Galéria

5 dolog, amire figyelj, ha a koronavírus alatt kénytelen vagy elhagyni a lakást

Forrás: A jelenlegi helyzetben a legjobb megoldás, ha nem tömegközlekedsz, de ez nem mindig abszolválható. Ilyen esetben két fontos dolgot tehetsz az egészséged érdekében! Az egyik opció, hogy megpróbálod elkerülni a csúcsidőszakokat, főleg a reggeli és délutáni órákban, amikor tömve vannak a buszok. Ez sajnos egyre nehezebb lesz, tekintve, hogy hamarosan sok helyen átállnak a nyári menetrendre, és ritkábban jönnek majd a járatok. Ezért fontos még jobban odafigyelni a másik lehetőségre! Még kutatók sem tudják, mennyi ideig képes túlélni a vírus különböző tárgyak felületén, ezért nem érdemes kockáztatni. A legjobb, ha megpróbálsz minél kevesebbet érintkezni a kapaszkodókkal, ha pedig muszáj, akkor utána ne nyúlj se a telefonodhoz, se semmi máshoz, amíg nem tudtad alaposan megmosni a kezed. Akár gumikesztyűt is beszerezhetsz, hogy ne a bőröddel közvetlenül érintkezz a kapaszkodókkal. Hidd el, a jelenlegi helyzetben senki sem fog megbámulni miatta!
Forrás: Amennyiben úgy alakul a helyzet, hogy kénytelen vagy hosszabb vonatútra vállalkozni, arra nagyon oda kell figyelned, hogy lehetőleg senki se üljön a közvetlen közeledben. A jelen helyzetben az emberek többsége inkább próbál otthon maradni, ezért valószínűleg kevesebben lesznek a vonaton is: a 2 méteres távolságot mindenkivel tartsd meg, akkor is, ha már megállt a vonat, és szállnál le. Amikor pedig hazaértél, az első dolgod ne csak a kézmosás legyen, hanem egy alapos fürdés, a ruháidat pedig azonnal tedd be a mosógépbe!
Forrás: Mindegy, hogy csak egy kis nátha vagy torokgyulladás, maradj otthon! A saját és mások egészsége miatt is fontos ezt a pontot betartani. A koronavírus ugyanis kifejezetten veszélyes azokra, akik gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek, márpedig ha most beteg vagy, közéjük tartozol, életkorodtól függetlenül. A betegség függvényében próbáld meg otthon kikezelni magad, hiszen sok esetben a kisebb megfázások maguktól is elmúlnak. Ha mindenképpen orvoshoz kell menned, elérkezik az a helyzet, amikor fontossá válik az arcmaszk viselése! Ezt ugyanis elsősorban azoknak kellene viselni, akik már betegek, hogy a kórokozók ne nagyon jussanak bele a levegőbe. Ha a rendelőbe kell menned, mindenképp legyen rajtad.

Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy ha bármennyi esélye is van a koronavírus gyanújának, ne menj be a rendelőbe, hanem hívd a zöld számot!
Forrás: Az utóbbi hetekben a pánikvásárlás mindenhol felütötte a fejét, és sokan kartonszámra vásárolták az alapélelmiszert, attól tartva, hogy nemsokára nem lesz erre lehetőség. Megnyugtatunk, lesz! Az élelmiszerüzletek ugyanúgy nyitva vannak, sőt, hogy példát is hozzunk, ott van Olaszország, ahol a karanténból is az arra felhatalmazott családtag kimehet vásárolni, így biztosan nem maradnál étel nélkül még egy ilyen esetben sem. Ha a jelenlegi helyzetben boltba mész, két fontos tényezőre kell figyelned! Az egyik, hogy ne a kasszánál, hanem az önkiszolgálónál fizess. Egyrészt is minimalizálod másokkal a kontaktot, másrészt pedig a pénztárosnak is annyival kevesebb emberrel kell érintkeznie. A másik, hogy ha már bevásároltál, a dobozokat és csomagokat lehetőség szerint töröld át szappanos vízzel! Nem tudhatod, előtted ki ért hozzá, vagy ki tüsszentett egyet a közelében, ami miatt akár a vírus is rajta lehet. Remélhetőleg erre kicsi az esély, de most jobb a biztonság.
Forrás: Nem csak bevásárlás miatt kell kimozdulnunk otthonról: le kell vinni sétálni a kutyát, be kell szaladni a gyógyszertárba, fel kell adni a csekkeket vagy levelet... ezeket érdemes egyszerre elintézni! Most az a legjobb, ha nem napi háromszor mész ki háromféle dolgot elintézni, hanem ha egyszer, de akkor mindent, lehetőleg a csúcsidőszakokon kívül. A kinti és benti ruhákat pedig sose keverd egymással! Öltözz át, mielőtt elhagyod a lakást, majd ha hazaértél, ugyancsak cseréld át a kinti viseleted; a kabátokat, cipőket pedig inkább hagyd a teraszon (amennyiben van kerted).