Galéria

10 színész, aki egy film forgatása alatt hunyt el - Így fejezték be nélkülük a filmet

Forrás: Heath Ledger halála az egész világot megrázta. Az akkor mindössze 28 éves színészt holtan találták lakásán: hat különböző típusú gyógyszert szedett be, amelyekből ugyan nem vett be a megengedett mennyiségnél többet, ám azok együttes hatása túladagoláshoz vezetett. Heath ekkoriban épp a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma című filmen dolgozott, amihez már rengeteg jelenetet felvettek, így a rendező biztosra vette, hogy a forgatást végleg leállítják.

És ekkor állt elő egy különös ötlettel, ami megmentette a filmet, és egyúttal Heath Ledger utolsó bemutatott munkájává vált. Mivel a történet arról szólt, hogy a főszereplő az embereket különleges álomvilágokba kalandozta el tükrökön keresztül, arra jutott, hogy a karakter külseje és személyisége is megváltozhatna a különböző világokba átlépve. Így alakult, hogy Tonyt egyszerre játszotta el Heath Ledger, Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law is.
Forrás: Az Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman épp Az éhezők viadalát forgatta, amikor 46 évesen túladagolásban elhunyt. Aki olvasta a könyvet, valószínűleg tudja is, hogy az általa alakított Plutarch Heavensbee (a kapitóliumi lázadók vezetője) valójában nagyon fontos szerepet töltött be a történetben, sőt, a befejezésben is. Noha már rengeteg jelenetet felvettek vele, sajnos nagyon sok hátra is volt: többek között egy rendkívül érzelmes és fontos pillanat, ami közte és Katniss között játszódott volna le.

A rendező úgy döntött, ahelyett, hogy CGI-jal próbálkoznának, inkább a forgatókönyvön módosítanak, és Plutarch szerepét lerövidítették. Emiatt az imént említett érzelmes jelenet helyett Katniss egy levelet kapott tőle, amit egy másik karakter olvasott fel neki, sőt, még a befejezést is átírták, hogy ne Plutarch-hoz kötődjön a lezárás.
Forrás: 1972 őszén Bruce Lee nekiállt leforgatni a Halálos játszma című filmet, és a forgatás egészen addig lezajlott, hogy sikerült felvenniük a Kareem Abdul-Jabbarral való harci jelenetét. Azonban ezzel egy időben a színésznek felajánlottak egy igazán kihagyhatatlan munkát: A sárkány közbelép főszerepét kapta meg, ami miatt egy időre szünetelték a Halálos játszma felvételeit.

Már szinte teljesen befejezték A sárkány közbelép munkálatait, amikor egyik nap a levegőtlen és meleg szinkronstúdióban Bruce Lee rosszul lett, és azonnal kórházba vitték. Agyi ödémát állapítottak meg nála, gyógyszerekkel kezelték, és úgy tűnt, meggyógyult. A színész ezért visszatért a munkához, és a Halálos játszma további terveiről tárgyalt, amikor erős fejfájása lett. Kapott fájdalomcsillapítót, lefeküdt aludni, és többé nem ébredt fel. Kórházba vitték, ahol sokáig küzdöttek az életéért, de mint kiderült, valószínűleg allergiás volt a fájdalomcsillapító egyik összetevőjére, ami agyduzzadást okozott nála.

Mivel A sárkány közbelépet rengetegen akarták látni a színész hirtelen halála miatt (is), a Halálos játszma rendezője úgy döntött, leforgatja félig elkészített filmjét. Felfogadtak több embert is, akik hasonlítottak Bruce Lee-re, különböző álruhás, szakállas és napszemüveges módszerekkel próbálták imitálni őt, valamint korábbi, fel nem használt jeleneteket is tettek a filmbe. Sőt, a rendező még egy olyan felvételt is belevágott a filmbe, amin a valóban elhunyt Bruce Lee szerepel a koporsójában a temetésén. Ezek miatt rengetegen támadták a filmet, ízléstelennek és tiszteletlennek találták, de ennek ellenére még a kritikusok is viszonylag elismerően beszéltek a végeredményről.
Forrás: A sors iróniája, hogy Bruce Lee fia, Brandon is felkerült a listára. A színész A holló című film főszerepét alakította: a történet szerint egy olyan rockzenészt játszott, aki halála után visszatér, hogy megbosszulja saját és menyasszonya halálát. 1993 márciusában épp azt a jelenetet vették fel, amikor a karakterét lelövik és meghal. Azonban sajnos hatalmas hibát követtek el a forgatáson, ugyanis ahelyett, hogy egy vaktöltényt használtak volna, egy igazi golyó maradványai voltak a fegyverben. A kamerák még forogtak, amikor a fegyvert elsütötték, Brandon Lee-nek halálos sérülést okozva.

