Galéria

Azonnal moss kezet, ha ezek valamelyikéhez hozzáértél

Forrás: Amikor csak lehet, használj bankkártyát! A bankjegyeken, pénzérméken ugyanis rengeteg baktérium és egyéb kórokozó tapad meg, ami önmagában is problémás lehet, de a koronavírus alatt még inkább (oka van annak, hogy sok országban a pénzt is fertőtleníteni kezdték). Sajnos sosem tudhatod, hogy a kasszából kivett bankjegy és érme előtte kinek a kezében volt, épp ezért, ha mégis készpénzzel fizetsz, alaposan moss kezet utána. Addig pedig szigorúan tilos hozzáérni az arcodhoz vagy a mobilodhoz!
Forrás: Már akkor elkezdődik a probléma, amikor kilépsz az ajtón. Megfogod a kilincset, aztán a gombbal hívod a liftet, megfogod a liftajtót, kifelé menet ismét lenyomod a kilincset... Az pedig még rosszabb, ha 10 perc után megfeledkezel róla, és megvakarod az arcodat. A vírusok sajnos így tudnak a leggyorsabban megtámadni egy szervezetet, ezért ilyenkor kézmosás hiányában legalább kézfertőtlenítővel kend be a kezed!
Forrás: A bevásárlókosár sem túl szerencsés eszköz a koronavírus alatt. Ez az, amit az emberek sorra adnak tovább egymásnak, és kész zsákbamacska, előtted kinél járt. A legjobb megoldás a bevásárlás során az, ha minimalizálni tudod a különböző tárgyak megérintését a lakásodon kívül, úgyhogy pakolj a saját kosaradba, szatyrodba!
Forrás: Beszaladtál a postára, és gyorsan meg kellett írnod a feladóvevényt? Vagy a hivatalban muszáj volt valamit aláírnod? Akárhogy is, ha olyan tollat kell használnod, ami nem a tiéd, kötelező az alapos kézmosás, minél gyorsabban! Ennél ugyanaz a helyzet, mint a készpénznél: sosem tudhatod, előtte ki fogta a kezében.
Forrás: Okostelefon, laptop, de még a billentyűzet vagy az egér is potenciális kórokozótelep lehet! Pláne, hogy a mobilunk mindig nálunk van, és ha épp unatkozunk sorbanállás közben, vagy utazunk a buszon, rögtön előkerül a zsebünkből. Minden nap töröld át egyszer a készülékeket, hogy véletlenül se okozhassanak problémát.
Forrás: Vagy akár mások kisállatai. Persze biztosan te is úgy vagy vele, hogy nagyon jól ismered a kis kedvencedet, tiszta és egészséges, úgyhogy nem kell minden simogatás után kezet mosni, de most nem egészen ez a helyzet! Egyelőre kutatók sem tudják, a koronavírus mennyire veszélyes az állatokra (ITT foglalkoztunk már a témával), de biztos ami biztos, most a higiénia legyen az első. Pláne igaz ez akkor, ha az utcán egy gazdi megengedi, hogy megsimogasd a kutyáját!
Forrás: Tudtad, hogy egyes felmérések szerint az éttermekben, az asztalra kihelyezett menük kifejezetten sok kórokozót tartalmazhatnak magukon? Olyan szempontból persze ez nagyon is érthető, hogy egy átlagos helyzetben napi szinten rengeteg ember érinti meg őket. Most, a koronavírus alatt sok vendéglátó hely átállt a házhozszállításra, így ezzel nincs probléma, de ha mégis úgy alakul, hogy beülsz valahova, jobb nem megfogdosni a menüket.
Forrás: Az orvosi rendelőben (ideális esetben) csak az fordul meg, aki beteg, ezért nem csoda, hogy az a legveszélyesebb hely egy fertőzés összeszedésére. A székek és a kilincsek különösen problémásak, ezért a legjobban akkor jársz, ha semmihez sem érsz hozzá, és a többiektől távolabb megállva várod a sorod. Ha erre nincs lehetőség, akkor legalább egyszer mosd meg a kezed a mellékhelyiségben, és ne érj az arcodhoz.
Forrás: Szerencsére a jelenlegi helyzetben minimális azoknak a száma, akik így is utazásra adnák a fejüket, pláne a jelenlegi korlátozások tükrében. De ennek ellenére is vannak, akik épp most jutnak haza külföldről, vagy a repülőtéren dolgoznak, ahol nagyobb eséllyel ki vannak téve a koronavírusnak. Aki itt jár, annak figyelnie kell arra, hogy lényegében bármit is érint meg, mihamarabb mossa meg a kezét, hiszen kérdéses, kiben lappang a vírus, és ő mit érintett meg előtte.