Galéria

23 unaloműző ötlet házi karanténra - túl a filmeken és sorozatokon

Forrás: Ha valamikor, akkor most tényleg lesz időd az aprólékosabb dolgokkal foglalkozni! Ezért keresd elő a régi puzzle-jeidet, és akár egyedül, akár a családoddal közösen próbáljátok meg kirakni. Minél nehezebbet választotok, annál jobb!

Ha nincs otthon semmilyen puzzle, akkor telefonos is kereshetsz online változatban, bár tény, hogy az kevésbé buli!
Forrás: Csapj egy nosztalgia estet! Youtube-n keress rá a 90-es évek legnagyobb slágereire, kapd elő a régi fotóalbumot (akár klasszikus, akár online formában), és idézd fel a régi szép időket. A rohanós hétköznapokon ritkán jut időnk erre, és sokszor nem is szembesülünk azzal, mennyi minden kiment már a fejünkből, pedig régen milyen fontosak voltak nekünk.
Forrás: Hasonlóan nosztalgikus élmény lesz az is, ha előkeresed a régi kedvenc számítógépes játékaidat! Hiába teltek el évek azóta, hogy utoljára játszottál velük, a nosztalgiafaktor miatt legalább olyan jónak fogod megélni, ha nem még jobbnak. Pokoli szomszédok, Mario, Toy Story; sok játék online formában is megtalálható, de akár minimális összegekért meg is vásárolhatod őket!
Forrás: Emlékszel, gyerekként mennyire jó volt várat építeni pokrócokból, és alatta bekuckózni? Ki mondta, hogy ez csak a gyerekek szórakozása lehet? Ha a pasiddal egy ideje már kezdtek unatkozni, készítsetek fényfüzérek és sok-sok párna segítségével romantikus kuckót, és nézzetek ott közösen filmet, videókat, vagy olvassatok. Az emberek hangulatán sokat dob a környezet, és ha mindig ugyanott vagytok, az bizony néhány nap után negatív hatásúvá válik.
Forrás: Tanulj meg néhány hatékony masszírozós technikát, és lepd meg vele a pasidat! Biztos örülni fog a házi spa-nak, ráadásul tökéletes előjáték is lehet. Ne felejts el gyertyát gyújtani, és nyugtató zenét kapcsolni!

De ha egyedül laksz, akkor sem kell átugranod ezt a pontot. Rengeteg oldalon mutatják meg azt, hogyan masszírozhatod meg saját magad, hogy ellazulj mentálisan és fizikailag egyaránt.
Forrás: Mikor tartottál utoljára beauty-napot? Most lehetőséged nyílik rá! Engedj a kádba vizet, és ejtőzz benne, ameddig csak jól esik - de a fürdőbombákat ne felejtsd ki! Ezután jöhet a bőrradírozás, egy hajpakolás, arcmaszkok és a körömlakkozás; mire eljön az este, teljesen megújult embernek fogod érezni magad.
Forrás: Ezer és egy terved van a jövőre nézve? Tudod, hova szeretnél még eljutni, és mit szeretnél kipróbálni? A jelenlegi helyzet tökéletes arra, hogy végre megírd a saját bakancslistádat! Gondold át, mi az, amire mindenképpen sort akarsz keríteni, és gyűjtsd őket össze egy helyre. Nem kell egyszerre mindent kitalálnod, akár napokon át elnyújthatod, ha pedig valami új az eszedbe jut, nyugodtan írd hozzá. Mire vége a karanténnak, már tudni fogod, miket kell megvalósítanod!
Forrás: Az álomtábla egy kicsit más kategória, mint a bakancslista. Úgy vélik, ha egy nagy táblára képek és feliratok formájában összegyűjtöd azt, amit szeretnél a saját életedben viszont látni, meg fognak valósulni. Mivel minden nap látod a képet, minden nap gondolsz rájuk, a vonzás törvénye pedig működésbe lép. Először határozd el magadban, hogy az elkövetkező egy évedet szeretnéd megtervezni, vagy inkább az elkövetkező ötöt. Ezután régi magazinokból vágd ki azokat a képeket, amik tetszenek: fotó egy házról, kocsiról, szerelmespárról, utazásról... Bármi lehet, ami a terveid között szerepel!