A stúdió ezt követően ragaszkodott ahhoz, hogy hagyjanak fel a forgatással, és dobozolják be az eddig elkészített felvételeket, de egy másik filmkészítő cég felvásárolta, és befejezte a filmet. Brandon Lee hátralévő jeleneteit dublőrökkel és CGI-jal fejezték be, a film pedig akkora nézettségre tett szert, hogy lehetőséget adott egy második rész elkészítésének is - ezúttal viszont természetesen egy új színésszel.
Forrás: Mindannyian emlékszünk még arra, amikor 2013-ban Paul Walker alig 40 évesen halálos autóbalesetet szenvedett. A hír megrázta a világot, a családját, és természetesen filmes kollégáit is, akikkel a közös munka miatt már szinte egy családdá kovácsolódtak. A hetedik Halálos iramban-film akkor már javában forgott, és a tény, hogy elvesztették egyik legnagyobb főszereplőjüket, a forgatás teljes jövőjére kihatással volt.

Egy időre felfüggesztettek minden munkát, és nem lehetett tudni, lesz-e valaha is folytatás. Maga a rendező viszont elmondta, hogy szerinte nagyon jó ötlet volt, hogy a stúdió időt adott mindenkinek gyászolni, ahelyett, hogy siettették volna a forgatást. Miután visszatértek, előkerestek minden kivágott jelenetet, amiben Paul Walker szerepelt, hogy felhasználhassák arcvonásait a CGI-hoz. Ezt követően két testvérét is felvették a csapatba, hogy egyes jeleneteket eljátsszák: volt, hogy egy mondat egyik felét ők, a másikat pedig Paul Walker mondta még egy korábbi felvételen. Végül a teljes befejezést is átírták, hogy a színész nélkül is folytathassák a filmet, de közben mégis méltó búcsút vehessenek tőle.
Forrás: A 7. és 8. Starwars filmet követően a készítők úgy tervezték, hogy Carrie Fishernek nagyobb szerepet adnak a következő részben. Azonban sajnos a színésznő 2016 decemberében szívelégtelenség miatt elhunyt. J.J. Abrams úgy döntött, ahelyett, hogy kivágnák őt a filmből, inkább fel nem használt jelenetekkel próbálják meg Carrie-t beilleszteni a sztoriba. A történetet a már meglévő felvételek köré építették, új helyzeteket és cselekményeket találtak ki, hogy a színésznő benne lehessen a filmben.

Ezen kívül persze rengeteg CGI-t is használtak (volt, hogy saját lánya játszotta el őt, és később CGI-jal módosítottak arcvonásain), hogy valós legyen, ezzel megteremtve azt, hogy Leia hercegnő még egyszer utoljára szerepet kaphasson a Star Warsban.
Forrás: A Gladiátor film hatalmas siker volt, és még Oscar-díjat is kapott megjelenése után. Azonban a forgatás közben több akadályba is ütköztek, miután Oliver Reed szívinfarktusban elhunyt. A színész addigra már rengeteg jelenetet felvett, és karaktere fontos szerepet töltött be Russel Crowe karakterének szökésében is, így a készítők nem igazán tudták, milyen megoldással álljanak elő.

