Galéria

6 dolog, amit veszélyes csinálnod, amikor nyilvános wifit használsz

Forrás:

Kortyolgatod a lattédat, görgeted a híreket és olvasod a munkahelyi emaileket a kedvenc kávézód wifijének hála. Legalábbis azt gondolod, hogy a kávézód wifijének, miközben a hackerek gyakran hoznak létre olyan hamis wifi hálózatot, aminek a neve nagyon hasonlít annak a helynek a nevére, ahol éppen üldögélsz. Ily módon el tudják csípni a személyes adataidat és mindenféle információt rólad. Ha nem egyértelmű, melyik a kávézó (vagy más helyszín) hálózata, inkább kérdezd meg egy alkalmazottól a hálózat pontos nevét, az IP címet és a jelszót.


Forrás:

Onnan tudod, hogy biztonságos hálózattal van dolgod, hogy jelszóra van szükség a csatlakozáshoz, el kell fogadnod a használati feltételeket, vagy akár felhasználói fiókot is létre kell hoznod. Vannak helyek, ahol vásárolnod is kell valamit ahhoz, hogy megkapd az alkalmazottaktól a wifi jelszót. Ez talán macerásnak tűnik, de megéri azért, hogy biztonságos kapcsolathoz juthass.


Forrás:

Szembejött egy jó kis akció a kedvenc arckrémedre, amíg az étteremben vársz a barátnődre? Inkább várd meg, amíg hazaérsz. A nem biztonságos wifi kapcsolat azt jelenti, hogy amikor bejelentkezel és megadod a bankkártyád adatait, potenciálisan kiszolgáltatod az adataidat a hackereknek, akik lehet, hogy ugyanezen a hálózaton lógnak. Akármilyen csábító is az utolsó napos kiárusítás vagy a 24 órás akció, várniuk kell, amíg nem kerülsz biztonságos wifi kapcsolat közelébe.


Forrás:

Ugyanilyen okból ne foglalkozz a pénzügyeiddel sem nyilvános wifi hálózaton. Persze előfordulhat, hogy akkor is be kell lépned a netbankba, amikor úton, vagy a munkahelyeden vagy. Ilyenkor használd a mobilneted – ez sem teljesen biztonságos, de nehezebb meghackelni, mint a wifit.

A pénzügyekkel kapcsolatos oldalakon érdemes egyébként kétlépcsős azonosítást használni – így az adathalászok nehezebben juthatnak hozzá az információkhoz.


Forrás:

Van persze, hogy nem tudod elkerülni azt, hogy bejelentkezz egy oldalra: sürgősen válaszolnod kell mondjuk egy emailre vagy újra le kell töltened a beszállókártyádat. Mielőtt beírnád a felhasználóneved és a jelszavad, győződj meg róla, hogy a honlap címe így kezdődik: https:// vagy a címsorban ott a lakat ikon – ez azt jelenti, hogy az oldal titkosított és biztonságos.

Mondanunk sem kell, hogy ha az “s” nincs ott, akkor ne adj meg se felhasználónevet, se jelszót, se más személyes információt.


Forrás:

Vannak információvadászok, akik ódivatú módszerekkel próbálják lenyúlni az adataidat: megpróbálják a vállad fölött kukucskálva kiszúrni a személyes infóid. Szerencsére erre van egy hasonlóképpen régimódi megoldás: ha PIN-t vagy jelszót írsz be, takard el a tenyereddel a billentyűzetet vagy a telefon képernyőjét.

Azokra az alkalmakra is megpróbálnak lecsapni, amikor akár egy pillanatra is eltávolodsz a laptoptól vagy a telefontól. Ha szólnak a pultból, hogy elkészült, amit rendeltél, ki kell szaladnod a mosdóba vagy visszatennél egy magazint a polcra, akkor zárd le a laptopot vagy sötétítsd el a telefon képernyőjét – vagy vidd őket magaddal.