Galéria

Ökotudatos boltok és webshopok

Forrás:

Az újonnan nyílt zero waste boltban nem csak csomagolásmentesen szerezhetjük be a természetes tisztító- és kozmetikai szereket (saját vagy helyben vásárolt üvegekben) de találunk csomagolásmentes wc-papírt, sőt még olívaolajat és ecetet is vásárolhatunk kimérve. A bio zöldségektől, gyümölcsöktől és lisztektől kezdve, hüvelyeseken és magvakon át a tejtermékekig, a szappanoktól a mosószerekig, kulacsokig, haj- és fogkefékig szinte bármit beszerezhetünk náluk, amire a szükség lehet a háztartásunkban. Ráadásul nem csak vásárolhatunk, kávézhatunk és péksütizhetünk is itt egy jót, sőt hamarosan szuperhasznos környezettudatos workshopokon is részt vehetünk.


Forrás:

A Szatyor jóval több, mint egy bolt! Ez egy igazi közösség, ahol az emberek részt vehetnek a fenntarthatóság témakörében rendezett előadásokon és megoszthatják egymással a tapasztalataikat, ahol egészséges szezonális zöldségeket szerezhetünk be és/vagy rendelhetünk meg. De találunk nálunk tejtermékeket, lekvárokat, tésztákat, magvakat és még egy halom szezonális és helyi finomságot.


Forrás:

Kolléganőnk, Sarolta nagyjából kéthetente jár a Ligeti Boltba, amely a Kresz Géza utcában van, az Újlipótvárosban. „Most már mindig ott vásárolok tésztát, rizst, fűszereket, magvakat és az olívaolajas palackomat is már háromszor töltöttem náluk újra.” – újságolja. A joghurtos üvegdoboz pedig visszaváltható újabb joghurt ellenében. Bármilyen nejlonzacskót vagy textilzsákot vagy üvegtégelyt magunkkal vihetünk (ezeket rendszerint lemérik). Egész más érzés azzal a tudattal vásárolni, hogy nem termelünk fölösleges csomagolóanyagot. Alig várjuk, hogy kibővüljön a zöldség- és a pékárukínálatuk.


Forrás:

„Nagyon sokat sütök kovászos kenyeret, és ehhez elengedhetetlen a jó minőségű liszt – írja szerkesztőtársunk, Virág. – Szerencsére több malomból is lehet 5-10 kg-os kiszerelést vásárolni. A Júlia malomban, a Szabómalomban és a csaladellato.hu-n is van 5 kg-os. Sajnos a csomagolásmentes boltokban nem ezeket a liszteket árulják, így érdemes innen megrendelni a jó minőségű nagy kiszerelésű változatot. Ezzel is jóval kevesebb szemetet termelünk. Sok hobbipék esküszik az angliai malmokból érkező lisztekre, én ezeket elvből kerülöm, ne 'utazzon a liszt' több ezer kilométert, ráadásul ki tudja, előtte honnan vitték oda a jó minőségű búzát….


Forrás:

Ugyan üzletük egyelőre még nincsen, online minden további nélkül házhoz rendelhetjük termékeiket vagy az átvételi pontjukon is beszerezhetjük. Hogy mi van náluk? Minden, ami fenntartható, nem termel hulladékot és etikusan körülmények között készül. Biológiailag lebomló és ehető tányérok, evőeszközök, fémszívószálak, kulacsok, fürdőszobai és konyhai termékeket is találtok a weboldalukon. Sőt még a 4Ocean újrahasznosított anyagból készült karkötőit is beszerezhetitek náluk, amivel támogatjátok az óceánok és élővilágaik megtisztítását.

 


Forrás:

A legtöbb piacon vásárolhatunk csomagolásmentes termékeket a zöldségektől kezdve a húsokon, savanyúságokon és tejtermékeken át, amit érdemes nem zacskóba, hanem a saját dobozainkba és üvegeinkbe kérni. Szerencsére manapság már nem fognak furán nézni ránk emiatt, és tízből kilencszer biztosan eleget tesznek majd a kérésünknek. A Rákóczi téri vásárcsarnokban az Ancsa csemegéiben és a Fehérvári úti Vásárcsarnokban található Magvacskában ráadásul kimérve is vásárolhatunk kuszkuszt, bulgurt, hüvelyeseket, csonthéjasokat, édességeket és aszalványokat is.