Galéria

Összeesküvés-elméletek, amik a királyi családról terjednek

Forrás:

Ez a tévhit a Netflixnek köszönhető. A The Crown című sorozatban II. Erzsébet férjét, Fülöp herceget külföldi kívülállóként ábrázolják, aki fondorlatosan beveszi magát a palota falai közé. Fülöp herceg és II. Erzsébet azonban távoli rokonok, sőt, a herceg édesanyja a windsori kastélyban született.


Forrás:

David Icke, a BBC egykori műsorvezetője évtizedekkel ezelőtt bevallotta, hogy összeesküvés-elméletek lelkes szerzője és terjesztője. 2017-ben például azzal állt elő, hogy a királyi családok – nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem más országokban is – szerinte az Illuminati tagjai és valamennyien annak köszönhetik hatalmukat, hogy emberi őseik földönkívüli hüllőkkel párosodtak. Szerinte ez magyarázza azt a mániát, hogy a királyi családok tisztán akarják tartani a vérvonalukat. Azt állítja, beszélt olyan emberekkel, akik láttak már hatalmasságokat hüllővé, majd visszaváltozni. Nos, sok szót valószínűleg nem kell fecsérelnük az elmélet cáfolatára.


Forrás:

Diana bevallotta, hogy mielőtt hozzáment Károly herceghez, fel kellett keresnie egy nőgyógyászt, hogy megbizonyodhassanak róla: alkalmas gyermekek kihordására. Ám vannak, akik ebből a tényből messzemenő következtetéseket vontak le. A Globe nevű amerikai bulvárlap 2014-ben azt írta: a vizsgálatot végző nőgyógyász petesejtet vett le Dianától, majd mesterséges megtermékenyítéssel egyesítette Károly spermájával. Az embriót az orvos felesége hordta ki, a királyi bébi – Sarah – pedig nem sokkal Diana és Károly esküvője előtt született 1981-ben. A lányról közölt fotók, amelyeken megtévesztésig hasonlít Dianára, azt a benyomást erősítették, hogy a lap a néhai hercegné képeit photoshopolta. Az újság sztoriját valószínűleg egy kitalált történetet feldolgozó regény ihlette, amelyet szerzője, Nancy Ryan a hercegi pár elveszett lányáról, Oliviáról írt.


Forrás:

“Vissza akarják szerezni Amerikát és így csinálják” – állította egy elhíresült tweet, amiről még a Time magazin is beszámolt. Harry herceg és Meghan Markle fia, Archie brit és amerikai állampolgár is, így elméletileg lehet amerikai elnök és brit uralkodó is. Az elmélet még elméletben is sántít: Archie hetedik a trónutódlási rendben, elég sok tragédiának kellene tehát bekövetkeznie ahhoz, hogy ő kerülhessen trónra.


Forrás:

Úgy tűnik, halála előtt magának a Dianának is voltak rossz sejtései: miután elvált Károly hercegtől, egy levélben arra panaszkodott, hogy veszélyben érzi magát, mert valaki balesetet akar okozni az autójával, a fék meghibásodásával azt szeretnék elérni, hogy Diana súlyos fejsérülést szenvedjen és így szabaddá tegye az utat Károlynak az újraházasodáshoz. A bizonyítékok azonban arra mutatnak, hogy a sofőr ittasan vezetett és ez okozta a halálos balesetet.


Forrás:

Miután Sarolta hercegnő megszületett, szárnyra kaptak a pletykák, hogy valójában nem Katalin hercegné hordta ki és szülte meg a babát. Az elmélet kiagyalói arra hivatkoztak, hogy a szülés után Katalinnak nem volt akkora a hasa, mint az ilyenkor lenni szokott, valamint a tekintetében sem volt semmi anyai. Hát...


Forrás:

A hercegné halálával kapcsolatban nem az az egyetlen összeesküvés-elmélet, hogy a királyi család tettette el láb alól. Mohamed al-Fayed egyiptomi üzletember például azt állította, hogy Diana a baleset idején gyermeket várt akkori partnerétől, al-Fayed fiától. Fülöp hercegnek pedig nem volt ínyére a gondolat, hogy királyi unokáinak egy egyiptomi muszlim férfi legyen a mostohaapja. A boncolás azonban nem támasztotta alá, hogy Diana terhes lett volna, amikor halála bekövetkezett.


