Galéria

Házi praktikák térdfájdalomra

Forrás: Ha sikerült hirtelen lesérülni, a legjobb, amit tehetsz, ha jegeled a térdedet, majd teszel rá egy kompressziós szárat ÍGY, felpolcolod és pihensz egy nagyot. 
Forrás: A Tai chi egy ősi kínai módszer a test és az elme edzésére, amely javítja az egyensúlyérzékelést, a rugalmasságot. Egy 2009-esa tanulmány például megállapította, hogy a tai chi gyakorlása különösen előnyös az ízületi problémák ellen, így térdproblémák esetén érdemes végezni. 
Forrás:

A mindennapi edzés segít, hogy az izmok erősek maradjanak, és ez akkor is fontos, ha épp fáj a térded. Lehet, hogy fájdalmas a mozgás, és jobban esne a pihenés, a láb kimélése, ettől aoznban befeszülnek az izmok, és a regeneráció is lassabb. Az alacsonyabb intenzitású edzések kifejezetten ajánlottak, ilyenek például a biciklizés, az úszás, a jóga. 


Forrás: A pluszsúly is komolyan igénybe veszi a térdet: az Arthritis Foundation kutatásai szerint már 5 kiló túlsúly is 7-22 kilóval több terhet ról az ízületekre. Sőt, felmérések szerint az elhízás szoros kapcsolatban áll az ízületi gyulladások kialakulásával is. Így tehát fontos számításba venni, hogy ha megszabadulsz a feleslegtől, a térdproblémák is enyhülhetnek. 
Forrás: A meleg és hideg borogatást érdemes váltakoztatni. A sérülés utáni 2 napban napi 4-8 alkalommal, 20 percig érdemes jegelni a felületet. Az első 24 óra nagyon fontos, ahogy az is, hogy a jeget közvetlenül ne tedd a felületre, de a gélek például remek megoldások. Aztán jöhet a hőpárna használata, ám ezt 20 percnél tovább ne hagyd fent. Akkor se melegítsd a fájórészt, ha alapvetően meleg az ízület környéke.

A paraffin és a kapszaicint tartalmazó kenőcsök alkalmazása is jó ötlet, ezek is meleg illetve hideg hatásúak a területen.
Forrás: Egy 2011-es kutatás szerint néhány gyógynövény hatása a fájdalomcsillapítókéval vetekszik, ám még nincs elegendő bizonyíték arra, hogy valóban működnek a gyógyszertárban kapható készítményekhez hasonlóan a térdfájdalomra. Mindenesetre a gyömbér, a tömjén, a fahéj és a szezámolaj állítólag hatékonyak a helyi fájdalomcsillapításra.
Forrás: A belőle készült tea a szalicil miatt remek gyulladáscsökkentő, a fűzfakéreg kivonata pedig állítólag kiváló az ízületi gyulladásokra. Persze vannak ezzel kapcsolatban ellenjavallatok: többek között cukorbetegségben, májbetegségben szenvedőknek nem javasolják.