Figyeld meg, hamarosan ezek elkezdenek megjelenni az életedben.
Forrás: A négy fal között sokaknak nehezebb belekezdeni a mozgásba, pláne, ha előtte futni jártál, vagy az edzőteremben töltöttél sok időt. (Apropó futás, a Runner's World cikkéből kiderül, mik a szabályok, ha kimennél futni.) De hidd el, az otthoni edzés is nagyon hatékony! A koronavírusra való tekintettel többen is elkezdtek online órákat adni, videókat töltenek fel, és segítenek, hogy át tudd mozgatni magad megfelelően anélkül, hogy kilépnél az ajtón.
Forrás: Mivel valószínűleg sok időt fogsz otthon tölteni, úgy nagyjából egy hét után halálosan unalmassá válik a megszokott környezet. Muszáj rajta egy kicsit alakítani! Úgyhogy a házi karanténod első hete után rendezd át a teljes hálószobádat vagy nappalit. Ez egyrészt órákra leköt majd, másrészt pedig segít, hogy úgy érezd, nem egyfolytában ugyanott vagy.

Érdemes akár utánanézni, milyen DIY tavaszi dekort tudnál te is megvalósítani az otthoni készletekből. Meglepődnél, mennyit dob a hangulaton akár az, hogy a tojásokat különleges technikával fested meg!
Forrás: Sajnos most egy ideig mellőznöd kell a baráti és családi programokat, bármennyire is nehéz lesz. De azért így sem szakadhat meg a kapcsolat! Rendezz a barátaiddal közös virtuális vacsorát, és beszélgessetek arról, ki hogy tölti az idejét. De akár az is jó ötlet, ha a képernyőn keresztül társasoztok. Bár utóbbi leginkább csak akkor működik, ha mindenkinek megvan ugyanaz a játék, de ha ez a lehetőség adott, ne hagyjátok ki!
Forrás: Sőt, természetesen online is játszhattok egymással. Szociális szempontból biztosan jót tesz a hangulatodnak, ha nem egymagadban gépezel, hanem a barátaiddal, akikkel közben akár mikrofonon is beszélgethettek egymással. Nézzetek utána a lehetőségeknek: a Honfoglaló örök klasszikus, de érdemes esélyt adni például a Drawful nevű játéknak, amit kifejezetten virtuálisan lehet játszani, és egymás rajzaiból kiindulva kell megtalálni a megfejtést.
Forrás: Ha van lehetőségetek kimenni a teraszra, kertbe, akkor ott, ha pedig nincs, akkor a nappali padlóján tartsatok közös kempinget. Készíts be szendvicseket, párnákat, egy kis pezsgőt vagy bort, kapcsolj be lágy zenét, és próbáljátok meg elterelni a figyelmeteket a bezártságról. Tegyetek fel egymásnak kérdéseket, amik alapján jobban kiismerhetitek a másikat: például ITT mutatunk pár jó témát!
Forrás: A te szekrényedben is vannak olyan régi ruhadarabok, amikért anno megőrültél? Ha nincs szíved kidobni őket, de nem is tudod már felvenni sem őket (mert feslik az anyag, kifakult, esetleg kiszakadt egy ponton), akkor eljött az ideje a kreatív újratervezésnek! Vedd elő a varrókészleted, és olyan ruhaanyagokat, amiket felhasználhatsz, és turbózd fel őket a saját ízlésed szerint különböző toldásokkal, varrásmintákkal. A neten rengeteg kreatív megoldást találsz!
Forrás: Tudtad, hogy rengeteg múzeum és állatkert döntött úgy, hogy ha már a látogatók személyesen nem tudnak odamenni, virtuálisan vagy élő kameraközvetítésben mégis lehetőséget adnak, hogy megtekinthessék a helyet? Például a Central Florida Zoo & Botanical Garden minden nap délután 2-kor (ez magyar idő szerint este 7 óra) élő videót indít, amiben megmutatják, mit csinálnak az állatok, és hogyan töltik ők a látogatóktól mentes időszakot. Kapcsolj oda te is!
