Galéria

Legyél te is antikertész: varázsolj a kertedből egyedi, buja vadont nyolc lépésben

Forrás:

Ha nem lennél már vele tisztában, térképezd fel, hogy a te környékeden melyik évszakban mik az őshonos növények, amik a legjobban elvannak a mostani változó éghajlat alatt is. Válassz olyan növényeket, amelyek bőségesen adnak muníciót a beporzóknak. Cickafark? Bodza? Kikerics? Lehet kísérletezni.


Forrás:

Elég a nyírt pázsitból! Túl nagy a vízigénye és elveszi a helyet a változatos organizmusoktól. Válaszd a lóherepázsitot, amely kevesebb vizet igényel, virágzik, vonzza a méheket (oké, egy ilyen füvön vigyázva szaladgálj mezítláb) és jó eséllyel sokkal ritkábban kell nyírni, mint a hagyományos füvet.


Forrás: Ha nem akarsz erdőt csinálni a kertedből, akkor is itt az ideje, hogy fűszernövényeket, gyümölcsfákat, ehető virágokat ültess. Ebből a videóból kiderül, hogy minél többféle növény van a kertedben – kisebb-nagyobb fák, bokrok, kúszónövények, aljnövényzet –, annál ellenállóbbá válik az egész kert a szélsőséges időjárási viszonyokkal és a kártevőkkel szemben is. Mi több, ennek a fajta kertnek a gondozása is egyszerűbb.
Forrás:

Egy kert ideális esetben ökoszisztéma, amelynek minden tagja harmóniában él egymással. A vegyszeres permetezésnek könnyen lehetnek „ártatlan” áldozatai is, olyan növények vagy állatok, amelyek táplálékul szolgálhatnak egy másik élőlény számára. Ha nem bírsz a kártevőkkel, válaszd a természetes alapanyagokat.


Forrás:

Az elburjánzott gaz néha bosszantó lehet – dehát mit vétett az ilyen növény azon kívül, hogy nem kívánt módon létezik? Ha gyomirtót használsz, válaszd a DIY változatokat: fújd be ecetet vagy folyékony szappant tartalmazó sprayvel, hogy ne növekedjenek tovább.


Forrás:

A víz minden állatnak és növénynek létszükséglet; a te antikertedben is kaphat helyet egy tó, amiből ihatnak és amiben tisztálkodhatnak a madarak. Beszerezhetsz egy kis madárfürdető medencét is.


Forrás:

A falak és a kerítések akadályt jelentenek az állatok természetes útvonalaiban. Az élősövény nem csak elejét veszi, hogy illetéktelenek belássanak, hanem hangszigetel is, ugyanakkor nem igényel gondozást oly módon, mint a nyírott sövény. 

Az élősövény állhat kisebb-nagyobb bogyós vagy gyümölcsfákból, örökzöldekből, virágzó bokrokból vegyesen. Egy ilyen sövényben könnyen fészkelnek a legkülönbözőbb madarak és a beporzó rovarok is vissza-visszatérnek ide.


Forrás:

Ősszel a legtöbben összegereblyézik a lehullott leveleket. Pedig ezek természetes mulcsot alkotnak, termékennyé teszik a talajt és az ott élő rovaroknak és apróbb teremtményeknek is otthont adnak. Hagyd az avart úgy, ahogy van – egy házimunkával kevesebb.