Galéria

10+1 élelmiszer, amit tilos a fagyasztóba tenni

Forrás: A nagyon vízes zöldségek, mint például az uborka vagy a zeller gond nélkül le tudnak fagyni; a problémák a kiolvadásnál kezdődnek. Ilyenkor ugyanis nagyon nedves, puha és lényegében használhatatlan lesz a zöldség, így jobban teszed, ha inkább a hűtőbe rakod. Ugyanez igaz a vizes gyümölcsökre is, mint a dinnye vagy a narancs!
Forrás: A jeges hideg hatására a tojásokban különböző folyamatok kezdődnek meg, amelyek során kitágul a belsejük. Ezáltal megrepednek, és totál káoszt csinálnak a fagyasztódban, arról nem is beszélve, hogy a kifolyt tojás lehetőséget ad a baktériumok elszaporodásának, ami az itt lévő többi ételre is veszélyes lehet!
Forrás: A sajtot nem érdemes a fagyasztóba tenni, a nagyon hideg közeget követően ugyanis teljesen más állagúvá válik. Pláne igaz ez az olyan puhább változatokra, mint a ricotta vagy a krémsajt. Még a parmezánnal vagy a cheddarral valamilyen szinten működőképes lehet a fagyasztás, de mindenki azt javasolja, hogy nem érdemes kísérletezni, és inkább a hűtőbe tedd őket!
Forrás: Óvatosnak kell lenni a szénsavas italokkal, ezek ugyanis a nagyon hideg fagyasztóban akár szét is robbanhatnak!
Forrás: Miután lefagyasztod a tejet, majd felolvasztod, végeredményként egy darabos keveréket fogsz kapni, amit biztosan nem lesz kedved meginni. Maximum főzéshez tudod használni, de ebben az esetben egy napig a hűtőben kell tárolni, hogy teljesen kiolvadhasson. Ez a mandulatejre is igaz!
Forrás: A rizs elég kényes a tárolási körülményekre, és akár egészségügyi gondokat is okozhat, ha nem figyelsz erre oda. Úgyhogy a fagyasztást inkább felejtsd el!
Forrás: Sajnos a ketchup szavatossági idejét sem lehet kitolni azzal, hogy a fagyasztóba teszed. A benne lévő összetevők ugyanis szétválnak egymástól, és egy félig vizes, félig darabos állagú szószt kapsz. Ugyanez történik majd a majonézzel is, így azzal sem érdemes kísérletezni.
Forrás: Kivetted a fagyasztóból a húst, megvártad, míg kiolvad, majd utána mégis visszatennéd? Ez nagyon veszélyes egészségügyi szempontból, ugyanis a kiolvadás idején a baktériumok elkezdenek elszaporodni a felületén, és ha ismét beteszed a fagyasztóba, majd később kiveszed megfőzni, akár komoly bajod is lehet! Ugyanez a nyers halak esetében is igaz.
Forrás: A joghurtot (ahogy minden olyan tejterméket, mint a tejföl, tejszín, puding) nem szabad fagyasztóba tenni! A kiolvasztás után ugyanis ez is darabossá válik, ami messze nem kívánatos tulajdonság egy joghurt esetében.
Forrás: Petrezselyem, bazsalikom, és minden, ami ebbe a kategóriába illik: ezeket szintén nem érdemes lefagyasztani! A kiolvasztás folyamatában ugyanis megbarnult, teljesen átázott növényeket fogsz kapni, amit biztosan nem használsz fel a főzéshez.
Forrás: Bár ez talán magától értetődő, hiszen a konzervek amúgy is nagyon hosszú élettartammal bírnak, azért mégis fontos megemlíteni, hogy ezeket egyenesen tilos a fagyasztóba tenni! Amikor ugyanis a bennük lévő nedvesség megfagy, szó szerint felrobbannak, amit egy hosszú takarítás követhet majd.