Galéria

A legjobb szénhidrátok maratonfutóknak

Forrás: Futás előtt és után is bátran eheted: magas a káliumtartalma, így hamar újra tudod vele tölteni a futás során vesztett elektrolitokat. Könnyen emészthető, így a verseny előtt is jót fog tenni, de a futás után egy natúr joghurttal is tökéletes választás.
Forrás: Magas a szénhidráttartalma, de bőségesen tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, így jobb választás, mint a sima rizsfélék.
Forrás: A verseny napján érdemes reggelire olyan szénhidrátot választani, aminek nagyon alacsony a zsír és a rosttartalma, hogy ne kényszerítse nagy munkára a gyomrot. A szakértő szerint a verseny napjának reggelén pár szelet toast mézzel vagy lekvárral remek választás.
Forrás: Nagyon gazdag C és E-vitaminban illetve remek béta karotin forrás, épp ezért is az egyik legjobb választás futás előtt. A benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segít a szervezetnek jobban elviselni a nagy fizikai igénybevétel miatti stresszt.
Forrás: Az egyik legnépszerűbb szénhidrát a futások előtt, mert lassabban szívódik fel. Érdemes sovány hússal és zöldségekkel tápanyagdúsabbá tenni. 
Forrás: Futás után a natúr joghurt az egyik legtökéletesebb étel, mert alacsony  a glikémiás indexe, fehérjét és szénhidrátot tartamaz. Az ízesített változatoktól viszont nem árt óvakodnod, mert felesegesen sok cukrot tartalmaznak.
Forrás: Tele van C-vitaminnal és magnéziummal, kutatások szerint pedig ezek a vitaminok javítják a vér és az oxigén áramlását az izmokban - ez pedig kihatással van a versenyzők teljesítményére is!
Forrás: Ha 90 percnél hosszabb futást tervezel, a dietetikus szerint érdemes egy maréknyi aszalt almát és mindenféle más aszalványt magaddal vinni, mert gyorsan felszívódó szénhidrátot tatalmaznak, és hamar visszatöltik a futás miatt ürülő glikogén raktárakat.
Forrás: Az egyik legegészségesebb szénhidrát magas vitamin és ásványianyag tartalommal, ráadásul fehérjében is bővelkedik!
Forrás: Ha reggeli, akkor a zabkása és a granola is szuper választás, és így van ez a hosszú távok előtt is. Ízesítheted őket kedved szerint, hosszú időre feltöltenek energiával, és rostban nagyon gazdagok. Egy dologra azért figyelj: ha nem ez számodra a szokásos reggeli, akkor ne a verseny napján vesd be a dolgot, mert érdemes megtapasztalni, hogyan reagál  a tested a magas rosttartalomra.