Galéria

A reggeli edzés jobban segíti a fogyást? De miért?! Most kiderül...

Forrás:

A kutatást az International Journal of Obesity című, elhízással foglalkozó szaklapban publikálták, és 88 résztvevőre alapozott: 18 és 40 éves kor közti férfiakra és nőkre. Mindegyikük mozgásszegény életmódot élt és túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított. A kutatás 10 hónapos intervallumában a kontrollcsoport ugyanúgy folytatta az életmódját, mint korábban, míg a vizsgáltak másik fele heti ötszöri edzésbe kezdett, amelyeket edzők felügyeltek annak érdekében, hogy pont ugyanolyan sportágban dolgozzanak és ugyanannyi kalóriát égessenek el. Ezalatt a kutatók más szempontokat is vizsgáltak: a résztvevők kalóriabevitelét és az edzéseken kívüli aktivitásukat (például hogy mozogtak-e még a nap során).

Érdekes módon a kutatók eredetileg nem az edzések időpontja és a fogyás közti összefüggéseket vizsgálták. De ahogy elkezdték összevetni, hogy bizonyos résztvevők miért fogytak többet, mint mások, úgy döntöttek, hogy a napszak szerint is kategorizálják őket. Mint kiderült, azok, akik reggel 7 és 12 óra közt mentek edzeni, sokkal többet fogytak, mint azok, akik délután 3 és 7 óra között mozogtak.


Forrás:

A különbség apró, de lényeges szokások közti eltérésekben érhető tetten a reggel, illetve a délután sportolók között. Például aki reggel járt gyúrni, edzés után aktívabb volt és valamivel kevesebb kalóriát vitt be a szervezetébe. A különbségek nem voltak nagyok, de a tíz hónap során összeadódtak.

Egy mozgáspszichológus szerint a hormonok is szerepet játszhatnak abban, hogy a reggeli edzés hatékonyabb. Egy másik kutatás szerint az intenzív edzés általánosságban csökkenti az étvágyat, legalábbis egy időre, mivel a ghrelin nevű éhséghormon visszafogottabban, míg a teltségérzetért felelős peptidek intenzívebben működnek.

Ha reggel edzel, később könnyebben mozogsz a nap során és következetesebben tarthatod az edzéstervedet, mint ha estig vársz vele, állítják személyi edzők is.

Ugyanakkor a szakértők egyetértenek abban, hogy minden mozgás számít, bármilyen napszakot választja is az ember. Tehát nem a reggeli edzésben rejlik a karcsúság legfontosabb titka.


Forrás:

Ha mégis kipróbálnád, a szakértők azt javasolják, hogy kicsiben kezdd. Ha a délutáni vagy esti edzések fenntarthatóbbak a te napirendedben, akkor ne erőltesd.

Kezdd otthoni tornázással. Elég felkelni az ágyból és kinyitni a megfelelő appot vagy youtube-videót és máris kezdheted. Így nem kell sötétben, hidegben edzőcuccokkal bajlódni.

Ha mégis elmennél otthonról, készítsd ki az edzőcuccod előző este. Minél kevesebb feladatod van korán reggel, annál jobb. Töltsd meg előre a vizespalackodat is!

Minél több sikerélményt szerzel az edzőteremben vagy a futópályán, annál könnyebb lesz a következő alkalommal felkelni. Az első néhány alkalom ezért nehezebb, mint a többi. Az is sokat segíthet, ha egy barátoddal vagy személyi edzővel dolgozol – őket nem hagyhatod cserben, muszáj lesz odaérned a kedvükért időben.