Galéria

Környezettudatos hírességek, akik megmenthetik a Földet

Forrás:

Leonardo DiCaprióhoz hasonlóan Cameron Diaz is az első olyan hírességek között volt, akik a környezetvédelmi kérdésekkel kezdtek foglalkozni. 2005-ben az MTV-n Trippin' címmel saját sorozatot indított, ahol környezetbarát utazásokra bátorította az embereket. Al Gore-ral közösen pedig kezdeményezték a 2007-es Live Earth koncert megrendezését. 2009-ben szerepelt a Saves the World című rövidfilmben, melyben az amerikaiakat arra ösztönözte, hogy minél alaposabban informálódjanak a környezetről. Társszerzője volt egy olyan könyvnek is, ami hétköznapi zöld praktikákat ismertet meg az olvasókkal.


Forrás: 2005-ben létrehozott egy alapítványt, amelyen keresztül a Katrina hurrikán által sújtott New Orleans-ban 150 fenntartható házat építtetett. Tárgyalt Obama elnökkel az állami támogatású fenntartható technológiájú épületek építéséről. Ezért 2009-ben kitüntetést kapott az Green Building Counciltól, a fenntartható építészet egyik fő szervezetétől.
Forrás:

A színésznő a Global Green USA igazgatótanácsának tagja, akik a globális felmelegedés megakadályozásáért harcolnak: többek között abban segítenek, hogy 2,5 milliárd ember juthasson tiszta ivóvízhez. Salma hibrid autót vezet, háza napelemekkel van felszerelve, és az utóbbi időben olyan filmekben vállal szerepet, ahol a színészek és a stábtagok is a környezettudatos gondolkodás mellett kardoskodnak. A forgatásokon például betiltották a műanyag vizespalackokat és poharakat, a jelmezek természetbarát anyagokból készülnek, a díszletek pedig bambuszból.


Forrás:

Gyllenhaal is a környezetvédelem egyik fő támogatója. Salma Hayekkel az Északi-sarkra utazott dokumentumfilmet készíteni a felmelegedésről, és 10 000 dollárral támogatott Mozambikban egy faültetési kampányt, hogy ellensúlyozzák a széntermelést.


Forrás: A Greenpeace 2012-ben indított, Mentsük meg a sarkvidéket! kampányának lelkes támogatója. Azért harcolnak, hogy betiltsák az Északi-sarkvidéki olajfúrást és a nem fenntartható ipari halászatot. Emma Thompson több aktivistával együtt egy alkalommal a Shell londoni székháza elé vontatott egy hatalmas jegesmedveszobrot.
Forrás:

Sting és felesége, Trudie Styler évtizedek óta az esőerdő veszélyeztetett állat- és növényfajaiért harcolnak. 1989-ben létrehozták az Esőerdő Alapítványt 15 ország trópusi esőerdőinek területein. Ez mára már közel 200 ezer négyzetkilométernyi védett földterületet foglal magában Brazíliában, Latin-Amerikában, Afrikában és Délkelet-Ázsiában. 


Forrás: A híres színésznő saját életével mutat jó példát az embereknek: egy megújuló energiákra és saját termelésre épülő otthonban lakik, és munkahelyeit is környezettudatosságra ösztönzi. Az ausztrál Wharf színházat például sikerült rávennie, hogy újrahasznosítsák a színházi kellékeket, a kosztümöket, átálljanak a napelemek használatára, valamint az esővíz összegyűjtésére és újrahasznosítására. Mindezek mellett ő a Who On Earth Cares környezetvédelmi cég kampányarca.
Forrás:

Számos ökobarát dokumentumfilm készítésében vett részt, az UNICEF-fel karöltve a bioüzemanyagokat népszerűsíti, az Earth Biofuels nevű szervezet szóvivője. A 90-es években a veszélyeztetett gorillákról filmezett Ázsiában, háztartásában újrahasznosít, komposztál, gyűjti az esővizet és természetesen ő is napelemeket szereltetett fel otthonára.

 


Forrás: 2006-ban több színésszel együtt az ellen tiltakozott, hogy Los Angeles belvárosában bezárjanak egy organikus farmot és ezzel együtt kivágjanak közel 500 fát a területen. A színésznő ezért felmászott az egyik fára és 23 napig ott is maradt, míg a rendőrök le nem tartóztatták. 2009-ben a hegycsúcs bányászat ellen tiltakozott, ami szintén a letartóztatásával végződött, 2011-ben pedig a Fehér Ház előtt a Keystone kőolajvezeték ellen tüntetőkhöz csatlakozott. Vloggerként zöld tippeket ad DH LoveLife nevű oldalán, de a Guardiannek is írt már cikkeket ebben a témában, megalapította a Fenntartható Biodízel Szövetséget és környezetvédő kampányokhoz adja az arcát.