Galéria

19 apró, de jelentős változtatás a szorongás ellen

Forrás: 1. Minden reggel megágyazok.

Így máris úgy érzem, mintha csináltam volna valami hasznosat. Az sem számít, hogy mennyire rossz napom volt, mert így mindig van kedvem hazamenni, hogy rend van otthon.(Klára, 38)

2. Mindig némára állítom a telefonom.

Addig soha nem realizáltam, hogy a hirtelen telefonhívások vagy üzenetek miatt milyen szorongás lett úrrá rajtam. (Kati, 49)

3. Nyíltan beszélek arról bárkinek, ha szorongok.

Ha épp nagyon rosszra fordul, inkább nyitott vagyok, mint elrejtsem az állapotomat. Egy kis szmájlit is rajzolok minden nap a csuklómra, és minden alkalommal, amikor ránézek, valami jóra gondolok! (Csilla, 31)

4. Esténként a barátommal vitatjuk meg a napot.

Beszélgetünk arról, hogy mi zavar engem, milyen pozitív és negatív dolgok történtek. Segít az alvásra hangolódni. Mindig megért és annyira türelmes velem. (Mónika, 34) 


Forrás:

5. Őszinte vagyok a környezetemmel

Tájékoztattam a körülöttem lévőket a szorongásomról, és elmondtam nekik, hogy bizonyos okokból kifolyólag néha ki kell mennem, mert szükségem van az egyedüllétre, de kérem, ne vegyék magukra, szükségem van térre. (Bogi, 29)

6. Letöröltem a telómról a Facebook alkalmazást

Nem könnyű megállni, hogy reggel ne az első dolgom legyen, hogy végigpörgetem a hírfolyamomat. Próbálok pár percet inkább a kutyáimmal tölteni, mielőtt bármi mást csinálnék, mint például az e-mailjeim olvasása vagy a facebookozás. Ők sokkal fontosabbak, és a szeretetük megalapozza a napomat. (Rita, 33)

7. Megtanultam nemet mondani

Ha úgy érzed, nyugodtan mondj nemet! A "talán" nem segít... (Szabina, 29)

8. A “jedi trükk”

Megpróbálom objektíven mérlegelni és értékelni a napomat. Például átgondolom, mi történt aznap, és értékelem, mennyire volt jó nap. Mivel a szorongás eleinte meggyőz arról, hogy szörnyű napom volt, bizonyítékokat kell találnom arra, hogy mik voltak a konkrét dolgok, amiket teljesítettem, emlékeznem kell a pozitív dolgokra, és látom, hogy valójában jó kis nap volt. Már meg tudom mondani, hogy csak a szorongás beszélt belőlem, vagy tényleg épp rossz napom volt. Ha kiderítettem, hogy csak a szorongás, a visszatekintés megmutatja, hogy a szorongás tulajdonképpen hazugság, és a nap emlékét pozitívvá változtatom. Van még egy alkalmazásom is, amellyel nyomon követhetem, hogyan értékeltem a napjaimat, így látom, hogy valójában több jó napom van, mint rossz. (Judit, 40)


Forrás: 9. Mindfulness

Jóga és meditáció! A “mindfulness” nagyon hasznos, segít abban, hogy a jelenben maradjak. Közben a légzésemre is összpontosítok. Segít a földön maradni. (Eszter, 44)

Elkezdtem meditálni. Letöltöttem néhány irányított meditációt, és most naponta kétszer meditálok. Az első egy általános meditáció reggel, a másodikban pedig este átgondolom, mi történt velem aznap. Nagyon sokat segít. (Barbi, 34)

10. Van egy napi tervezőm

...de használok itthon táblát, post-iteket és egy alkalmazást a telefonomon, amely emlékeztetőket és bátorító üzeneteket küld. Ez az egyik legjobb dolog, amit a szorongás és az ADHD kezeléséért tettem. (Kitti, 30)

11. Az edzőteremben leginkább a futópadon vagy a kerékpárokon edzek.

Egyszerű, lassú edzések. Korán kezdem a napot, felszívom magam energiával, a gyaloglás, kocogás segít. (Julcsi, 32) 

12. Próbálom elfogadni önmagam

Szükség esetén más perspektívából nézem magam. Ettől ugyan nem múlik el szorongás, de legalább nem érzem magam bűnösnek sem azért, hogy szorongok. (Kata, 37)


Forrás:

13. Kizártam az életemből a mérgező embereket

Kikövettem a hír- és politikai oldalakat a Twitteren és a Facebookon. Mennyivel jobb így az élet most, hogy egy kicsit “önző” vagyok és először a magam igényeit nézem! Lehet, hogy szívtelennek tűnök, de amióta ezt megtettem, képes vagyok jobban szeretni azokat, akik valóban fontosak. (Nóra, 36)

14. Lefekvési rutint vezettem be 

Lehet, hogy bután hangzik, de pl. fogmosás után levendulaszappannal mosok kezet, aztán valami kellemes illatú kézkrémet használok a kezemre. Aztán bemászom az ágyba, és veszek néhány mély lélegzetet. Közben egy mantrát ismételgetek: „Fizikailag, szellemileg, érzelmileg biztonságban vagyok. A világ nem ellenem van. Semmi sem olyan rossz, mint amilyennek látszik.” Ez tényleg segít nekem. (Niki, 46)

Mielőtt lefekszem, listát készítek az összes másnapi teendőmről. Így könnyebben alszom el, mert kevésbé aggódom amiatt, hogy esetleg elfelejtek valamit. (Mariann, 27) 

15. Naplót írok,

...hogy nyomon követhessem, mit éreztem akkor, amikor összecsaptak a fejem fölött a hullámok. A belső borítón a földelési technikák listája található. Ez segít megtalálni a módokat, hogy megbirkózzak vagy elkerüljem ezeket a helyzeteket. (Mirjam, 33)

16. Mindenhova magammal viszem a horgolásomat.

Ez segít az emberekkel való kommunikálásban, kiválóan elindíthat például egy nagy beszélgetést, valamint segít enyhíteni a feszültséget is azzal, hogy lefoglalom a kezemet. (Brigi, 39)


Forrás:

17. Fokozatosan csökkentem a koffein mennyiségét.

A gyógynövényteához ragaszkodom, és néha egy kis zöld teát iszom, esetleg koffeinmentes kávét, ha vágyom az ízére. A változtatás óta jelentősen kevesebb pánikrohamom volt (Anna, 34)

Hagyjam el a koffeint és igyak több vizet. A terapeutám ezt javasolta. A koffeinnel együtt az aggódás, szorongás is eltűnt az életemből, és még hidratált is vagyok. (Anikó, 39)

18. Reggelente elegendő időt szánok magamra,

hogy felkészüljek az előttem álló napra. Hatalmas a különbség ahhoz képest, ahogy ezelőtt kezdtem a reggeleimet. (Evelin, 28)

19. Minden nap találok három dolgot, amiért hálás vagyok.

Nem ismétlek, egyik nap azért, mert szép idő van, a következő napon meg valami másért, és elmegyek sétálni. (Kriszta, 45)