Forrás: Tudtad, hogy akár te is készíthetsz magadnak fürdőbombát otthon? És még csak nem is kell hozzá túl sok dolog, hiszen leginkább szódabikarbónából, citromsavból, keményítőből, shea vajból és tetszésed szerinti illóolajakból áll össze. A YouTube-n rengeteg útmutatót találsz hozzá.
Forrás: Ideje teret engedni kreatív oldaladnak, és megtalálni azt a művészeti ágat, amiben otthon érzed magad. A rajzolás és festés az egyik legkézenfekvőbb megoldás! Ülj ki a teraszra vagy az ablakba, és rajzold le a tájat, amit magad előtt látsz, minél aprólékosabban. Nem baj, ha napokon át készül a kép, a lényeg, hogy közben kikapcsolódj, és élvezd, amit csinálsz!
Forrás: Ha valamikor, akkor most tényleg lesz időd belevágni egy kihívásba! Ez lehet akár konyhai téren is (például hogy minden nap legalább egy étkezésre valami egészségeset dobsz össze), de akár sportolós is lehet; utóbbi igazán népszerű! Minden nap egy planking, vagy 20 perc pilates; nézd meg a neten, jelenleg mik a legfelkapottabb kihívások!
Forrás: A munka és az ide-oda rohangálás mellett alig van időd magadra? Most végre lehetőséget kapsz az önképzésre! Unatkozás helyett keríts sort arra, hogy nekiállsz nyelvet tanulni, például az ingyenesen használható Duolingo applikációval. De ha a pénztárcád megengedi, Skype-on nyelvtanárokkal is felveheted a kapcsolatot, hiszen ők most leginkább online tartanak magánórát.
Forrás: A felnőtt színezők bizonyítottan kikapcsolnak, feltöltenek és ellazítanak. Az sem baj, ha nincs otthon ilyened, és a közeli boltban sem árulnak, hiszen a neten különböző mintákat találsz, amiket kinyomtathatsz magadnak.
Forrás: A filmeken, sorozatokon és könyveken túl most érdemes esélyt adnod a podcasteknek is! Egy átlagos hétköznapon nem biztos, hogy jutna időd leülni, és szimplán hallgatni a történeteket, beszélgetéseket, de most végre igen! Készíts magadnak egy kávét, keress egy szimpatikus podcastet, és akár csukott szemmel, ellazulva hallgasd végig a felvételeket. Ez egy időre mentálisan kiszabadít a bezártságból!
Forrás: A házi karantén nem fog örökké tartani, amikor pedig visszaáll az élet a rendes kerékvágásba (reméljük, hogy minél előbb), rengeteg dolgunk lesz. Érdemes már most listát készítened arról, mik azok, amiket muszáj leszel elintézni majd: meghosszabbítani a jogosítványodat, elmenni az éves rákszűrésre, elvinni az autót szervizbe... Ezeknek készíts egy tervezetet, hogy ha helyreáll a rend, ne legyen káosz az életedben.
Forrás: Sajnos anyagi szempontból nagyon sokan kerültek krízishelyzetbe a koronavírus miatt. Többen elvesztették az állásukat, fizetés nélküli szabadságon vannak, vagy megszűntek a megbízásaik. Akár közéjük tartozol, akár nem, most fontos, hogy készíts egy pénzügyi tervet arra az esetre, ha baj történne.

Nézd át, mik azok a felesleges költekezések, amikre nincs szükséged (például SMS-szolgáltatások, fizetős appok), és faragj le belőlük. Nézd át azokat a cuccokat is otthon, amiket már rég nem használsz, és ami olyan, azt próbáld meg eladni (persze nem feltétlenül most, hanem a vírus lecsengése után). Ellenőrizd az önéletrajzodat is, frissítsd és turbózd fel, arra az esetre, ha új állásokat kéne megpályáznod. A lényeg, hogy legyen egy terved a legrosszabb esetre is!