Galéria

10 étel, aminek rövidebb a szavatossági ideje, mint hinnéd

Forrás: Ez a népszerű gyümölcs a gyorsan romlandók közé tartozik. Alig pár nap után már átázhat, elszíneződhet, vagy megjelenhet rajta a penész, és nem csak a külsején. Van, hogy a gyümölcs belsejében kezd terjedni, és gyorsan átkerül egyik szemről a másikra, ezért is kell körültekintően bánni vele. Azt javasolják, hogy a hűtőben tároljuk őket, így egy hétig is elnyújthatjuk a szavatossági idejüket. Ennél tovább viszont már nem igazán!
Forrás: Sokan a hűtőbe teszik a paradicsomot, abban bízva, hogy a szavatossági idejét ezzel kinyújthatják, de valójában ez egyáltalán nem szereti a hideget. A hűtőben hamar puha és kásás lesz, ráadásul így is, úgy is elkezd megpenészedni, ha sokáig nincs felhasználva. A legjobb, ha szobahőmérsékleten tárolod, és viszonylag hamar elfogyasztod, mert nagyon max egy hétig marad ehető.
Forrás: A felvágottak csomagolásán mindig szerepel, hogy mennyi ideig fogyaszthatók. De azt fontos tudnod, hogy ha megbontod a sonkát, szalámit vagy kolbászt, akkor maximum 4 napod van elfogyasztani, utána már a baktériumok elszaporodhatnak rajta, hiába az erős hűtő.
Forrás: Ha jó helyen tárolod (azaz a spájzban vagy egy olyan asztalon, ahol nem éri közvetlen napfény), 2-4 napig marad ehető a banán. Utána viszont elkezd nagyon megfeketedni, és már messze nem lesz olyan kellemes az íze sem. Ha tudod, hogy úgyse eszed meg a vásárlás utáni egy-két napon, inkább olyat vegyél, ami még zöldebb, hogy majd az otthonodban érjen meg. Szintén figyelj arra, hogy az éretlen banánt ne tartsd az érett gyümölcsök mellett, mert az általa kibocsátott etilén gáz a többit is tönkreteszi.
Forrás: Önmagában a tojás szavatossági ideje elég hosszú, azonban ha már megfőzted, ne hagyd kint szobahőmérsékleten! A meleg hatására a főtt tojásban gyorsan elszaporodnak baktériumok, alig két óra alatt is. Tedd be a hűtőbe vagy hűvös helyre, hiszen így még 5 napig biztosan ehető marad.
Forrás:

Nem csak a csirke-disznó-marha hármasánál kell odafigyelni a mielőbbi felhasználásra, hanem lényegében minden tengeri finomságnál is. Halak, herkentyűk, kagylók; bármi, amit ebben a kategóriában veszel, körülbelül 48 órán belül megromlik a hűtőben is. Fagyasztóban persze egy időre kitolható a szavatosságuk, de lehetőség szerint minél előbb használd fel őket.


Forrás: Az avokádó körülbelül három napig marad friss a konyhapulton tárolva, amikor pedig elkezd túlérni, a színe barnássá, feketévé válik. Ha már érett állapotban vetted, érdemes inkább a hűtőbe tenni, így lehet tolni még egy-két napot a szavatossági idején, de lehetőleg minél előbb használd fel!
Forrás: Mindegy, hogy nyers vagy főtt állapotában beszélünk a zöld babról, ez nagyon max 5-6 napig képes friss maradni, ráadásul csakis akkor, ha hűtőben tárolod. Ha elkezd megromlani, nagyon nedvessé és puhává válik, majd rövid időn belül a penész is elterjed rajta. Ha egy kicsi nyomát is látod ennek rajta, jobb kidobni, mert a belsejében is lehet, ráadásul egyikről a másikra gyorsan tovább szaporodik. A legjobb tárolási módszer, ha egy nyitott zacskóba teszed némi papírtörlővel, hogy a nedvességet ez képes legyen felszívni.
Forrás: Jelenleg mindenki kenyérsütésbe fogott, de azt nem biztos, hogy mindenki tudja is, mennyi a kenyérfélék szavatossági ideje. Valójában ez a pékáru nagyon gyorsan megromlik, tekintve, hogy a penész hamar megjelenik rajta, pláne ha nedves a levegő a helyiségben. Van, hogy 2-3 nap alatt megkezdődnek ezek a folyamatok, ezért mindig ellenőrizd (bolti és sütött esetébe is), hogy nincs-e rajta penész.
Forrás: A kukoricacső szintén meglepően gyorsan tönkremegy. A leszedés után három nappal már feleannyira lesz édes és finom, mint korábban, és minél inkább telik az idő, annál szárazabbá és íztelenebbé válik. Nagyon maximum 5 napot várhatsz vele, de már akkor sem lesz túl finom.