Galéria

A legvagyonosabb királyi családtagok

Forrás:

30 millió dollárra becsült vagyon nem számít egetrengető összegnek királyi körökben, ám a norvég uralkodó nem is erről nevezetes. Sosem szállt fejébe az, hogy királyi család tagja: 1968-ban például elhatározta, hogy feleségül veszi egy ruhakereskedő lányát, Sonja Haraldsent. Apja, V. Olaf norvég király természetesen ellenezte a frigyet, ám Harald kijelentette, hogy akkor soha nem fog megházasodni és trónörököseket nemzeni. Olaf király beadta a derekát, a többi pedig már történelem.


Forrás:

Bár egyelőre se nem uralkodó, se nem trónörökös, Vilmos hercegnek nem kell szégyenkeznie az anyagi helyzete miatt. 40 millió dollárra becsült vagyonának tekintélyes részét édesanyjának. Diana hercegnének köszönheti: Vilmos a 30. születésnapján örökölt meg tőle 13 millió dollárt. Ötfős családjára nem kell túl sokat költeni, költségeiket ugyanis édesapja, Károly herceg fedezi a Cornwall hercegségéből származó bevételeiből. Vilmos herceg egyébként a katonaságnál is tisztességesen keresett: évi 62 ezer dollár ütötte a markát, amíg helikopterpilótaként dolgozott, ám munkabérét jótékonysági célra ajánlotta fel.


Forrás:

Az uralkodó meglehetősen szokatlan módon használta fel körülbelül 40 millói dollárra becsült vagyonának egy részét. 2003-ban férjével, Henrik herceggel együtt felkérték Bjørn Nørgaard szobrászt, hogy alkosson olyan síremléket, ami méltó egy királynőhöz. A művész 15 éven át dolgozott az 5 millió dollárba kerülő nyughelyen, amelyhez többek között dán gránitot, Feröer-szigeteki bazaltot és grönlandi márványt használt fel. Ám az extravagáns síremlék – amelyet például ezüst elefántfejek is díszítenek – részben hiába készült el. Amikor 2018-ban Henrik herceg meghalt, kérésének megfelelően nem a luxus síremlék alatti kriptába temették, hanem szétszórták a hamvait – részben a Fredensborg-palota privát kertjében, részben pedig a tengeren, dán felségvizeken.


Forrás:

A svéd uralkodó egész életében botrányhősnek számított. Fiatal éveiben playboy hírében állt: számtalan barátnőt fogyasztott el, míg 1976-ban meg nem nősült. Az 1980-as években élesen bírálta a norvég miniszterelnököt a fókavadászat kegyetlensége miatt. A királyt állítólag csak addigra fogadták el országának alattvalói, mire középkorú lett. Mára megkedvelték őt a svédek, ám ha nem így lenne, a királynak akkor is lenne mivel vigasztalódnia: vagyonát 70 millió dollárra becsülik. A királyi családnak többek között van egy nyaralója Öland szigetén és magántulajdonuk a Solliden-palota, a királyi család nyári rezidenciája.


Forrás:

Beatrix 33 éves uralkodás után 2013-ban mondott le a holland trónról fia, Vilmos Sándor javára, így technikailag a címe hercegnő. Ennek ellenére továbbra is a királyi család népszerű – és vagyonos – tagja. Vagyonát 200 millió dollárra becsülik.


Forrás:

A brit trónörökös vagyonával kapcsolatban meglehetősen eltérőek a becslések: 100 és 400 millió dollár közé teszik. Ennek nagy része a Cornwalli hercegségből befolyó jövedelem, ezen kívül a herceg évi apanázst is kap. Vagyonossága ellenére Károly nem nevezhető kapzsinak: bár a törvény nem kötelezi erre, minden bevétele után fizet adót.

 


Forrás:

Sokan gondolják, hogy II. Erzsébet milliárdos, de ez korántsincs így. Vagyonát 600 millió dollárra becsülik. A brit királyi család vagyonának nagy részét a Crown Estate nevű szervezet kezeli és felügyeli. A királynőnek törvény szerint nem kellene adót fizetnie, ám magánvagyona után önkéntesen jövedelemadót fizet.


Forrás:

1 milliárd dollárra becsült vagyonával országában a herceg nem lóg ki a sorból: Monaco lakosságának 32 százalékát milliomosok teszik ki. Grace Kelly színésznő fia nemcsak uralkodója az országnak: a földterület 25 százaléka az ő tulajdonában van. 2016-ban megvásárolta édesanyja gyermekkori otthonát Philadelphiában 754 ezer dollárért. A herceg a hobbijaira is sokat költ: tekintélyes bélyeg- és klasszikus autó gyűjteménye van.


