Galéria

Ezekre figyelj a koronavírus alatt, ha van kutyád és/vagy cicád

Forrás: Ha úgy gondolod, hogy minimális esélye lehet annak, hogy beteg vagy, tartsd meg a távolságot vele. Nem lesz egyszerű, de fontos, hogy kevesebbet ölelgesd, ne puszilgasd, és ha van párod, most inkább ő foglalkozzon többet a kutyával, cicával. Mint írtuk is, a korábbi példa alapján a vírus ritkán terjed állatról emberre, vagy emberről állatra, és sok esetben a tünetek náluk szinte nem is mutatkoznak, ezért nem szabad pánikba esni, de érdemes óvatosabbnak lenni. A kézmosás az előtt és az után is kötelező, hogy hozzáérsz a háziállatodhoz!
Forrás: A Noé Állatotthon Alapítvány már kiadott pár fontos tanácsot arra az esetre, hogy mit tegyünk, ha koronavírussal fertőződünk. Fontos, hogy legyen B és C tervünk arra az esetre, ha kórházba kerülnénk, hiszen ezek a személyek lesznek azok, akik egy ilyen esetben vigyázni tudnak a cicánkra, kutyánkra. Két hétre előre gondoskodjunk táplálékról, a házi állat oltási könyveit, kezelési protokollját, gyógyszereit készítsük össze egy helyre. Ha pedig tudomásodra jut, hogy valakit hirtelen kórházba kellett vinni, és egy vagy több háziállat ellátás nélkül maradt a lakásában, hívd a helyi önkormányzatot, a rendőrséget és a helyi civil állatvédőket!
Forrás: Tudjuk, milyen nehéz ellenállni a nagy szemeknek, amikor leülsz ebédelni az asztalhoz, de most ne oszd meg a kutyáddal, macskáddal a kajádat! A biztonság és a megelőzés a legfontosabb jelenleg, épp ezért nem csak az ételeket nem szabad megosztani, de ne hagyd, hogy megnyaljon, és ne is puszilgasd egy darabig. A vírus cseppfertőzéssel képes a leggyorsabban terjedni.
Forrás:

Egy időre felejtsd el a kutyafuttatókat. Nagyon jó találkozni a barátokkal, látni, hogy a kutyád mennyire vidáman kergetőzik, de most a biztonságotok az első. Inkább csak akkor menj be az elkerített részre, ha mindössze egy-két ember és kutya van még bent, hogy kisebb legyen az esélye egy esetleges fertőzésnek.


Forrás:

Amikor sétálni mentek, figyelj oda arra, hogy most tényleg senki se álljon le simogatni a kis kedvencedet. Jobb, ha idegenek nem érnek hozzá, hiszen nem tudhatod, milyen az egészségi állapotuk, és előtte nem érintkeztek-e fertőzöttel. A sétából hazatérve, pedig ne csak a kezeidet mosd meg, hanem a kutya mancsait is, nehogy kórokozókat vigyen be a lakásba.


Forrás: Hanyagoljátok a tömegközlekedést! Ez az egyik legfontosabb szabály, amit embereknek be kell tartaniuk, ha pedig vagy kutyád, akkor pláne igaz rád. A buszokon, villamosokon, vonatokon nagy lehet a tömeg, könnyebben terjednek a fertőzések, ráadásul a padló, a kapaszkodó, az ülések most mind veszélyforrást jelenthetnek számotokra.
Forrás: Ez a pont mindenkinek szól, kutyásnak és nem kutyásnak egyaránt. Az országban rengeteg idősebb ember él, akik a koronavírus miatt nem tudnak nagyon gyakran lemenni megsétáltatni kis kedvencüket. Ha te is szeretnél segíteni, érdemes csatlakoznod Facebookon a kerületed, városod csoportjaiba, és jelezni, hogy szívesen vállalsz sétáltatást, felügyeletet, de akár bevásárlást is helyettük!
Forrás: Tájékozódj az EVÁR oldalán! Ez az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer, amit a járvány miatt indítottak el, hogy segítsenek a vírus miatt bajba jutott állatokon több állatvédelmi szervezet összefogásával. Itt számos hasznos tanácsot olvashatsz arra az esetre, ha esetleg veled történne valami, lebetegednél, kórházba vagy karanténba kerülnél, de a megelőzés terén is adnak néhány tippet.