Felmerült, hogy Oliver Reed jeleneteit újraforgatják egy másik színésszel, de ez rendkívül költséges lett volna, ráadásul a helyszínek miatt megvalósíthatatlan volt. Úgyhogy előkeresték az eddig felvett jeleneteket, és úgy döntöttek, van annyi anyaguk, amiből különböző reakciókat és dialógusokat tudnak létrehozni, hogy ne kelljen eltérni nagyon az eredeti forgatókönyvtől. Ennek köszönhetően láthattuk Oliver Reed legutolsó, hibátlan alakítását!
Forrás: Shrek angol nyelvű szinkronhangja Mike Myers volt, aki nagyon jól bele tudta magát élni a karakter bőrébe. Azonban ezt megelőzően, eredetileg a stúdió egy teljesen másik színésszel kezdett bele a munkálatokba: ő volt Chris Farley, aki több, mint egy éven át dolgozott azon, hogy hibátlan szinkronja legyen Shreknek, és már a hangfelvételek 80-90%-ával elkészültek, amikor 33 évesen túladagolásban elhunyt.

A készítők szerettek együtt dolgozni az SNL sztárjával, és nagyon sajnálták, hogy az általa leszinkronizált verziót az emberek nem láthatják. Ám ahelyett, hogy megpróbálták volna befejezni a hátra hagyott jeleneteket nélküle, inkább teljes egészében újracsinálták a szöveget, ezúttal Mike Myersszel.
Forrás: Biztosan te is emlékszel még a 90-es évek színészére, aki olyan filmekben tűnt fel, mint a Reszkessetek, betörők!, a Jég veled vagy az Űrgolyhók. A színész egész felnőtt kora alatt kóros elhízástól szenvedett, és csak az utolsó időszakban próbált tenni egészségéért. Ám sajnos úgy tűnik, már késő volt, ugyanis 1994-ben, egyik este lefeküdt aludni, majd még aznap éjjel szívrohamban elhunyt.

John Candy épp ekkortájt forgatta az Elég a vadnyugatból! című filmet, és már majdnem teljesen végeztek vele, amikor megtörtént a haláleset. Ezen a ponton a készítők már nem akarták elkaszálni a filmet, úgyhogy az utolsó jeleneteket egy dublőrrel vették fel.
Forrás: 1937-ben Jean Harlow egyike volt a világ leghíresebb színésznőinek, ráadásul valódi szexszimbólum képében tetszelgett. Mindezt épphogy 26 évesen! Azonban hiába állt előtte nagyon fényes jövő, már sosem derül ki, mi lehetett volna belőle, ugyanis fiatal kora ellenére nagyon hirtelen veseelégtelenség alakult ki nála, és elhunyt.

Ekkoriban forgatta a Saratoga című filmet, eltávozásának hírére pedig a stúdió ragaszkodott hozzá, hogy az eddig felvett jelenetektől váljanak meg, és keressenek egy másik színésznőt, aki eljátszhatja a főszerepet. Azonban Jean Harlow hatalmas rajongói tábora mélyen felháborodott a javaslaton, és addig küzdöttek, míg a stúdió nem talált egy újabb megoldást. A hátralévő jeleneteket úgy vették fel, hogy mindig hátulról mutatták a dublőrét, vagy maszkban, és a hangját is leutánozták, hogy úgy tűnjön, mintha Jean szerepelne a felvételeken.

A filmet nagyon gyorsan befejezték, alig 7 héttel a fiatal színésznő halála után már mozikba került, és egyébként az év egyik legsikeresebb filmje lett belőle.
Forrás: Noha nem filmről van szó, úgy éreztük, a Glee című sorozatot is érdemes megemlíteni a listán. Cory Monteith alakította az egyik főszereplőt, karakterét minden néző imádta, sőt, időközben még sorozatbeli partnerébe, Lea Michele-be is beleszeretett. Valódi álompár voltak!

A színész azonban ekkor már régóta küzdött drogfüggőséggel, és bár többször is próbált rehabra menni, sajnos 2013-ban túladagolásban elhunyt.

Ez bőven a sorozat forgatása alatt történt, és a készítők úgy döntöttek, szeretnének tisztelegni előtte. Egy teljes epizódot szenteltek arra, hogy búcsút vettek tőle, halálát pedig a történetbe is beleírták. Noha ezután még folytatódott a sorozat, abban a legtöbb rajongó egyetért, hogy Cory Monteith halála után a Glee már soha többé nem volt olyan, mint előtte.