Forrás:

Az emír vagyonát 2 milliárd dollárra becsülik, ám ezzel országában egyáltalán nem számít kirívó esetnek: a 2,6 millió lakosú ország GDP-je a legmagasabb a világon, és hatalmas olaj- és földgáztartalékaik vannak. Az emír ennek ellenére a fogyasztás ellen szállt síkra: véget szeretne venni a pazarlásnak, és országában inkább a tervezésre, a munkára és a teljesítményre szeretné helyezni a hangsúlyt.


Forrás:

A király vagyonát 2,1 milliárd dollárra becsülik: ez ugyan eltörpül közel-keleti kollégáinak vagyona mellett, az uralkodót mégis sokat kritizálják költekezése miatt. Palotáinak fenntartása napi például 1 millió dollárba kerül, és a királynak gyűjteménye van a gyémántokkal kirakott karórákból. Ez persze nem veszi jól ki magát egy olyan országban, amelynek 5 millió lakosa napi 1,19 dollárból kénytelen nyomorogni, a minimálbér pedig napi 6,58 dollár.


Forrás:

Lichtenstein kis ország, ám annál gazdagabb. Nemcsak méretében különbözik azonban a legtöbb európai monarchiától, hanem abban is, hogy trónján nem király vagy királynő, hanem herceg ül. II. János Ádám 1989 óta uralkodik, vagyonát 3,5 milliárd dollárra becsülik. A lichtensteini uralkodócsalád egyébként még a 12. században, a keresztes hadjáratokkal szerezte vagyonát. A herceg személyes vagyonának része többek között két bécsi palota és egy reneszánsz művészeti gyűjtemény is.


Forrás:

A sejk nemcsak alelnök, hanem Dubai uralkodója is, vagyona pedig a becslések szerint 14 milliárd dollár. Ennek megfelelően az életmódja is olyan, mint ami egy milliárdoshoz illik. Több mint két évtizede igyekszik megnyerni például a neves Melbourne-i Kupa derbit, összesen több mint 1 milliárd dollárt költött már arra, hogy lovait versenyeztesse. 2019-ben egyetlen fiatal versenylóra 4 millió dollárt költött. Övé a világ második legnagyobb privát jachtja is.


Forrás:

A sejk vagyonát 18 milliárd dollárra becsülik. Nemcsak az Egyesült Arab Emírségek elnöke, hanem a leggazdagabb emírség, Abu Dhabi uralkodója is, úgyhogy a világ egyik legnagyobb hatalommal bíró emberének számít. A Forbes magazin 2018-ban 43. helyre sorolta a legbefolyásosabb emberek listáján.

 


Forrás:

A szultán, akinek vagyonát 28 milliárd dollárra becsülik, meglehetősen költekező uralkodó hírében áll. Persze ha valakinek több tízmilliárd dollárra rúg a vagyona, akkor nem számít olyan nagy ügynek, ha 20 ezer dollárt költ egy hajvágásra, 500 Rolls Royce-a van és 1788 szobás palotában lakik, ám a világ többi részének ez elképesztő gazdagságot jelképez. A szultánnak ezen kívül van egy magánállatkertje, ahol számos egzotikus állatot és madarat tart, amelyeket kosárlabdázásra, biciklizésre, éneklésre és más trükkökre idomítanak be. A világ egyik leggazdagabb koronás fője ráadásul az egyik leghosszabb uralkodással is büszkélkedhet: 1967-ben foglalta el a trónt, azóta van hatalmon. Ezzel második II. Erzsébet mögött, aki 1952-ben követte a trónon édesapját, VI. Györgyöt.


Forrás:

Ő a leggazdagabb a koronás fők közül: vagyonát 30 és 43 milliárd amerikai dollár közé becsülik. Ráadásul az övé a világ legnagyobb csiszolt gyémántja: az Arany Jubileum-gyémánt a thai koronaékszerek közé tartozik. 545,67 karátos, az értéke pedig 4 és 12 millió dollár közé tehető – ha aukcióra bocsátanák, valószínűleg ennél magasabb áron kelne el, így nem csoda, hogy a barnás színű gyémántot folyamatosan őrzik. A király vagyonából 9 milliárd dollárt részvényekbe fektet: 23 százalékos tulajdonrésze van például a Siam Kereskedelmi Bankban.