Kávékülönlegességek 10 országból
Hozzávalók:
• fekete kávé (amennyivel két kis csészét a kétharmadáig meg tudsz tölteni)
• 2 tojássárgája
• 6 evőkanál édes sűrített tej
½ teáskanál vaníliaesszencia
Elkészítés:
1. Főzd meg a kávét.
2. Habverővel addig verd a tojássárgáját és a vaníliaesszenciát, amíg a tojás sűrű és ragadós nem lesz. Fél evőkanalanként keverd hozzá a sűrített tejet (ezt érdemes elektromos habverővel csinálni) és addig verd, amíg sűrű krémet nem kapsz.
3. Öntsd a kávét csészékbe és kanalazd vagy öntsd rá a tojásos keveréket a tetejére, és már kíánlhatod is.
4. Ha a hagyományos módon szeretnéd szervírozni, öblítsd le forró vízzel a kávéscsészéket, mielőtt beletöltöd a kávét, így tovább forró marad a kávé.
Recept: Thyme to Mango
Lappföldön a számik között, meg Finnország északi részén, valamint Norvégia, Svédország és Oroszország egyes vidékein szokás, hogy a kávéba sajtot mártogatnak. A juustoleipä tulajdonképpen olyan, mint egy sajttorta, a kenyérhez hasonlóan magába szívja a forró kávét, de nem olvad fel tőle. A sajtot valaha rénszarvastejből készítették, ma már inkább kecske- vagy tehéntej az alapanyaga. A hagyományos kaffeosthoz (vagy sajtos kávéhoz) egy kocka sajtot tesznek a nyírfa kávéscsészébe, majd ráöntik a forró kávét. Ajánlatos minél előbb elfogyasztani – hidegen nem jelent valami nagy élményt.
Többféle módszer is ismeretes: vagy egy szelet citromot tesznek először a csésze aljába, és kanállal kicsit hozzá is dörzsölik, majd úgy öntik hozzá a kávét, vagy pár csepp citromlét csepegtetnek a forró italba, esetleg a csésze szélét dörzsölik be a citromszelettel. Akárhogy is, a savas íz jobban kihozza az eszpresszó ízét és enyhíti a keserűségét.
Nagyon sok habosított tej és egy kevés erős kávé. Talán pontosabb a kávés tej kifejezést használni.
A látványa miatt általában üvegpohárban kínált ital a spanyolországi Valenciából származik, de Ázsiában is nagyon népszerű, természetesen ott a helyi ízléshez alakítják. Az eredeti recept nagyon egyszerű: eszpresszó és édes sűrített tej 1:1 arányban.
Hozzávalók:
• fél csésze kávébab vagy 6 evőkanál frissen őrölt kávé
• ½ teáskanál őrölt fahéj
• ¼ teáskanál őrölt kardamom
• ¼ teáskanál őrölt gyömbér
• ¼ teáskanál nagyszemű tengeri só
• 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
• 1/8 teáskanál őrölt fekete bors
• 1/8 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
• 4 csésze víz
Elkészítés:
1. Ha szemes kávéból készíted, őröld durvára a kávét a fűszerekkel együtt, majd öntsd dugattyús kávéfőzőbe. Ha őrölt kávét használsz, keverd össze a fűszerekkel és úgy tedd a kávéfőzőbe.
2. Melegítsd a vizet 90 Celsius fokosra. Ez úgy a legegyszerűbb, ha felforralod, majd 1 percig állni hagyod.
3. Öntsd a víz felét a kávéra és fél percig hagyd pihenni. Egy kanállal óvatosan keverd át, majd öntsd hozzá a maradék vizet. Tedd rá a tetőt, de a dugattyút ekkor még ne nyomd le. Hagyd ázni a kávét 3 percet.
4. Nyomd le teljesen a dugattyút és öntsd a kávét csészékbe. Ha nem szervírozod azonnal, akkor is öntsd át egy kis kancsóba, mert a kávéfőzőben megkeseredik.
5. Ízlés szerint fogyaszthatod feketén, cukorral vagy tejjel.
Recept: The Hungry Traveler
Hozzávalók:
• 4 ½ csésze fekete tea (teafűből készítve)
• 4 ½ csésze frissen főzött kávé
• 5–8 evőkanál cukor
• ¾ csészényi keverék tejből és tejszínből (fele-fele arányban vegyítsd őket)
Elkészítés:
Amíg áztatod a teafüvet, főzd le a kávét. Ha mindkettő elkészült, keverd össze őket egy nagy kancsóban. Add hozzá a cukrot, végül pedig a tejes-tejszínes elegyet.
Recept: The Woks of Life
Hozzávalók:
• 2 teáskanál instant kávé
• 2 teáskanál cukor
• 2/3 csésze hideg víz
• jégkocka
• 2 evőkanál tej
Elkészítés:
1. Tedd a kávét, a cukrot és 2 evőkanál hideg vizet egy koktél shakerbe vagy turmixgépbe. Tedd rá a tetejét, bármelyiket is használod, majd a shakert rázd jól 30 másodpercig, a turmixot kapcsold be 15 másodpercre, hogy jó sűrű habot kapj.
2. Tegyél egy magas pohárba néhány jégkockát. Lassan öntsd a habos kávékeveréket a pohárba. Töltsd meg a poharat vízzel, ízlés szerint tejet is adhatsz hozzá. Azonnal kínáld.
Recept: Leite’s Culinaria
Ez tulajdonképpen egy alibiital: azért találták ki, hogy “titokban” alkoholt fogyaszthassanak a családi összejöveteleken. A nagy adag tejszínhab és a kávé alatt rum bújik meg.
Hozzávalók:
• 150 ml tejszín
• 4 evőkanál cukor
• 125 ml barna rum
• 300 ml erős kávé
Elkészítés:
Verd fel a tejszínt (nem kell túl keményre). Melegítsd meg a rumot a cukorral, öntsd két magas kávés pohárba. Töltsd meg a poharakat a kávéval. A tejszínt egy kanál hátulján csúsztasd bele a kávéba, így szépen úszni fog a tetején. Azonnal tálald.
Hozzávalók:
• 9,6 dl víz
• 65 g barna cukor
• fél rúd fahéj
• 4 evőkanál őrölt kávé (lehetőleg mexikói)
Elkészítés:
1. Öntsd egy közepes edénybe a vizet, add hozzá a fahéjat és a barna cukrot. Addig melegítsd, amíg a cukor fel nem olvad – ez kb. 7 perc.
2. Amikor a víz forrni kezd, add hozzá a kávét, a tűzhelyet kapcsold ki, és keverd el a kávét.
3. Fedd le az edényt és hagyd a kávét ázni 5 percig. Szűrd le, mielőtt kínálod.
Recept: Mexico In My Kitchen