Galéria

Ezt csináld, ha nem vettek fel egyetemre

Forrás: Irány az OKJ

Ha nincs lehetőséged egyetemen költségtérítéses képzésre pótfelvételizni, még mindig van esélyed valami mást tanulni. A leginkább logikus B-terv az OKJ-s képzés, hiszen nappali tagozaton az első ingyenes egészen 21 éves korodig. Ráadásul erre befektetésként is lehet tekinteni, mivel bizonyos kurzusokért plusz pont jár a felvételin; így amikor az OKJ elvégzése után jelentkezel ismét egyetemre, sokkal nagyobb eséllyel kerülsz be. Könnyen megeshet, hogy olyan iskolába is bejutsz, amit korábban a magas ponthatár miatt meg sem mertél jelölni.
Forrás: Feküdj rá a nyelvtanulásra

Tegyük fel, hogy középiskola alatt nem mentél el nyelvvizsgázni. Ez az egy év tökéletes időszak arra, hogy belehúzz a nyelvtanulásba, és nem utolsósorban megszerezd a középfokú bizonyítványt is róla. A felvételin ez ugyancsak pluszpontokat jelent, ráadásul hatalmas terhet veszel le a válladról azzal, hogy nem az egyetem alatt kell ezt is megcsinálnod. Különösen igaz ez akkor, ha nem elegendő a diplomához egyetlen nyelvvizsga-bizonyítvány. Ha anyagilag nem engedheted meg magadnak a komplett tanfolyamot, nézelődj a neten: manapság rengeteg applikációt találhatsz, ahol ingyenesen, játékosan fejlesztheted a nyelvtudásodat, de fiatal, egyetemista diákok is szívesen adnak órákat olcsóbb áron.
Forrás: Online tanulás is segíthet

Persze nagyon sok pályakezdő marad otthon a szülőkkel a sikertelen felvételit követően, de hiába a hazai közeg, muszáj állás után nézniük. Nem kell időpazarlásnak érezned azt, ha olyan munkát találsz, amit nem szívesen végzel. Ebből az évből is kihozhatod a maximumot például azzal, ha párhuzamosan tanulni kezdesz egy online tanfolyamon. Manapság rengeteg internetes képzést találhatsz, sőt, a világ vezető egyetemeinek kurzusát is elkezdheted a neten – ezek között akadnak olyanok is, amelyek a végén papírt adnak a sikeres befejezésről. Ez minden szempontból hatalmas pluszt jelenthet!
Forrás: Külföldi kaland

Az iskolapadból kiszabadulva sajnos nem könnyű megfelelő munkát találni, de szerencsére azért akadnak lehetőségeid. Ha a célod, hogy minél többet tanulj ezen idő alatt, és megismerd a saját személyiséged, érdemes kipróbálnod a külföldi munkavégzést. Nagyon sok helyen szállást és étkezést is biztosítanak különösebb szakmai tudás nélkül. Sőt, akár önkéntesként is szerencsét próbálhatsz, ugyanis léteznek szervezetek, amelyek kifejezetten Európában biztosítanak olyan munkákat, amellyel együtt jár a zsebpénzt – és nem kevés élettapasztalat is.