Galéria

Orvosok szerint ez az 5 dolog a valóságban nem úgy van, mint a filmekben

Forrás: Sokszor látjuk, hogy a film- és sorozatjelenetekben azonnal a defibrillátorhoz nyúlnak az emberek, ha valakinek leáll a szívverése. Az igazság viszont az, hogy ezzel nem lehet újraindítani a leállt szívet. A defibrillátorral veszélyes szívritmuszavarokat lehet megszüntetni, amelyek a szív megállásához vezethetnek.
Forrás: A filmekben sokszor látjuk, hogy mellkaskompresszió segítségével visszahoznak embereket az életbe. A legtöbb esetben nem jól csinálják őket, ráadásul a valóságban nagyon ritka, hogy valaki ebből felébred és rögtön beszélni kezd. Például Az éhezők viadala: Futótűz egyik jelenetében Peetának mindössze egy percnyi újraélesztésre volt szüksége ahhoz, hogy újra remekül legyen.
Forrás: Rengeteg filmben és sorozatban láthattuk már, hogy a szereplők felébrednek a kómából, aztán 10 perc múlva már gond nélkül sétálgatnak, bicikliznek, harcolnak. Ilyen volt a The Walking Dead első része vagy akár a Kill Bill is. Azonban a valóságban éveken át tartó fizikoterápiával lenne elérhető a javulás!
Forrás: A műtétek során mindenkinek kötelező maszkot és kesztyűt viselni. Miután az orvosok és nővérek felvették őket, nem érhetnek semmihez az eszközökön kívül, még a maszkjukhoz sem. Azonban sokszor a filmekben ezekre a részletekre nem figyelnek: a Doctor Strange operálós jelenetében például simán megérintik a nem műtéti tárgyakat kesztyűben, csak bent veszik fel a maszkot, és van, aki egyáltalán nem is visel.
Forrás: A kórházi sorozatokban sokszor látjuk, hogy a főszereplők szándékosan követnek el hibákat. Például mind emlékszünk arra, amikor a Grace Klinikában Izzie beleszeretett a betegébe, és direkt rontott az állapotán, hogy előrébb kerüljön a donorlistán. A végén megrovást kapott. A valóságban viszont ilyen hibákat nem lehet elkövetni: ebben az esetben Izzie nem térhetett volna vissza a kórházba, de talán még az orvoslástól is eltiltották volna. Ezen felül esélyes, hogy beperelték volna, és a börtönbüntetés sem kizárt.