Galéria

Hét takarítási szokás, amiben a nagymamámnak (sajnos) igaza volt

Forrás:

Hétfőn konyha, kedden nappali, szerdán színes ruhák, csütörtökön fehér ruhák. Ha fokozatosan vezeted be a rendszert a mindennapjaidba, kevésbé lesz fájdalmas a változás, lépést tudsz tartani a saját szokásaiddal és nem szalad majd a lakás. Nekem is van órarendem, amit persze sokkal kevésbé precízen tartok, mint annak idején a nagymamám, de legalább igyekszem.


Forrás:

Alap. De azért sokan alábecsülik a jelentőségét. A poros könyvespolc, a pókhálós sarkok, a padló, a konyhapult mind-mind így tisztul a leghatékonyabban. Így biztosan nem dolgozol kétszer. (Amit a nagyim életében sem tudott: hogy amikor nagyon el vagyok maradva a házimunkával, akkor vendégség közeledtével a cikibbtől a kevésbé ciki felé haladtam rendszerint. De ha például a fürdőkád volt a legcikibb, azon belül alkalmaztam a balról-jobbra-fentről-le szabályt. Úgyhogy ez csak egy apró módosító hack.)


Forrás:

Na ezt sokáig kikértem magamnak, mert annyiszor felejtettem az erkélyen a szárítót kitéve esőnek, harmatnak, hogy egy időre inkább feladtam a dolgot. Pedig a napsütés – ha épp van – nem csak áramot és időt segít spórolni, hanem fehérítő hatással is bír, így a foltok elhalványításában is segítségedre lehet. Ma már, ha egy mód van rá, a napon teregetem ki a ruhákat; viszont általában beidőzítem az ébresztőt a telefonomon, hogy el ne felejtsem leszedni őket. Erre persze a nagyinak nem volt szüksége.


Forrás:

A légfrissítőt én se komáltam soha, ami azt jelentette, hogy inkább elsiklottam az enyhe csatornabűz fölött. Persze a nagymamai intelmek ezen a téren is hatottak előbb-utóbb: egy sprayvel rendelkező üvegben összekeverek citromlét és vizet, valamint egy kis levendulaolajat is csepegtetek bele, hogy az antibakteriális hatásuk megtisztítsa az otthonomat a bűztől. Citromlével persze tisztítani is lehet számtalan dolgot, hajaj!


Forrás: Egy rész meleg víz, egy rész fehér ecet, egy régi újságpapír és máris kész a cseppmentes, csillogóan tiszta ablak- és tükörüveg. Mondanom sem kell, hogy az ecet még mennyi mindenre jó!...
Forrás:

Étkezés után elmosogatni, felkelés után beágyazni, összeszedni a kacatot, letörölni a konyhapultot, áttörölni a mosdókagylót – ezek napi feladatok, semmiképp sem ritkábbak. A nagymamám fegyelmezése ellen természetesen rendre lázadtam, de most már nyilvánvalóan tudom, hogy igaza volt. Ha ezeket az apró rumlikat nem tüntetem el rögtön, ahogy keletkeznek, egy-két nap alatt már a fejemre nő a rendetlenség.


Forrás:

A nagymamámnak éves terve is volt: karácsony előtt volt az ablaktisztítás, tavasszal jöttek a szőnyegek és a matracok, évente kétszer a szekrényeket is átforgatta. A párnákat is rendszerint kimosta, nem csak a párnahuzatokat, erre általában nyáron került sor, mert akkor könnyebben száradtak. Ősszel pedig kimosta a mosógépet, a porszívót és a többi háztartási gépet is – mert ő tisztelettel bánt azokkal a tárgyakkal, amelyek helyette a házimunka tekintélyes részét elvégezték. Hát, nem állítom, hogy ezeket mindig lelkiismeretesen megteszem, de ha akad egy szabad hétvégi délelőttöm, előfordul.