Forrás:

Egy Robert Brown nevű férfi 100 000 fontot szánt arra, hogy bizonyítsa: ő Margit hercegnő (II. Erzsébet húga) és szerelme, Peter Townsend kapitány gyermeke. Brown azt állította, hogy Margit hercegnő 1955 januárjában szülte őt, de dublőrök segítségével titokban tartotta terhességét, majd Kenyába küldte a babát, ahol felső körökben mozgó szülők nevelték őt fel. Brown megnyert egy pert, aminek köszönhetően megtekinthette állítólagos anyja végrendeletét, ám ebben nem talált semmi olyat származásával kapcsolatban, ami megerősítette volna állításait.

 


Forrás:

A 16. században VIII. Henrik király egy kis faluba küldte lányát, Tudor Erzsébetet, hogy megmenekítse a pestisjárványtól. Rossznyelvek szerint a királylány meghalt, a nevelőnője pedig nem merte elmondani a királynak (aki arról volt nevezetes, hogy sorra meggyilkoltatja feleségeit), hogy nem tudták megőrizni lánya biztonságát. Ehelyett megpróbáltak keresni egy hasonló korú lányt, de a kis faluban nem akadt senki, aki Erzsébet helyébe léphetett volna. Ezért egy Neville nevű fiút alkalmaztak a szerepre. A tervük bevált, és az elmélet hívei szerint a csere magyarázza, hogy a szűz királynő soha nem ment férjhez. Az elméletnek volt egy híres támogatója is: Bram Stoker, a Drakula szerzője, aki Híres szélhámosok című könyvében írt róla.


Forrás:

A trónörökös valóban leszármazottja Vlad Tepes 15. századi havasalföldi fejedelemnek, aki Drakula alakját ihlette és nyaralója is van Erdélyben. Bram Stoker vámpír regényhőse azonban kitalált figura, aki sosem létezett.


Forrás:

Sokan évekig úgy hitték, hogy Harry herceg apja valójában James Hewitt, Diana egyik szeretője. Maga Hewitt azt állítja, hogy a viszonya a hercegnével akkor kezdődött, amikor Harry már totyogós kissrác volt. Mások szerint azonbn az affér már 18 hónappal Harry születése előtt elkezdődött. Köztük van Jon Conway színműíró is, aki darabot is írt az apasági kérdésről.


Forrás:

A herceg nem tartozik a királyi család legnépszerűbb tagjai közé – sőt, időnként ő a legkevésbé népszerű. Ilyenkor szárnyra kapnak olyan találgatások, hogy II. Erzsébet nem neki adja majd át a trónt, hanem egyenesen Vilmos hercegnek, aki sokkal népszerűbb édesapjánál. A királynő azonban nem dönthet az örökösödésről, amit törvények szabályoznak. Károly herceg pedig megfelel valamennyi követelménynek, amelyet ezek támasztanak, így ő a következő az örökösödési sorrendben.


Forrás:

Abban azonban Károly herceg dönt majd, hogy második felesége, Kamilla királyné lesz-e valaha vagy a királyi hitves címet kapja meg. Kamilla jóideig rendkívül népszerűtlen volt, házasságkötésük után ezért Károly herceg azt közölte hivatalos honlapján, hogy felesége a királyi hitves címet kapja majd, amikor Károly trónra lép. A bejelentés azonban eltűnt a honlapról – egyes királyi tudósítók ezt azzal magyarázzák, hogy a herceg szeretné, ha neje királyné lehetne. A végső döntést azonban a II. Erzsébet halálát követő 24 órában kell majd meghoznia.


Forrás:

A korona maga valóban adómentességet élvez, ám a királynőnek adóznia kell magánvagyona, valamint a Lancasteri hercegi uradalomból befolyó jövedelme után.