Galéria

Sportok, amelyek jót tesznek a boldogsághormonjaidnak

Forrás:

Azon kívül, hogy jó hatással van a szív- és érrendszerre, az egyensúlyra és az erőnlétre – meg hogy rendkívül szórakoztató is – a tánc (akár az fitneszteremben órán vagy szombat este egy bárban a barátokkal) a mentális egészséged is javítja. Egy tanulmány szerint enyhíti a szorongást, növeli az önbecsülést és jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy rendben legyen a lelked. Azt már mondtuk, hogy szórakoztató is?


Forrás:

A gyaloglás jót tesz a mentális egészségnek, ez megkérdőjelezhetetlen. A Harvard Egyetem tanulmányának résztvevői hetente 5 alkalommal gyalogoltak 35 percet élénk tempóban, ami enyhítette enyhe-közepes súlyosságú depressziójukat. Ha még inkább fokozni szeretnéd a hangulatjavító hatást, gyalogolj vagy túrázz olyan helyen, ahol burjánzik a zöld növényzet. Egy másik tanulmány szerint már az is áldásos hatással van az egészségünkre, ha zöld terek fotóit nézegetjük – egészen pontosan a stressz-szintet csökkenti. A kísérletben egyetemi hallgatóknak mutattak számítógép képernyőjén fotókat. A társaság egyik fele városképet látott magas épületekkel és parkoló autókkal. A többieknek néptelen ösvényt mutattak, amit fák szegélyeztek. Rögtön ezután a résztvevőknek egy sor egyre nehezedő matematika feladványt kellett megoldaniuk. A kutatók azt állapították meg, hogy az előzőleg zöld felületeket nézegető hallgatók pulzusszáma alacsonyabb volt és jobban felkészültek a teszt megoldására. Ha a természet nézegetése ekkora előnyökkel jár, képzeld el, mi történik, amikor ott vagy a lágy ölén.


Forrás:

Úgy tűnik, hogy ha fizikailag erősebbé válunk, akkor mentálisan is azok leszünk. Tucatnyi tanulmány bizonyította, hogy a súlyemelés egyenletesen enyhítette a depresszió tüneteit, sőt, minimalizálta annak veszélyét, hogy az illető a jövőben újra depressziós legyen. Érdekes módon a súlyemelés gyakorisága és intenzitása nem befolyásolta a hatás mértékét. A mentális egészségre gyakorolt pozitív hatás ugyanakkora volt heti két és heti öt edzés esetén is, és ugyanúgy nem változtatott rajta az sem, hogy alacsony vagy magas ismétlésszámmal dolgoztak a vizsgált személyek. (A helytelenül végzett súlyemelés veszélyes lehet, ezért a legjobb, ha szakember segítségét kéred, mielőtt belevágsz.)


Forrás:

Nincs ebben semmi meglepetés: a jóga remek választás, ha jobb hangulatra és alacsonyabb stressz-szintre vágysz. A Harvard Medical School tanulmánya szerint a jóga hatására kevésbé érzünk stresszt és szorongást, ez pedig mérsékli a készenléti állapotot: csökken a pulzusszámunk, alacsonyabb lesz a vérnyomásunk és az izzadás is mérséklődik. Azt is bizonyítékok támasztják alá, hogy a jóga segít növelni a szívfrekvencia változékonyságát, ez pedig annak a jele, hogy a szervezet képes rugalmasabban válaszolni a stresszre.