Galéria

Hogy bírd ki, hogy ne fogdosd folyton az arcod?

Forrás:

Ez ugyan viccesen hangzik, de a pszichiáterek gyakran javasolják ezt a pácienseiknek, amikor egy egészségtelen szokásról próbálják meg leszoktatni őket. Ha nem tudatosan ugyan, de gyakran érinted meg az arcod, akkor keress egy másik testrészt, amihez hozzáérhetsz anélkül, hogy elősegítenéd a kórokozók terjedését. Például érintsd meg vagy vakard meg a karod, amikor arra érzel ingerenciát, hogy az arcodat tapogasd. A lényeg, hogy olyan viselkedést válassz, ami hasonló az eredetihez, mégis eltérít tőle.


Forrás:

Ha csak ismételgeted magadban, hogy “ne nyúlj az arcodhoz”, az nem segít semmit: sőt, inkább még erősebbé teszi az ingert, hogy megmasszírozd a halántékod vagy a kezedre támaszd az álladat. Tehát figyelj oda arra, hogy mikor érzed a késztetést, de ne kínlódj azzal, hogy megpróbálsz ellenállni neki: inkább ilyenkor próbálj meg áttérni a kiválasztott kevésbé veszélyes viselkedésmódra. Ha tudsz, szánj naponta legalább 30 percet arra, hogy megpróbálod ily módon átprogramozni magad. Ha azt veszed észre, hogy bizonyos szituációkban hajlamosabb vagy az arcodhoz nyúlni, akkor először mentálisan kell rendbe raknod, hogy hogyan kezeld az ilyen helyzeteket. Ám ha bőrproblémák, például akné, ekcéma vagy szárazság, viszketés miatt nyúlkálsz állandóan az arcodhoz, akkor kérj orvosi segítséget – a jelenlegi helyzetben elsősorban telefonon.


Forrás:

Az is segíthet eltéríteni a kezedet az arcodtól, ha más elfoglaltságot, pontosabban tárgyat keresel neki. Remek megoldás lehet például egy stresszlabda – csak ne felejtsd el gyakran fertőtleníteni, mert azon is számos kórokozó telepedhet meg.


Forrás:

Pszichiáterek gyakran ajánlják a pácienseknek, akiket a körömrágásról próbálnak leszoktatni, hogy lakkozzák be a körmüket, mert a körömlakk rossz íze és erős szaga segít nemkívánatossá tenni az ujjaikat a szájukban. Ennek mintájára használhatsz erős illatú szappant vagy bekenheted a kezed kézkrémmel – ezek segíthetnek távol tartani a kezedet az arcodtól. Ha mindenképpen hozzá kell érned az arcodhoz, akkor pedig moss kezet és egy tiszta papírzsebkendővel tedd.


Forrás:

A szemszárazság és egyéb problémák miatt a szemünk elég gyakran kiköveteli magának az érintést, általában az amúgy is tiltólistás dörzsöléssel. Ám a kontaktlencse kezeléséhez hozzá kell érnie a viselőjének a szemgolyójához, ami a fertőzés szempontjából különösen veszélyes lehet. Ráadásul ha viszket a szemed, akkor könnyen megfeledkezhetsz róla, hogy csak kézmosás után érj hozzá, tehát jobb, ha inkább kevesebbet viseled a kontaktlencsét – így talán nem érzel majd olyan sokszor késztetést, hogy a szemed felé nyúlkálj.