Galéria

Spórolj és zöldülj a konyhában

Forrás:

Felejtsd el a folpackot és az alufóliát. Készíts inkább környezetbarát, újrahasznosítható csomagolást. A méhviaszos kendőben az a jó, hogy újra és újra felhasználhatod, komposztálható és számtalan dolgot csomagolhatsz bele. A viaszrétegnek köszöngetően vízálló és formázható, így lefedhetsz vele edényeket, tányérokat, de belecsomagolhatod a szendvicsedet, gyümölcsöket, magvakat vagy amit csak szeretnél.


Forrás:

A szakértők szerint az ideális hőmérséklet a firgóban 2- 4 fok, míg a mélyhűtőben -18 fok körül van. Semmi szükség rá, hogy ennél hidegebbet tartsunk a masinában, hiszen az jóval több energiát fogyaszt, míg az ételek biztonságos tárolásához bőven elég a megadott hőmérséklet.


Forrás:

Nyári hőségben nem érdemes a sütőt használni, mivel ez csak tovább melegíti a lakást, ezáltal a légkondi munkáját is megnehezíti. Ha nagyon muszáj, akkor inkább a reggeli és/vagy az esti órákban kapcsold csak be. Hasonlóképpen érdemes a hideg, téli napokon is használni, mivel kora reggel és este van a leghidegebb, így extra hőt adhatsz az otthonodnak.


Forrás:

A mosogatógépek, a mosogatáshoz szükséges víz körülbelül egynegyedét használják fel, így érdemes a mosogatógépet használni. De ügyelj arra, hogy csak akkor indítsd be, ha valóban megtelt, hiszen az edények mennyiségétől függően, ugyanannyi energiát fogyaszt. Ezen kívül, ha állítható a vízhőmérséklet a mosogatógépeden, állítsd alacsonyabbra, így jóval kevesebb energiát fog használni a gép.


Forrás:

Egyetlen edény elmosogatása folyóvíz mellett, akár 20 liter vízbe is kerülhet, ezért feltétlenül dugd be a mosogatót, majd öntsd fel vízzel és mosogatószerrel majd mosogass ebben, végül öblítsd el az edényeket.


Forrás:

Ha még frissen belekaparod a kukába a maradékot, vagy azon nyomban leöblíted/elmosod az edényeket, sokkal kevesebb vizet fogsz felhasználni, hiszen ilyenkor még jóval könnyebb megszabadulni a szennyeződésektől, mint amikor azok már rászáradtak.


Forrás:

Ha csak rövid időre használod a folyóvizet, használj belőle hideget. A víznek időbe telik felmelegednie, ráadásul mire a csöveken keresztül a csapba érkezik, addigra több tíz liter vizet is elpazarolhatsz.


Forrás:

A vegetáriánus és a vegán étrend az egyik leghatékonyabb módja a földre gyakorolt ​​negatív hatások csökkentésének. Még ha nem is vagy hajlandó teljes mértékben megváltoztatni étrendeset emiatt, akkor is érdemes olyan napokat tartanod, amikor nem eszel húst. Ez nem csak a bolygónak, az egészségi állapotodnak is jót fog tenni.


Forrás:

Sokan azért dobják ki az ételeket, mert már nem frissek. De soha ne keverd össze a lejárati dátumot a minőségmegőrzési idővel! Attól még, hogy veszít valami az élvezeti értékéből, és nemrég járt le a felhasználhatóság ideje, főzésre még lehet alkalmas akkor is, ha nyersen már nem biztos, hogy szívesen elfogyasztanád. Ahogyan a hétvégi sültből is készíthetsz még valami izgalmas fogást, esetleg a megmaradt krumplipüréből pogácsát, lángost vagy gnocchit, a száraz kenyérből meg krutont vagy kenyérmorzsát/zsemlemorzsát. Használd fel okosan a maradékokat, illetve fagyaszd le őket. Erről bővebben az alábbi linken olvashatsz.


Forrás:

Komposztálni nem csak a kertben lehet, összegyűjtheted a konyhai szerves hulladékot egy erre a célra kialakított vödörben, amiben giliszták segítenek lebontani a hulladékokat. a komposztálásról itt olvashatsz bővebben.