Galéria

Ezek mind gyengítik az immunrendszeredet

Forrás: A stresszt az emberek többsége nem veszi komolyan, hiszen nem olyan "látható" probléma, mint például egy nátha. Pedig ha nagyon sok stressznek teszed ki magad, és ez szinte állandóan jelen van az életedben, azt bizony az immunrendszered is megérzi - ezt a Nemzeti Rákkutató Intézet is megerősítette. Ilyenkor a tested kortizolt kezd termelni, ez a hormon pedig csökkenti a T-sejtek hatását, amik egyébként a fertőzésekkel szemben veszik fel a küzdelmet.

Nagyon sokat számít, ha mostantól megpróbálsz egy kicsit nyugodtabb életvitelt folytatni, és megtalálod a módját annak, hogyan tudod levezetni a feszültséget.
Forrás: Ha sosem foglalkozol a sportolással, napi szinten pedig rengeteget ülsz egy helyben (például munkában, aztán hazafelé a buszon, majd otthon a tévé előtt), akkor az immunrendszered ellenálló képessége is csökkenni kezd. Kortól és nemtől függetlenül egészségtelen a mozgáshiány, ami számtalan módon kifejtheti a hatásait, kezdve a gyulladásoktól, gyengülő immunrendszertől, egészen a krónikus betegségekig. Most pedig különösen fontos lenne odafigyelni erre, ezért napi 30 perc mozgásra keríts sort. Ez akár az is lehet, hogy elmész sétálni, felülsz a szobabiciklire, vagy tornázol a tévé előtt; a lényeg, hogy csinálj valamit!
Forrás: Fontos, hogy eleget aludj, különben a kialvatlanságnak több következményét is megtapasztalhatod. És ez nem csak fáradtságban nyilvánulhat meg! Amikor nem pihensz eleget, az immunrendszerednek sem adsz lehetőséget arra, hogy regenerálódjon, ami csökkenti a T-sejtek erejét is, ergo kevésbé lesz képes legyőzni a betegségeket. Kutatások szerint azok, akik napi szinten hét óránál kevesebbet alszanak, gyakrabban lesznek betegek.
Forrás: A telített zsírokban gazdag étrend az immunrendszerednek sem tesz jót! Pláne, ha mindemellett cukorban és sóban gazdag ételeket is gyakran fogyasztasz. Ha szeretnéd egy kicsit erősíteni a szervezeted ellenálló képességét, figyelj oda arra, hogy most egészségesebb kajákat egyél. Hagyd a nagyon zsíros, cukros fogásokat, és próbálj meg odafigyelni a zöldségek, gyümölcsök, fehér húsok, teljes kiőrlésű és ásványi anyagokban gazdag ételek bevitelére.