Galéria

5 tárgy, amit ha nem megfelelően használsz, mérgező is lehet

Forrás: Ahogy említettük is, az alufólia ártalmatlannak tűnik, de ezt is lehet úgy használni, hogy károsítsa az egészségünket. Ez ugyanis alumíniumot tartalmaz, sokan viszont a sütögetés során előszeretettel használják. A gond az, hogy amikor a hőálló tálat lefeded alufóliával, majd berakod a sütőbe magas hőfokon, a meleg hatására a benne lévő anyagok elkezdhetnek kioldódni; így az alumínium is. Amikor pedig túl sok kerül ebből a szervezetünkbe (mert bizonyos savlekötőkben, alumíniumbevonatú edényekben, sőt, a csapvízben is előfordulhat), az sajnos nagyon súlyos betegségek kialakulásához vezethet hosszú távon.
Forrás: Vannak azok a serpenyők, amelyek megkönnyítik a sütést-főzést, mert meggátolják, hogy letapadjon bennük az étel. Ez rendben is van, de figyelj oda arra, hogy pontosan milyet veszel. Ezek ugyanis sokszor PFC-bevonattal rendelkeznek, azaz polifluoroalkilokat tartalmaznak. A gond az, hogy nagyon magas hőfokon (350°) ebből rákkeltő gázok szabadulhatnak fel. Szerencsére azért ritka, hogy ennyire felmelegedjen a serpenyő, de figyelj oda arra, hogy véletlenül se melegítsd túl!
Forrás: A sütőtisztítók és duguláselhárítók is lehetnek veszélyesek, ha figyelmetlen vagy, és esetleg belélegzed őket, vagy a bőrödre fröccsennek. A bennük lévő veszélyes anyagok ugyanis olyan problémákat okozhatnak, mint a gyulladásos panaszok, égési sérülések, sőt, ha a szemedbe kerül, akár mérgezés is lehet a vége. Mindig óvatosan használd őket!
Forrás: Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy műanyag ételhordót ne melegíts mikróban! Alapjáraton az, hogy ebben viszed a munkahelyedre az ebédet még nem okoz gondot, de amikor nagy hő éri őket, a bennük lévő BPA, azaz biszfenol A kioldódik, belekeveredik az ételedbe, ami rendkívül káros lehet az egészségünkre. Ez különösen nagy problémát okozhat kisgyerekek esetében!

Inkább mindig törekedj arra, hogy a műanyagot mellőzd az életedből. Ami pedig fontos, hogy a flakonokat sose próbáld meg gyakran újratölteni! A felületükön ugyanis folyamatosan keletkeznek az apró sérülések, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a káros anyagok belekerüljenek a vizedbe.
Forrás: Ha lemerült az elem, a legjobb, ha leadod egy gyűjtőállomáson. Ez az aprócska tárgy ugyanis kimondottan káros lehet az egészségre, hiszen többek között kénsavat is tartalmaz. Ha esetleg valami folytán megsérülne a külseje, nemcsak a bőröd látná kárát: ilyenkor ugyanis fluorid-gáz szabadul fel belőle, ami komoly egészségügyi problémákat eredményez. Különösen akkor, ha ez azáltal kerül a levegőbe, hogy az elem valahogy kigyulladt!