös hús a legkevésbé ideális a bélrendszer számára: ez ugyanis emeli a trimetil-amin-oxid szintet (TMAO), ami összefüggésbe hozható a szívrohammal és a store-kal is. 


Forrás: A FODMAP egy mozaikszó, és a szénhidrátok egyik családját jelenti: fermentábilis (erjedő) oligo-, di-, monoszacharidokat és cukoralkoholokat jelent. Egy korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk velük, érdemes a listát alaposan átböngészni. De nagyon fontos, hogy ide tartoznak azok a fermentáélt ételek is, amik egyszerű cukrokat és cukoralkoholt tartalmaznak - és általában irritálják gyomrot és a beleket is. Kerüld őket!
Forrás: Bár Európában sok helyen szigorú szabályozások vannak az antibiotikumok használtára a mezőgazdaságban, még mindig sokszor ezzel kezelik az állatokat a súlyosabb fertőzések kockázatának elkerülése érdekében. Azt viszont már tudjuk, hogy az antibiotikumok nemcsak a rossz, de a jó baktériumokat is elpusztítják. Így ha teheted, vásárolj olyat helyről húsárut, aminek ismered az eredetét, tudod, milyen körülmények között tartják az állatokat, és mivel kezelik őket. 
Forrás: Sült krumpli, rántott fogások, előre panírozott ételek... Ezeket mind nehezebb megemészteni. Ráadásul legtöbbször telített és transzzsírokat hazsnálnak a sütéshez, amelyek hasmenést, bélgázokat és gyomorpanaszokat okozhatnak, és elősegítik a rossz bélbaktériumok szaporodását is. 
Kutatások szerint a sült ételek fogyasztásának csökkentése redukálja a májbetegségek kockázatát is. Ez azért lényeges, mert a májbetegség számos emésztőrendszeri problémát okozhat, és alááshatja az ember egészségi állapotát is. Az orvosok szerint a májproblémákkal küzdőknek érdemes lenne minimalizálni az olajban sült ételek fogyasztását.