Galéria

5 szituáció, amikor ne használd a bankkártyádat

Forrás: Amikor egy weboldalon fizetni szeretnél, de a HTTPS nincs ott az URL-nél a weboldal címe előtt, akkor kétszer is gondold meg, mennyire megbízható a felület. Ez a pár betű ugyanis azt jelenti, hogy biztonságos a kommunikáció a weboldalon, viszont a hiánya ennek ellenkezőjére is utalhat. A legjobban akkor jársz, ha ilyen esetben inkább például PayPalt használsz, ami biztosít, hogy egy esetleges átverés esetén visszakapd a pénzed.
Forrás:

A nyilvános Wi-Fik egyébként is több téren rejtenek magukban veszélyeket, de a kártyás fizetés pláne nem ajánlott rajtuk keresztül. A hackerek ugyanis egy feltört Wi-Fin keresztül nem csak a bankkártyád adatait tudják ellopni, hanem minden személyes információt és jelszavadat is. Ezért érdemes inkább a mobilnetedet használni erre, ha feltétlenül muszáj fizetned valamiért, mielőtt még hazaérnél.


Forrás:

Jártál már úgy, hogy az utcán leszólítottak, hogy adakozz rászorulóknak, és ha nincs nálad készpénz, a náluk lévő kártyaterminálon át is fizethetsz? Ilyenkor nem ajánlatos elővenni a kártyádat, mert sajnos vannak olyan helyzetek, amikor az adataidat próbálják megszerezni, és később nagyobb összegek kerülhetnek levonásra a számládról. Mindig járj utána, pontosan hova és kinek adakozol, és ha kártyával fizetnél, inkább bankszámlaszámot kérj!


Forrás:

Amikor a neten veszel valamit, mindig járj utána, hogy kivel üzletelsz. Amennyiben egy weboldalon nincs nyoma értékeléseknek, senki sem írt még véleményt, és fogalmad sincs, pontosan ki áll a termék vagy szolgáltatás mögött, inkább ne fizess a kártyáddal. Arról nem is beszélve, hogy az apró betűs részt is mindig el kell olvasnod! Vannak weboldalak, ahol ide rejtik el azt, hogy egyetlen vásárlással elfogadod, hogy minden hónapban megkapod a szolgáltatást egy bizonyos összegért. Ilyen lehet például egy társkereső oldal is, ahol te azt gondolod, csak egy hónapra fizetsz elő, pedig valójában nem így van.


Forrás: Ma már rengeteg olyan mobilapp létezik, ahol valamiért fizetned kell. Zeneszolgáltatás, játék, képszerkesztő program; sok esetben viszont nagyon veszélyes lehet egy ilyen felületen megadni a kártyád adatait. A legjobb, amit tehetsz, hogy mindig elolvasod a véleményeket, és az alapján döntöd el, megbízható-e a felület. Ha sok pozitív értékelés van, az jó előjel! Ugyanis nem ritka, hogy valahol csak a próbaidőszakot akarod tesztelni ingyenesen, de a kártyaadatok megadása miatt hiába törlöd az appot később, az összeget ugyanúgy levonják, hiába nem használod!