Galéria

Királyi családtagok, akik őrületes luxusban élnek

Forrás:

A hercegnő 2013-ban ment feleségül Christopher O'Neill New York-i bankárhoz, az esküvőjük korántsem volt szerénynek nevezhető. A menyasszony Valentino ruhát viselt, amelyhez 4 méteres uszály tartozott. Az 500 fős vendégsereg királyi családok tagjaiból, előkelőségekből és hírességekből állt. Fellépett többek között a Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője és Peter Joback, aki az Operaház fantomjának sztárja volt a broadwayi produkcióban.

Az esküvő után 7 évvel a hercegnő és családja még mindig jó körülmények között él: jelenleg egy 3 millió dollár értékű ingatlant bérelnek Miamiban, bár lehet, hogy hamarosan új (vélhetően hasonlóan fényűző) otthont választanak maguknak.


Forrás:

Szváziföld királyát többször is kritizálták már fényűző életstílusáért, hiszen alattvalóinak többsége nyomorban él. A Világbank 2018-as jelentése szerint a lakosság 63 százaléka él a létminimumszint alatt. Uralkodójukat ez nem akadályozta meg abban, hogy az ötvenedik születésnapján egy 1,6 millió dollárra becsült karórát viseljen. III. Mswati járművekre sem sajnálja a pénzt: 2019-ben például 19 Rolls-Royce-t rendelt a királyi család számára. Szükségük is van ekkore flottára, hiszen a királynak 15 felesége és 23 gyermeke van. Ekkora családot eltartani persze nem stresszmentes feladat, de évi 61 millió dolláros költségvetésből azért nem olyan nehéz.


Forrás:

Kifinomult stílusa miatt a királynét gyakran hasonlítják Kate Middletonhoz, de nemcsak ebben hasonlítanak egymásra: ő sem nemesi család sarja. Mielőtt beházasodott volna a királyi családba, Letícia újságíró és hírolvasó volt. A beavatása azonban nem nélkülözte a fényűzést: Fülöp, aki akkor még Asztúria hercege volt, egy 16 gyémánttal ékesített gyűrűvel kérte meg a kezét. Az esküvőjük is fényűző volt: a leendő királyné haute couture ruhájának kézelőjét aranyleveleles hímzés ékesítette. A királyné azóta sem veti meg a dizájnerek alkotásait, de öltözködésébe időnként fast fashion darabokat is vegyít.


Forrás:

Ruhatára miatt sokan hasonlították már őt Mári Antoinette-hez, amit sokan rossz szemmel néznek egy olyan országban, ahol az emberek 25 százaléka a létminimum alatt él. Ránija királynét 40. születésnapi partija miatt is elmarasztalták: 600 vendéget hívott meg a világ különböző részeiből, és a vízhiány ellenére vízzel nedvesítették a homokot, hogy a vendégek könnyebben tudjanak járni rajta.

2018-ban egy divatblog kiszámolta, hogy a királyné előző évi gardróbjában átlagosan 1900 dollárt ér egy ruhadarab. A palota erre kiadott egy közleményt, mely szerint Ránija sok ruhadarabját ajándékba kapja a neves divattervezőktől.


Forrás:

Szaúd-Arábiában nincs hiány a dúsgazdag királyi családtagokból, az egyik legtehetősebb közülök a koronaherceg, aki attól sem riad vissza, hogy százmilliókat költsön egy festményre. 2017-ben kiderült, hogy ő volt az, aki megvásárolta Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festményét. A Wall Street Journal szerint a kép 450,3 millió dollárért lett az övé. A herceg vagyonához képest ez nem tűnik túlzásnak: becslések szerint 5 milliárd dollárra rúg, ám saját bevallása szerint Mohamed ennek legalább 51 százalékát az emberekre költi és 49 százalékát fordítja saját magára.


Forrás:

A fiatal nő technikailag nem hercegnő, hiszen Görögország a hetvenes évek óta nem királyásg, ám a királyi családot ez nem akadályozza meg abban, hogy fényűző életet éljenek. Maria-Olympia hercegnő Pavlos herceg és Marie-Chantal hercegnő legidősebb lánya. Élénk társasági életet él és modellkedik, 2016-ban Michael Kors kampányának arca volt. Kiváltságos életét az Instagramon dokumentálja 179 ezer követője számára. Az influencer hercegnő Görögországban született, Londonban nevelkedett, Svájcban bentlakásos iskolában tanult, az egyetemet pedig Londonban végezte. Az öltözködésben hatással van rá Kate Middleton stílusa, saját magát azonban fiatalabbnak és merészebbnek tartja. Gardróbja tömve van dizájner cuccokkal: kedveli Valentino, Dior, Balmain és Louis Vuitton alkotásait.


Forrás:

II. Erzsébet fia régóta a brit királyi család feketebáránya. A brit média például azért ragasztotta rá az Air-Miles Andy gűnynevet, mert a herceg egy alkalommal 5000 dollárért repült 50 kilométert helikopterrel – egy ebéd miatt. Ennek ellenére András herceg sokat panaszkodott pénzügyi helyezete miatt: 2001-ben kinevezték az Egyesült Királyság Nemzetközi Kereskedelemért és befektetésekért felelős különmegbízottjának, ám áílltása szerint a 408 ezer dollárnak megfelelő illetményből nem lehetett megélni. 2011-ben, amikor kiderült, hogy jó barátságban van Jeffrey Epsteinnel, le kellett mondania erről a tisztségéről, 2019-ben pedig a közügyektől is visszavonult, miután egy nő azzal vádolta meg, hogy szexuális kapcsolatot kellett vele létesítenie az amerikai üzletember és szexuális bűnelkövető közbenjárásával. York hercege mindenesetre azóta sem szűkölködik: továbbra is luxusvakációkra utazik, van egy 13 millió fontot érő síháza, és fényűző lakhelyét, a windsori Royal Lodge-ot sem kellett elhagynia.


Forrás:

János Károly 2014-ben mondott le a spanyol trónról fia, Fülöp javára – állítása szerint saját döntése volt, ám ebben bizonyára befolyásolta az is, hogy egy sor botrány után ideje volt javítani a monarchia imidzsén. 2012-ben például Botswanai vadászexpedíciójáért érte kritika: 15 ezer dollárt fizetett azért, hogy elejthessen egy elefántot, az ott-tartózkodása pedig heti 9000 dollárba került. Ezzel magára haragította egyrészt az állatvédőket, másrészt az egész országot, amelyet éppen gazdasági válság sújtott. Már ekkor sokan követelték lemondását – a nyomás hatására a király 2013-ban lemondott luxusjachtjáról, amelybe csak az üzemanyag dollártízezrekbe került az alattvalóknak.